Alla inlägg den 12 januari 2022

Av Göran - 12 januari 2022 11:37

När något låter alldeles för bra för att kunna vara sant... Då är det oftast precis vad det är också! För bra för att vara sant, alltså. Och när företag använder bild på kända personer utan att de tillfrågats ska man nog också vara väldigt vaksam. När man dessutom i bilden kan se logotypen från en bank vars namn inte varit aktuellt på 25-30 år är det väl verkligen  dags att trycka ner klackjärnen i isen och tvärnita. 

Det är för mig obegripligt att människor fortfarande går på de där reklaminslagen som poppar upp på sociala medier som Facebook och annnar. Där t.ex Zlatan berättar om hur mycket han tjänat på bitcoin till exempel. 

Eller som bilden nedan, som jag hittade idag på FB, där man visar upp inte bara Björn Borg (som jag kan slå vad om inte har godkänt sin medverkan) utan även en avi märkt "PK-Banken".

 

PK-banken uppgick, om jag minns rätt, i det som kom att heta Nordbanken och senare Nordea för typ trettio år sen. Redan där borde alla fatta att annonsen är en ren bluff.

Ändå fortsätter det att dyka upp förslag att betala in si och så mycket pengar och fördubbla eller mångdubbla dem i en grisblink. Är vi så jävla dumma?

Det något motvilliga svaret är ja. Ja, vi är ju det, nästan allihop!
Och eder ödmjuke bokstavsskötare, kära ordbrukare, är inget undantag. Låter mig också luras då och då fast jag försöker vara så misstänksam.

Ta den där japanska kniven till exempel. Du som är Facebookare har säkert sett reklamen för Huusk-kniven med förmåga att klyva ett papper som kommer fallande genom luften. Jag såg reklamen och... insåg att den knappast kunde vara så vass och så slitstark som de påstod. Men ändå slantade jag upp runt 300 kr och beställde en.

Den levererades. Testades. Och var inte ett dugg bättre eller vassare än de knivar jag redan hade. Inte heller bet brynstålet på den, jag kunde alltså inte vässa den själv. Bara att ta på dumstruten, alltså!

En än värre dumstrut förtjänar väl mitt köp av en s.k trygghetsförsäkring som jag tecknade i samband med att jag fick ett lån genom Sambla. (Fetstil på den för att markera att mot dem ska ni  ha en extra varningsklocka.)

Allt var klart och påskrivet då säljaren frågar om jag vill teckna en trygghetsförsäkring som skulle utlösas om jag blev sjuk eller arbetslös. Jag tänkte lite innan jag sa ja. Men jag kom fram till att det kanske inte är så självklart att jag har jobbet kvar om ett år. Det var svajiga tider för min f.d arbetsgivare just då.

Sen började jag förstås betala räntor och amorteringar men ett år senare fick jag chansen att lösa detta lån och lite annat med ett som hade skyhögt bättre villkor. Vilket jag gjorde.

Trygghetsförsäkringen fortsatte dock att dras via autogiro och jag funderade inte så mkt över det. Jag var inte ens helt säker på hos vilken kreditgivare jag tagit den. I historiken på inernetbanken stod nämligen inte det.

Men för en tid sedan satte jag igång att forska i det och Samblas namn kom fram.

Då mailade jag dem och krävde återbetalning eftersom lånet hos dem var slutbetalt för flera år sen. Svaret som kom talade om för mig att den försäkringen egentligen inte hängde ihop med lånet de förmedlat utaan gällde oavsett det fanns kvar eller ej. Jag kunde dock inte erinra mig att de förklarat det då jag tog försäkringen.

Men naturligtvis har de torrt på fötterna, det framgår om man lusläser kontraktet. Men hur många gör det?

Jag är alltså lurad, skinnad, rövknullad av ett skrupelfritt finansbolag. Ja, ursäkta det grova ordvalet, men ibland måste det få bli så. Och de kan sitta där och blicka upp på glorian och säga att de VISST har informerat om det jag missade. Jag tog liksom för givet att förskringen var knuten till just deras lån.

Och det visste de om redan från början. Och har därmed garanterat lurat tusentals människor före mig och kommer att fortsätta om inte lagstiftarna sätter stopp för dem. Men det tvivlar jag på att lagstiftarna gör.

För min del handlardet om nästan 3000 kr plus räntor (Ja, det är väl klart att jag ska ha full ränta på det som dragits från mitt konto sen lånet löstes). Struntsummor i deras böcker men viktiga för mig.

Jag har pratat i telefon med dem också och klargjort att jag inte ändrat uppfattning om deras affärsetk. Eller snarare brist på sådan. De fick också  veta att jag kommer att ta varje chans jag får att kasta skit på dem offentligt. Göra sämsta möjliga reklam för dem,alltså.

Så... vad ni gör, kära ordbrukare, se till att lusläsa varje ord i avtalen när ni lånar pengar eller tecknar andra avtal! Den ni gör affärer med har bara ETT syfte - att gnugga er på mesta möjliga summa.

Och än en gång... Låter det för bra för att vara sant så ÄR det inte sant heller! Mirakel finns inte.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards