Direktlänk till inlägg 18 augusti 2013

Om Fleksnes, Bea och restaurangfilé

Av Göran - 18 augusti 2013 11:44

http://www.youtube.com/watch?v=av1zC0QIO8Q


Lägger ut länken utifall någon av ordbrukarna är för ung för att minnas Fleksnes. Marve Fleksnes, denne norrman som Sverige skrattade så gott åt på 70- och 80-talet. Han förkroppsligades av geniale Rolv Wesenlund som nu alltså gått ur tiden.

Personligen älskade jag Fleksnes på den tiden det begav sig och minns att det irriterade mig en aning då jag måste jobba de kvällar det sändes. Serien började ju innan ens VHS-bandspelaren (MInns ni VHS?) blev var mans egendom så det man missade det missade man.

Och Fleksnes var populär Både i Norge och här. Varför, kan man undra. För det var ju egentligen ingen märkvärdig serie. Men han (Rolv Wesenlund) lyckades spela karaktären Marve på ett sätt som gjorde att man både älskade och hatade honom. Fleksnes var egentligen en ganska odräglig typ, egenkär och trångsynt. Men hade samtidigt en sorts sårbarhet som gjorde att man, mitt i alltihop, nästan tyckte lite synd om honom också. För han råkade ju hela tiden i svårigheter. Som han givetvis själv rådde för utan att förstå det. Och det var kanske just den där klantigheten som gjorde att man tyckte lite synd om  Fleksnes. Lite som Owe Sundberg i "Solsidan".

Därför hedrar jag idag Rolv Wesenlund med en länk till en av de många roliga episoderna ur "Fleksnes fataliteter".

Annars är det söndag om ni inte har märkt det. Gråmulet och lite småkallt, åtminstone här i Sundsvalls södra utkanter. Jag har inga speciella planer förr dagen utom att jag ska ge mig på att för första gången i mitt liv "slå en bea". Slår en drill gör man ju dagligdags men har ni "slagit en bea" nån gång?

För ev. okunniga ordbrukare vill jag förtydliga att jag inte gått och blivit våldsbenägen utan uttrycket används av matlagningsproffs om att tillverka hemlagad bearnaisesås.

Har alltid hört att det ska vara så svårt så nu vill jag pröva om jag duger till det. Och skulle det gå åt fanders så finns det visst nån påse med pulver-bea i skåpet att ta till i så fall.

Till detta ska rostas potatis och ugnsstekas "restaurangfilé". Nån som vet vad det är för nåt?

Själv har jag inte en susning men köpte den likafullt på ICA Maxi eftersom köttet såg kanonfint ut och priset var ännu kanonfinare (59:90kr/kg).

Egentligen borde jag väl skämmas som köpt kött utan att veta vad det egentligen är. För det framgår inte någonstans på förpackningen om det är oxe, häst, zebra eller vattenbuffel. I handlandets stund grunnade jag en mycket kort stund på om de kan vara lagligt att sälja kött utan att berätta ursprunget. Men snålvargen i mig samt den vackra strukturen på filén i sin vakumförpackning gjorde att den slank ner i kundvagnen.

Nåja, om jag överlever dagens middag så lovar jag att inte köpa restaurangfilé fler gånger utan att ta reda på från vilket djur den kommer.

Innan jag tar på skor och går till närbutiken för att köpa färsk dragon till min blivande sås tillönskar jag ordbrukarna  en fortsatt underbar söndag i Årjäng, Ödeshög, Fritsla och Obbola. Och i alla andra städer och bondhålor världen över. Vi hörs!

 
 
Gubbfan

Gubbfan

18 augusti 2013 18:51

restaurangfilé skall vara STOR fläskfilé från stora grisar, men jag misstänker att du köpt sk ytterfilé, vilket inte är så dumt.
Ytterfilé är alltså urbenad kotlett som skurits på längden så att den ser lite filé-aktig ut.
Alldeles utmärkt gott.
Och riktigt bra pris ser jag.
För den var väl svensk?
Inte dansk väl? Eller tysk eller något annat konstigt.
Hustrus morbror var dansk grisfabrikör/farmare/bonde.
Jag såg hur man skötte grisarna i Danmark.
Aldrig en dansk köttbit köps längre.

Förresten så har du väl i minnet att med det vi importerar, så importerar vi också lika mycket arbetslöshet här i Sverige.

Ha så bra och hoppas att filén var så god som jag tror att den var.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Göran

18 augusti 2013 19:15

Nej, inte var det då fläsk. Det såg ut som och smakade nötkött men f-n vet. Kanske var det "Trav-märkt"...
Och... det stod BARA "restaurangfilé" på förpackningen så varifrån det kom vet jag inte.
Och så har jag konstaterat att då jag "slog min Bea" slog hon tillbaka genom att bli helt misslyckad. Men jag prövar igen en annan gång!

 
Gubbfan

Gubbfan

18 augusti 2013 21:40

Det viktigaste är väl att den smakade bra. Och Bea i påse är väl inte fy skam det heller, om den riktiga du skulle göra blev väldigt misslyckad
Men fråga på affären vad du egentligen hade köpt nästa gång du går dit.
Det skulle vara kul att veta vad det var.
Svårt att tro att det var oxkött med det priset, men det är klart: En del import är ju förfärligt billigt.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards