Direktlänk till inlägg 2 februari 2019

Februaris första lördag

Av Göran - 2 februari 2019 06:03

Tänk så mycket man får veta om man har en amerikansk telefon! Idag är det t.ex "Groundhog day" i USA, vilket aj-fåns kalender talar om för den som inte redan visste. Kanske är det samma sak med androidtelefonerna, jag vet inte eftersom jag aldig ägt en sådan, men jag har i alla år som aj-fån-ägare tyckt att det är ganska onödigt att almanackan i den markerar en massa bemärkelsedagar som firas i USA men inte hos oss.

Murmeldjurets dag är  bara en av dem och eftersom djuret inte finns på den europeiska kontinenten är det ju ganska ointressant för en svensk. Thanksgiving, Labour day är exempel på andra festiviter som firas i Trump-land men inte hos oss.

Jag väcktes för en kvart sedan av en morgonpigg lastmaskin som var här utanför fönstret och skottade snö. För snö har VH (Vår Herre) kastat frikostigt över Sundsvallstrakten inatt. Så från att ha haft ett tunt vitt täcke ganska länge har vi säkert 35-40 cm idag. Kallsnö, visserligen, som kommer att sjunka ihop till kanske 10-15 cm så fort det blir en dag med töväder.

Men vitt på marken är det ju, i alla fall, och det räcker bra för mig. 

Annars pågår ju SM-veckan här med svenska mästerskapstävlingar i en massa olika sporter och även annatr som kanske inte kan klassas som idrott. Rallycross på Bergsåkers travbana t.ex

Det är väl skidåkningen, både utförs- och tvärförs som behöver snö. Allt det där andra sker ju i inomhushallar så de skiter väl i vilket men skidåkarna borde väl vara nöjda.

Någon gång tidigare vill jag minnas att jag fastslagit här att skidåkning skall avnjutas si ryggläge i en soffa i ett varmt och ombonat hem. Det skulle alltså inte falla mig in att pulsa ut i djup snö på Södra berget där tävlingarna äger rum för att få se snoriga, svettiga människor hasa runt på sina plankstumpar.

Jodå, jag VET att ingen elitåkare använder träskidor sedan många år men jag gillar metaforen ändå.

Själv har jag inte ägt ett par skidor sedan sjuttiotalet och kommer inte att skaffa mig några heller. Mina erfarenheter från skidspåren är fyllda av minnen om hur jag ramlade omkull och endast med möda kunde resa mig ur snön för att åka vidare några meter och köra omkull igen. En rejäl hjärnskakning i tidig barndom gav mig bestående skador på balanssinnet vilket gjorde skidålning väldigt svårt för mig. Samma var det med skridskor men det lärde jag mig ändå på ren vilja och jävlaranamma. Dock inte förrän jag var 11-12 år.

Men när jag väl klarade det så var det inte många vakna timmar utanför skoldagen som inte tillbringades på kvarterets fotbollsplan som vintertid spolades och skottades av kommunnen.

Sånt har kommunen slutat med för länge sedan i skattesänkningarnas namn. Planen som fanns i mina barndomskvarter sköttes ett tag av en intresseförening som bildades av boende i trakten men nu är det många år sedan det var någon skridskobana där på vintern. Och skulle de spola upp den så skulle ändå inga ungar vara där och åka. De väljer sina datorer, surfplattor och mobiltelefoner idag. För kanske tjugo år sedan passerade jag barndomens skridsko- och fotbollsplan regelbundet och de enda jag någonsin såg där var föräldrar (läs: mammor)  med småbarn som skulle läras upp i skridskoåkningens ädla konst.

Sonen har beställt lasagne idag så jag ska smojsa ihop såserna under förmiddagen och låta anrättningen stå och safta till sig i ett par timmar för att gräddas lagom till middagsdags. Jag brukar göra så eftersom jag tycker att plattorna mjuknar bättre om den får stå färdig för ugnen i några timmar innan man gräddar den.

Så dags på dagen pågår Timrå IK;s ödesmatch borta mot bottenkollegan Örebro IK. En måstematch för båda lagen men mest för Timrå eftersom man ligger sex poäng efter Örebro och Mora. Så om hoppet ska leva vidare efter idag så krävs en seger och tre poäng. Chansen att undvika kvalspel ligger ju i att komma före Örebro och Mora i den tabell som gäller efter omgång 52 om sådär en månad. Då slipper man tampas med Oskarshamn eller AIK eller annat lag från allsvenskan. Då stannar vi i SHL utan kvalspel. Men jag misstänker, dessvärre, att det blir kval.

Ett litet system på V75 måste det nog bli också så att åtminstone drömmen om miljonerna hålls vid liv. Lokaltidningens webversion har varje vecka ett TV-inslag där f.d travkusken Bosse Eklöf fungerar som expert. Jag brukar titta på det och anpassa mitt tips litegrann efter Bosses kunskaper. Dessvärre har han oftast inte fler rätt än jag trots att han spelar för 600 kronor per vecka medan jag sällan eller aldrig satsar mer än 150.

Lycka till med din egen lördag, käre ordbrukare i Lammhult, Stora Skedvi, Jämjö och Hjoggböle.


 
 
gun

gun

2 februari 2019 19:49

Som barn var man ständigt ute och lekte vinter som sommar.
Roligt hade man. Skidor har jag ett minne som vuxen, arbetslaget med chef och en utbildning förlagd till Hundfjället och jag ingen van skidåkare mot de övriga. Stackars bossen som fick dras med mig i liften :). Vurpade varje gång när jag skulle ner på skidorna men en gång kom jag nästan ner och jag kände mig stolt. Vad händer då, jo en liten knatte kör på mig bakifrån och där ligger jag med skidorna i vädret igen. Då fick jag nog inget mer skidåkande för min del sedan dess.
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

3 februari 2019 20:02

Nej, det är som jag sagt gång på gång; Skidåkning gör sig bäst från en skön soffa i ett varmt hem. Gärna med en brasa i spisen och kaffekoppen på bordet.

 
skogsnuvan

skogsnuvan

3 februari 2019 11:31

Kalla pjäxor med yllesockar som blev blöta och kalla, elastabyxor och ett par skidor som varken hade brätte eller spann. En lärare som ville att vi skulle åka skidor varje dag och jagade mig för jag hade bakhalt. Efter det åker jag aldrig skidor. Jo slalom har jag åkt en period av livet men det är något annat. Jag tillbringade gårdagen med att försöka att få till en god tjäder till lördagsmiddagen. För mycket snö är det.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

3 februari 2019 20:01

Haha, känner igen allt. Plus att det, i mitt fall, alltid handlade om ärvda grejer. Efter syskon och kusiner. Elastabrallorna förtjänar ett alldeles eget inlägg som jag ska försöka få ur mig så fort jag kan. Jag HATADE dem! Särskilt när de tvingades på mig fast jag inte skulle åka skidor utan bara gå till skolan. Tack för inspirationen!
Tjäder har jag aldrig ätit men det lär ju vara en delikatess. Så det har jag kvar, kan man säga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards