Direktlänk till inlägg 11 oktober 2020

Brott och straff

Av Göran - 11 oktober 2020 14:01

Brott och straff, detta eviga diskussionsämne. Kvinnan härifrån stan som högg ihjäl en annan dam under en nyårsfest fick i dagarna sitt livstidsstraff bekräftat även i hovrätten. 

Hon nekar till mord, säger att hon inget minns och att det KAN ha varit någon annan som utförde det. TROTS att hon hittades av polisen alldeles nära den döda kvinnan med hennes blod över hela sig. Och TROTS att de andra två närvarande kvinnorna båda vittnat att hon är skyldig. Mordvapnet, en kniv, hade dessutom bara hennes och offrets fingeravtryck på sig. Varför tror hon att någon ska tro henne?

Sinnesundersökningen som gjordes visade att hon INTE led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet. Och där vaknar ju det kritiska ögonen hos mig. Men hallå..., tänker jag då!

Jag påstår att.... Ingen normalt funtad människa hugger en kniv i någon annan över 140 (!) gånger om det står rätt till i hattparkeringen. Den som kan göra något sånt är fantamej inte frisk. 

Nu är det väl kanske inte det utredningen säger heller utan det där med "allvarlig psykisk störning" är väl mer en juridisk term. En term som man har töjt på under de senaste 20-30 åren för att kunna döma fler till fängelse och inte sluten psykiatrisk vård. För med det senare som påföljd kan ju brottslingen vara ute ganska snart efter t.ex ett bestialiskt mord. Det räcker med några felbedömningar från rätt läkare så får de frigång ganska omgående och sköter de den så släpptes förr många ut alldeles för tidigt. Och återföll i brott.

Och det är väl egentligen det enda positiva med ett fängelsestraff, att brottslingen hindras från att upprepa sina gärningar. Egentligen kanske alla som begår våldsbrott borde få psykiatrisk vård under sin fängelsetid.

Om man, som jag, anser att vi måste fråga oss vad syftet är med ett straff överhuvudtaget. Är det bara hämnd vi är ute efter så blir ju svaret enkelt. Då ska vi ha både livstid som räcker livet ut och dödsstraff för de allra råaste brotten. Dödsstraff är billigast, hävdar några. Då behöver inte skattebetalarna pröjsa för mat och husrum för såna som damen jag nämnde i början. Men om vi tänker nästa tanke...

Att tro att hårda straff minskar brottsligheten är naivt och korkat. Titta på USA och andra länder där man kan dömas till flera hundra års internering och fängelserna är hundra gånger tuffare än de semesterhem som en del anser att våra antalter är. Dödsstraffet finns också kvar om än inte i alla delstater.

Ändå ligger deras brottsstatistik skyhögt över våran och återfallsprocenten är runt 80%. Kom sen inte och säg att folk slutar att begå brott om de blir illa behandlade och dessutom inlåsta i många fler år än hos oss.

Och ÄNNU nästa tanke kommer ju också till mig som ett brev på posten: Ingen av de jag pratat med som förespråkar dödsstraff i Sverige kan tänka sig att själv verkställa dödsdomarna. Har man dödsstraff så måste ju någon ta på sig bödelhuvan. Hur många är sugna på det? Utom kanske några enstaka som kanske egentligen också borde vara inbommade. Skulle du vilja bli bödel? Eller att någon närstående skulle välja den karriärvägen?

Frågor, frågor...

Och vad ska bödlarrna göra på sin "Dö´tid"? (Där fick jag väl till det!? Jag menar all tid då det inte finns någon att avrätta. För det skulle de ju inte ha varje dag eller ens varje månad. Eller ska de bara ha betalt per uppdrag? Ska de vara statligt anställda eller är det ännu en bransch som ska tillåta privata företag?

Jodå, jag inser att vissa människor inte ska gå omkring på gator och torg. Några är vi tvingade att hålla inlåsta för att skydda hederligt folk. Men... brottslingar är ju också människor. Ävenn den mest kallhamrade mördare har en gng varit någons lilla bebis coh varit sötast på jorden för sin mamma eller kanske för ännu fler.

Så vore det inte allra bäst om vi kunde påverka deras sätt att se på sig själva och omvärlden och i en framtid kunna fungera i samhället på det sätt som vi andra?

Det har man fattat i Norge och jag rekommenderar verkligen alla att gå in på Youtube och söka efter "Norwegian prison" så dyker det upp en lång rad med små filmer där man jämför Norge med t.ex USA. Man har lyckats sänka statistiken för återfall rejält. TROTS att personalen på annstalterna inte  ens är beväpnad vilket storligen upprörde den f.d fängelsedirektör från Amerika som besökte Norge och fick se deras säkraste fängelse.

En film av Michael Moore finns där också och den rekommenderar jag varmt

Men nu blir det fotboll med GIF Sundsvall mot Västerås. Ha en fortsatt fin söndag, kära ordbrukare i Kumla, Norrtälje, Saltvik, Tidaholm och Hinseberg.

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

12 oktober 2020 10:27

Du har så rätt. Dödsstraff är något som man inte kan införa igen här i landet. Precis som du säger så kan en människa som sticker en annan med kniv massor med gånger inte vara riktigt slug i huvudet men klart att hon inte ska gå ute i samhället. Ja det är en underlig värld vi lever i man kan inte säga annat. Ha det bra. Föresten är du inte med i facebook. Tänkte spela med dig men hittar dig inte.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

12 oktober 2020 16:51

Nej, det är riktigt. När det där med FB exploderade som värst så fanns det ett par närstående som betedde sig på ett sätt där som jag inte ville förknippas med. Både språkligt men även nästan rasistiska inslag. Jag inser ju mer och mer att jag kanske blir tvungen att regga mig eftersom allt mer kopplas till ens FB-konto. Vissa restauranger har inga menyer nån annanstans t.ex Så vi får väl se om jag kanske skapar ett konto.
Quizkampen spelar jag på telefonen. Kan man göra det också på Facebook eller är det nåt annat liknande.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards