Direktlänk till inlägg 16 juli 2015

Farhågor och förhoppningar

Av Göran - 16 juli 2015 20:09

"Ock, ock, ock... Nä, nog gå´ ´ne fäll i våran tid men hur ska ´ne gå för bå´na?"

Dessa ord citerade min far rätt flitigt under min uppväxt och hävdade att det var hans mormor som brukade säga så när hon förfasade sig över den tidens hemskheter som jazz, dansbanor, kortspel och rökning. Hon menade att det bar mot jordens undergång med alla de synder ungdomen ägnade sig åt.

Själv undrar jag stilla för mig själv...; Har det inte varit så i alla tider? Att den äldre generationen förfasat sig över ungdomens förfall ("Jo, det skulle ha varit i vår ungdom, det!")

Ger mig tusan på att redan de gamla grekerna - och inte bara de utan säkert romare, kelter och övriga också har ojat sig över hur ungdomen ser ut och beter sig.

I min egen barn- och ungdoms 60- och 70-tal var det inne med långt hår på killar och jag var förstås inget undantag. Lockpermanentat skulle det vara också så man fick övervinna motviljan mot att besöka salonger för damer för de gamla herrfriseringarna höll inte på med sånt fruntimmertrams som permanent. Där var det fortfarande "Klippas eller rakas?" och min frisör äääälskade att ställa den frågan till kunder under tolv som inte hade spår av skäggväxt.

Vår musik var också en källa till förtret för gammelfolket. Jag lyssnade under 70-talets första hälft mycket på engelska Mott The Hoople som enligt farsan inte var nåt annat än ett jävla slammer.

Minns att jag kontrade med att den jazz han gillade lät som om de olika instrumenten spelade varsin melodi. Plus att det fanns nån naturlag som sa att varje enskilt instrument skulle ha ett eget solo på minst tre minuter.

Ja, ja... Improviserad jazz förstår jag mig fortfarande inte på utan håller med farfar att "Det är bara ett jävla oljud!"

Så sörj inte över att era söner och döttrar gillar en helt annan sorts musik än du själv! Det är bara naturligt - det har varit så sedan Archimedes, Platons och Socrates dagar.

Vad som kanske är mer oroväckande är väl att dagens unga kanske glömmer bort att leva eftersom de måste lägga så otroligt mycket tid på att dokumentera sina liv i ord och bilder (precis som jag och övriga gör här).

Fotografera sin frukost och sina fötter i de nya foppatofflorna och liknande. Så hela världen får se...

Men jag försöker se det positivt. Kanske några blir medvetna om vilka kommunalgrå, tråkiga liv de har när de försöker försköna det på blogg, facebook, twitter eller instagram. Kanske gör de aktiva val för att hotta upp sina liv litegrann!

Själv fortsätter jag nog min gamla invanda vardagslunk och krafsar ner ett par rader om just ingenting här då jag får lust med det. Utan att försöka påskina att jag har roligare än någon annan. En tråkig blogg om ett ganska vanligt tråkigt liv. Där t.o.m en inbjudan till surströmmingsmiddag i en sommarstuga känns som ett stort event!

Nu ska jag hälla upp ett glas rödtjut att njuta av såhär i kvällningen. Bryr mig inte om att fotografera glaset - om ni inte tror mig ändå så är det knappast nåt som bekymrar mig nämnvärt...

Skål och godkväll på er, kära ordbrukare i världens alla hörn!



 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

18 juli 2015 07:51

Jo men visst. Den sortens jazz är det värsta jag vet när dom jammar och låter hemskt och inte gillar jag hårdrock heller. Visst har man alltid förfasat sig över ungdomen precis som jag ibland gör. Långt hår kan jag leva med men rakad skalle med grisveck i nacken och tatueringar i ansiktet och ringar i näsan tycker jag är förfärligt fult. Är väl för att jag är gammal och inte hänger med.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

18 juli 2015 08:52

Jomenvisst! Förr eller senare blir vi alla som våra föräldrar. Om 60-70 år sitter det tatuerade och piercade gamlingar på våra äldreboenden och förfasar sig över nåt annat hos den tidens unga medan vi tittar ner på dem med igenkännandets leenden...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards