Direktlänk till inlägg 20 mars 2020

Semester

Av Göran - Fredag 20 mars 09:31

Idag är det en alldeles unik dag. Idag händer det något i mitt liv som inte hänt sedan sommaren 2010. Jag har semester!

Sitter hemma alldeles lös och ledig att göra precis vad jag vill. Inga plikter, inga måsten.

När min arbetsgivare ändrade skiftgången för oss nyligen så blev de ju därmed också tvingade att ge oss tillbaka rätten till fem veckors semester enligt samma regler som för vanligt folk. Och eftersom semesteråret på mitt jobb löper mellan 1/4 och 31/3 började det liksom att brinna lite i knutarna att hinna ta ut de dagar jag hade kvar sedan förra omläggningen.

Jag valde dock att spara tre dagar eftersom jag då trodde att jag skulle fortsätta att följa timmarna som mitt ordinarie skiftlag jobbar. Tänkte att jag har så mycket ledigt ändå att de där dagarna blir bra att ha kvar.

Men efter idag har jag ändå två dagar kvar av "gammal" semester som jag endera måste ta ut före sista mars eller spara dem. Annars faller de ut i pengar på lönen i maj. Och visst finns det säkert hål att stoppa någon tusenlapp extra i men ledigheten är mer värd, tycker jag. Så jag får väl ta kontakt med lönekontoret och be dem lägga även de sista dagarna till sparade dagar.

Egentligen skulle jag förstås ha jobbat men eftersom alla andra utom två på avdelningen skulle vara frånvarande av olika skäl och de två övriga blivit sjuka och stannar hemma för det så skulle jag ha varit helt ensam där idag. Det kändes liksom inget kul så därför gick jag min fredagsrond igår istället och fick därmed förmånen att kunna vara ledig.

Coronapaniken tycks sprida sig som pesten själv. Det märks inte så mycket här på Sveriges midja även om det ofta är lite glesare i hyllorna med pasta och helkonserver. Själv har jag mat hemma  för åtminstone en vecka men inget tyder ju i nuläget på att vi blir utan varor. Italien och Spanien är ju mycket mer drabbade än vi och där har det ju inte blivit matbrist så jag tror nog att vi också klarar av det.

Och innerst inne tror jag fortfarande att epidemin kommer att peaka ganska snart och om några veckor är alllt som vanligt igen.

Oavsett jag har rätt eller fel så är det ju absolut en historisk händelse. Något ingen av oss varit med om förut. Och tänker jag efter en aning så har jag ju upplevt sådana händelser ett par gånger tidigare i livet. 

När jag gick i skolan, i högstadiet, var det strejk och lockout bland akademikerna och många av lärarna på min skola var uttagna i strejk eller lockout, jag minns inte vilket. Detta gjorde att vi hade tre, fyra eller fem håltimmar om dagarna. Och de som inte hade lust att gå på de övriga lektioner där vi hade lärare kom undan ostraffat med det eftersom ingen av lärarna som var kvar brydde sig om att föra bok över närvaro/frånvaro.

Nästa historiska händelse var när radio- och TV-teknikerna strejkade i början av åttiotalet. Då fanns ju bara den tvåkanaliga statliga televisionen och där sändes bara nyhetsprogrammen eftersom teknikerna i Kaknästornet inte jobbade utom med att just ge oss nyheterna.

Så svenska folket fick hitta på annat på kvällarna. Minns att jag och exfrun var ute och promenerade nästan varje kväll medan det pågick. Vi gick på bio någon gång också och då vi kom hem spelade vi kort eller Yatzy eller andra sällskapsspel. Och vi överlevde ju!

Överlevde gjorde vi också under det tidiga 00-talet då personalen i skolmatsalarna strejkade för drägliga löner och villkor. Vi fick skicka med barnen mat till skolan först men ganska snart anslöt sig lärarna med sympatiåtgärden att ingen hjälpte de små barnen att värma sin mat eller att diska sin matlåda. Så då åkte jag helt enkelt ner till skolan de dagar jag inte jobbade och såg till att mina barn fick sin lunch.

Även det en sådan där händelse som ingen jag kände varit med om förut. Nu kan, i och för sig, ingen av de saker jag nämnt jämföras med Corona-epidemin. Den kommer folk att prata om i många, många år framåt.

Kanske kommer paniken också tillbaka så fort någon ny flunsa sprider sig. Svårt att bedöma eftersom vi ännu inte sett toppen på kurvan innan det vänder nedåt.

I Kina har det dock gjort det. Hörde häromdagen att de inte lägre hade några nya fall som smittats inom deras gigantiska land utan de nya på listan hade haft smittan med sig från utlandsresor. Dit är det säkert en bra bit för oss och det kanske kommer att bli mycket värre innan det blir bättre.

Men bättre blir det. Förr eller senare. Det är jag övertygad om.

Så simma lugnt, kära ordbrukare i Väckelsång, Gånghester, Örbyhus och Bastuträsk. Det kommer en vår!

Och en sommar efter den! Och det kommer en tid då vi ser tillbaka på Coronatiden med tacksamhet över att den är förbi. Det lovar jag er!

 
ANNONS
 
skogsnuvan

skogsnuvan

Lördag 21 mars 09:23

Jag minns asiaten fast jag var barn då. Jag var så sjuk att en sköterska fick komma och ge mig pensilinsprutor varje dag. Pappa var på repmånad och mamma, farmor och Kinabror var också sjuka och vi hade kor som skulle mjölkas så vi fick en hemsyster som kom med uniform och hon gjorde allt som skulle göras och jag var så imponerad av henne. Nu hoppas jag att slippa bli sjuk i den här pesten Det är ren hysteri tycker jag men jag är så förvånad över att man låter stockholmarna som är i karantän få åka upp till Åre och gå på afterski och smitta ner oss här uppe där det varit ganska lugnt hitintills

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

Lördag 21 mars 09:43

Ni har väl en fungerande djungeltelegraf däruppe som meddelar om någon i närheten drabbats. Annars tror jag att du löper mindre risk än de flesta att bli smittad där du bor. Håll dig i hemtrakterna bara tills det blåst över så går det säkert bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 25 mars 20:56

Ur led är tiden. Så har domedagsprofeter ropat åtskilliga gånger genom världshistorien. Och nu skallar de ropen igen i spåren av pandemin över världen. Ännu har ingen mig närstående drabbats såvitt jag vet men det kanske bara är en tidsfråga. Satt en...

Av Göran - Måndag 23 mars 22:13

"Fina pengar på Bergsåker" skrev jag som rubrik här i lördags inför V75-tävlingarna. Och det kanske det blev men inte för mig. Så jag hoppas ingen kopierade min rad. För den gav bara fyra rätt och det har aldrig nånsin gett en enda kroba tillbaka på ...

Av Göran - Lördag 21 mars 09:04

I Norge har man stängt travbanorna till följd av pandemin i världen. Detta gjorde att man fick flytta dagens V75 till min närmaste bana, Bergsåker. Den ligger på andra sidan stan sett från var jag bor. Egentligen har jag slutat lägga ut travtips efte...

Av Göran - Lördag 21 mars 07:43

  De år jag kommit ihåg det har jag lagt ut denna härliga vårlåt för mina kära ordbrukare att njuta av. Den här gången hittade jag dock en annan version än den ni fått tidigare år. En liveupplaga med kompbandet "Orkester". Så håll till godo, k...

Av Göran - Onsdag 18 mars 18:22

Vi lever i ett nytt tidevarv sedan ett par dagar. Egentligen borde jag inte skriva ett ord om den där pandemin eftersom det redan finns miljarder andra världen över som gör det. Och inte har väl jag något att tillföra där... Men skit samma, det får...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se