Direktlänk till inlägg 21 juni 2022

Lite om parenteser, sorg och glädje

Av Göran - Tisdag 21 juni 12:16

Amatörfilosofen fick en tanke i huvudet igår. Och egendomligt hade det ju förstås varit om jag fått den nån annanstans. I mjälten, bröstgorgen eller i en knäskål. Vad jag funderade på? 

Jo, jag hade ärende till traktens shoppingparadis, Birsta, och tittade över den gigantiska parkeringen som hade säkert tusen bilar på sig och tänkte att det ju inte är mer än dryga tre månader sedan man hävde alla coronarestriktioner. Men just då kändes det som om det var jättelänge sedan. Jag mindes att det ibland stod vakter t.ex vid ingången till systembolaget och släpptte in precis så många kunder som gick ut. Och ännu några månader tidigare kollade vi upp att masken fanns med då vi åkte för att handla mat eller annat. Och fler bar mask än de som inte gjorde det.

Idag minns jag knappt när jag senast såg en människa med mask.

Är det inte konstigt hur snabbt vi anpassar oss och gör vardag av vilken situation det vara månde? Hur fort det onormala blir normalt. Och likadant sen när vi återgår till det vanliga så glömmer vi nästan genast hur vi svor över den där jävla pandemin till exempel.

Det kanske är nåt som VH (Vår Herre) lade in i programmeringen redan då han knåpade ihop Adam och Eva. Något som ytterst kan vara vägen till överlevnad vid hot av olika slag. Jag har ju läst om ganska många av de som befriades från Hitlers dödsläger  då kriget tog slut. Och hur de berättade om att de t.o.m hade stunder då de saknade livet i kocentrationslägren. Ja, så måste det vara tror jag. Vi programmerar om oss ganska fort oavsett vilka föråndringar det hadlar om. För att vi måste, för att vi behöver det eller kanske för att vi är programmerade på det viset.

Och längre fram, då så lång tid har gått att minnena bleknat än mer så ser vi liksom tillbaka på det som en liten parentes i våra liv.

Och så är det ju på många vis i en människas liv. Vi förlorar nära och kära och sörjer dem. Det kan t.o.m kännas svårt att tro att man någonsin mer ska känna sig glad och lycklig. Sen lär vi oss att leva med sorgen och målar om den till vackra minnen av den vi förlorat. Om det sen är genom döden eller kärlekar som tagit slut eller väldigt avlägsen flytt spelar mindre roll. Genom DNA, uppfostran och egna erfarenheter lär vi oss att hantera även det svåra.

Men nu är det i alla fall sommar och vem orkar då gå och fundera över vilket helvete vi hade för mindre än ett halvår sedan? Nej, nu ska vi ta vara på vad vi ju faktiskt har och glädjas över det. Över att det blev sommar även i år och över att vi fick fortsätta leva och hälsa den välkommen. Ingen vet ju om man är med även nästa år då det lackar mot nästa midsommar.

Så vi tar och öppnar en burk ABBA;s Matjessill, kokar ett par ägg och lite nypotatis samt rör ihop lite gräddfil med gräslök och sätter oss ute på trappan/altanen/berså/balkongen. Eller vid köksbordet, för all del. Sätt ett fönster på glänt så kanske du hör lite fågelkvitter eller vindens sus i träden. Glöm för en stund att november och januari ens existerar och njut av att du ju faktiskt lever ännu.

Avslutar med att återbruka ett av många citat jag redan använt en massa gånger. Som så ofta kommer de kloka orden från min mormor; "Man ska vara glad att man lever när det är så många som är döda!"

Var det ni också, kära ordbrukare i Flen, Teckomatorp, Dala Floda och Arvidsjaur! "Var glad att du lever! Var glad att nån annan är där som kan höra dig, se dig. Var glad att du andas ännu! Var glad att du finns" (Det sista citatet kommer från Ulf Lundells "Gå ut och var glad")

 
 
Pinkozzy

Pinkozzy

Torsdag 23 juni 09:52

Ja du, vad säger man? Vi har numera skippat sillen. Ingen av oss gillar den längre. Men jag kom på att snapsen går ner ändå.
Och knoppen minns bara det den VILL minnas som det verkar. Lumpen t ex. Hade ju hellre sluppit den. Ändå minns man många roliga saker som hände. Och så har det nog varit helt livet. Man minns mest det som var roligt och förtränger det dåliga. Det konstiga är bara att om du t ex skulle gå över en väg där du kanske för 20 år sedan råkade ut för rn olycka så varnar kroppen dig. Så lite av det dåliga ligger nånstans långt bak i knoppen.
Coronan ja. De flesta reagerar inte längre. Jag tog handsprit i apoteket för någon dag sedan och en äldre dam tittade på mig dom om jag inte var riktig klok. Ku sitter jag här med ganska många ansiktsmasker till ingen nytta. Får väl ta ett skitigt extrajobb där man behöver ansiktsmask.

http://www.bloggplatsen.se/pinkozzy

Göran

Torsdag 23 juni 10:29

Du hade råkat skicka den här kommentaren två ggr så jag tog mig friheten att ta bort den ena. Sånt händer emellanåt även för mig. Men just nnu kan jag inte kommentera alls. Om jag försöker så kommer det upp en ruta där det står att min IP är tillfälligt spärrad p.g.a misstänkt spam. Vet inte riktigt hur man tar reda på om man fått in nåt i datorn. Kört en virusscanning samt CCleaner som rensa det mesta. Men det är väl bara att vänta o se om spärren försvinner. Vad snapsen beträffar finns det massor utom sill man kan njuta av något gott kryddat brännvin. OP, Lysholms Linieakvavit, Hallands fläder och Aalborg Jubileum är mina personliga favoriter

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 1 juli 14:39

Jag tror nästan att vädergudarna blev lite sura när jag smädade vår härliga sommar. Idag är värmeböljan betydligt mer beskedlig. Tjugo grader är helt acceptabelt. Räcker alldeles utmärkt, Mulet hela förmiddagen och för en stund sedan hörde jag hur de...

Av Göran - Torsdag 30 juni 20:24

Efter de senaste dagarnas monsterhetta känner jag mig föranleden att än en gång spotta sommaren i ansiktet med hjälp av eminente Bengt Sändh i hans odödliga "Vals om sommaren". Jag vet mkt väl att jag lagt ut den både en och flera gånger tidigare men...

Av Göran - Onsdag 29 juni 11:27

Hela Sveriges Gösta har lämnat jordelivet. Namnet på den kolleriske pappan i camparfamiljen från 70-talet i "Vi hade i alla fall tur med vädret" så genialsikt spelad av Rolf Skoglund. Som nu alltså gått ur tiden. Av nån anledning fick han aldrig nån ...

Av Göran - Söndag 26 juni 14:31

Då hoppas jag att "Herr Ågren" har lämnat alla de som eventuellt hade besök av honom igår på vad jag förra året utsåg till "Alvedonets dag". Midsommardagen, alltså. En av de dagar då landets pizzabagare har massor att göra. Nyårsdagen lär vara den da...

Av Göran - Fredag 24 juni 09:11

Om jag försöker skriva kommentarer på andras bloggar kommer det, sen  ett par dagar, fram en textruta där det står att "Din IP-adress är tillfälligt avstängd p.g.a misstänkt spam". Och mina ord försvinner ut i tomma intet, i cyberrymden. Nåt osynli...

Presentation

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se