Direktlänk till inlägg 29 juni 2022

R.I.P Gösta!

Av Göran - 29 juni 2022 11:27

Hela Sveriges Gösta har lämnat jordelivet. Namnet på den kolleriske pappan i camparfamiljen från 70-talet i "Vi hade i alla fall tur med vädret" så genialsikt spelad av Rolf Skoglund. Som nu alltså gått ur tiden. Av nån anledning fick han aldrig nån plats i "Stjärnorna på slottet" som hans fru i filmen spelad av Claire Wickhom.

Men hon kanske ansågs ha större stjärnstatus eftersom hon var berömd redan innan succén med husvagnsfilmen. Även efter den har hon ju spelat med i många stora roller.

Rolf Skoglund har iofs också synts i mycket annat men kanske inget som överträffade den rollen i folklighet.

När filmen planerades av SVT i Luleå gick man ut i media och bad folk skriva till dem om sina dråpligaste minnen från husvagnssemestrar och campingliv. Så nästan allt galet som drabbar Gösta och hans familj har alltså hänt i verkligheten.

Om än inte allt för en och samma familj. Sen kan jag tänka mig att vissa av scenerna är påhittade också innan man vävde ihop allt till en berättelse som blev ett filmmanus.

De flesta av oss som minns filmen har sina egna favoritsekvenser. Så även jag och bland dem kan nämnas scenen då bilnyceln går av och de inte kommer ur bilen för att gå på systemet. Då ropar Gösta till sig en man från utsidan och ger honom pengar för att han ska handla åt dem. Men han bara skrattar och går därifrån trygg i förvissningen att de inte kan följa efter honom. Jag är även rätt förtjust i scenen där Gösta dumpar en soppåse i ett dike efter deras fikapaus längs vägen. Det smäller ett skott och upp flyger en man som skäller ut honom på en dialekt där man bara förstår ungefär hälften men budskapet är tydligt o klart ändå. 

Men det fick bli det här klippet ändå. För att hedra en duktig skådespelare som aldrig fick den där stora stjärnstatusen men vann svenska folkets hjärtan och sympati. Varför? För att vi känner igen oss i honom förstås. Inga skratt är väl så välgorande som när vi skrattar åt oss själva!

Just DEN scenen tror jag är påhittad. Ganska säkert fanns redan då funktionen i biltvätten att stänga av om något kom emellan. Så kallade klämskydd. Fast helt säker är jag inte.

Tack och vila i frid, Rolf Skoglund!

 
 
wiper

wiper

30 juni 2022 07:47

Jag såg det också häromdan och det känns trist. Han borde verkligen ha fått vara med i Stjärnorna på slottet. När du berättar så bra om dråpliga scener så känns det som man vill se om filmen. Bra skrivet om detta med stjärnstatus precis så var det. Det var ett nagelbitarklipp ;)

Ha en fin torsdag
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Göran

30 juni 2022 08:15

DU kan se om hela filmen på Youtube om du vill. Finns även på SVT play.

 
wiper

wiper

30 juni 2022 08:32

Tack snälla du för att du talade om detta för mig. Då skall jag se om den i kväll ;)

Ha det bra

http://wiper.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards