Direktlänk till inlägg 3 september 2022

Snyftare - Del 4

Av Göran - 3 september 2022 18:09

Sen jag började med detta mitt lilla "projekt" har det ju förstås blivit att jag går och funderar över låtar som passar in under temat. Och bara idag har jag kommit att tänka på så många att jag skulle kunna fortsätta i veckor eller månader framöver.Det vill jag dock inte göra så jag ska begränsa mig till ännu några dagar. Senast nästa torsdag kommer jag att sätta punkt för följetången om snyftare.

Men det finns ju så himla många. Bara inom countrymusken finns hur många tårdrypande sångtexter som helst.

Elvis t.ex med Don´t cry Daddy eller Dolly Partons Coat of many colours eller Me and little Andy.

Men jag ska hålla mig till de som på något vis berört mig. Förr eller på senare år. Därför har jag också beslutat att lägga ut två till redan idag. Men jag vill börja med historen bakom den första.

Nånstans runt 1980 arbetade jag som traversförare. Ett ganska självständigt arbete där jag kunde lägga upp det hur jag ville bara jag gjorde klart och gjorde rätt. Det var nattskift framåt morgonkulan och jag var precis färdig med betinget för dagen. Återstod endast att parkera treversen samt städa till förarhytten inför nästa skifts ankomst.

Då började radion att spela upp en sång med Llll Lindfors som jag aldrig hört förr och jag blev så gripen av texten att jag satt kvar på förarstolen ända tills den var slut. Jag fick nästan gåshud och blev nog kanskelite fuktig i ögonen också. Men det gjorde väl detsamma för ingen såg mig ju. Och städningen kunde ju vänta.

Låten heter "Tillsammans är ett sätt att finnas till" och är fortfarande en av de mest gripande svenska texter jag har hört. Jag tog reda på att den hade en amerikansk förlaga som hette A better place to be.

Det skulle komma att dröja ungefär två decennier innan jag lyckades få höra originalet. Men den hade sannerligen varit värd att vänta på för den var faktiskt ännu mer gripande än den svenska text som Lill sjöng. Den skrevs förresten av en man vid namn Björn Barlach tillsammans med ingen mindre än min favoritkåsör Åke Cato.

Men eftersom båda versionerna är ganska långa så väljer jag att bjuda er på Harry Chapins amerikanska original i en textad version så det blir enkelt för alla som kan lite engelska att hänga med.

Varsågoda och njut. Här kommer ett stycke amerikansk vardagsrealism med en enkel nattvakt på nån sorts lager, en dam han träffar och förlorar lika fort samt en mycket varmhjärtad servitris på det lokala matstället.

 Harry Chapins "A better place to be"

Vad säger ni, kära ordbrukare?  Harry Chapin som skrev och sjöng den var en amerikansk s.k singer/songwriter som dessvärre omkom i en bilolycka bara några år senare. Den här sången är en av hans mest kända men det finns några till som även sjungits in av andra. Cat´s in the cradle t.ex

Nåja, den här slutar ju i alla fall någorlunda lyckligt. Både för huvudpersonen och för servitrisen kan man tycka. Vill du lyssna på den svenska versionen så hittar du den enkelt både på Youtube och Spotify.

Sen tänkte jag även bjuda på ett lite mer sentida klipp. Från Så mycket bättre kommer den och jag hade hört den med Olle Ljungström själv (han som skrev den) utan att reagera nämnvärt. Men i Magnus Ugglas ombearbetning av texten fick låten ett helt nytt liv och låg väl nästan rekordlänge på svensktoppen sen också om jag minns rätt.

Och det var ganska otippat att just han skulle göra den sortens text och sjunga den med så mycket hjärta.

Säkert har du redan räknat ut att det handlar om Jag och min far. En bloggkollega tipsade om den i en kommentar och jag insåg ganska fort att den kan jag inte hoppa över.

Magnus ändrade i texten och jag minns att när han sjöng den i TV kändes det faktist som om den handlade om hans egen pappa. Och till skillnad mot mycket annat han skrivit genom åren tröttnar jag inte på den efter 3-4 ggr.

Imorgon kommer det minst ett inlägg till på samma tema så häng näsdukarna till tork nu över natten om du kanske behöver dem igen imorgon. Då tänkte jag att det ska få handla lite om hur det kan vara att vara barn.

Ha en fortsatt härlig lördagkväll och natt. Jag tänker unna mig att lägga lite frysta hallon i ett ganska stort glas och slå på torrt vitt vin som får svalkas ner samt ta lite smak från bären. Det njuter jag sen vid nån av dumburkarna (TV eller dator, alltså). Njut ni med, kära ordbrukare! Ta vad du själv vill ha och tycker om! Eller ta vad du har!



 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

4 september 2022 10:28

Den låten har jag aldrig hört varken på engelska eller svenska men nog var det en sorgslig låt alltid. Magnus Ugglas tolkning av till min far var helt enorm och oväntad eftersom han inte brukar sjunga sådana bitar men den var helt otroligt fin när han sjöng den.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

4 september 2022 10:54

A better place to be är den mest gripande sångtext jag hört nånsin. Det känns som om den är hämtad rakt ur verkligheten. Bland alldeles vanligt folk i USA. Man ser liksom miljöerna framför sig med ett halvsjaskigt matställe vid nån väg och ett säkert ännu sjaskigare inackorderingsrum där han bor. Men han fick ju ändå sina minuter av lycka. Leta gärna upp Lill Lindfors svenska version och lyssna på den med. Den är nästan lika bra och dessutom det bästa hon någonsin gjort enligt mig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards