Direktlänk till inlägg 6 april 2024

Det där med Gud...

Av Göran - Lördag 6 april 10:22

För ett tag sen lade jag ut en länk som visade den amerikanske stå-upp-komikern George Carlin (avliden sen 15-16 år) där han talade om religion. Första gången jag själv såg den tänkte jag att det verkligen måste ha krävts en hel del mod för att ställa sig på en scen i patriotiska och über-religiösa USA och såga religionen jäms med fotknölarna.

Men egentligen sa han bara vad jag själv tänkt i nästan hela  mitt liv.

Att det är oerhört egendomlikgt att så många, helt frivilligt, välljer att tro på nåt som ingen människa någonsin sett.

Att det skulle sitta nåt himmelskt väsen däruppe som HELA TIDEN ser och vet allt vi gör, säger och tänker.

Som dessutom har plitat ner regler om saker vi absolut inte får göra. Tio stycken, närmare bestämt. Och klarar man ett helt liv utan att bryta mot dem så får man själv också en plats därute i ingenstans den dagen man tagit ner skylten, kilat vidare, tackat för kaffet eller hur man nu vill uttrycka det.

Om det vore sant så har jag svårt att förstå att särskilt många av oss skulle platsa in däruppe. Eller...?

Men då har han ju ett annat ställe där syndarna hamnar. Där det är eld och rök och tortyr, plågor och lidande i all evighet.

Men... HAN ÄLSKAR OSS ALLA!!!

Och hans kärlek har inga gränser...!!! Få ihop DET den som kan!

I min personliga tro så är det de rika och mäktiga som har hittat på religionerna för att hålla den okunniga pöbeln på mattan, så att säga. Präntat in i dem att om man bara är arbetssam och inte stjäl, mördar eller ljuger så har man sin biljett till paradiset som i en liten ask.

Men sen finns det ju undantag. Som krig till exempel.

Då är det plötsligt inte bara tillåtet att våldta, lemlästa, plundra och döda. Utan det är vad alla patrioter förväntas att göra!!

I GUDS NAMN!!!

Kommer man till himlen om man gjort det? Eller om man har beordrat andra att göra det? Eller hamnar presidenter och regeringar som skickar ut unga män för att döda eller dö INTE i helvetet?

För det är ju inte de rika och mäktiga som ställs ut som kanonmat om de inte skjuter först själva....


Och politiker för övrigt, hur går det med dem? Som ljuger, sviker löften, är ute och vänstrar och dessutom tillskansar sig pengar de inte har rätt till. Till exempel genom att folkbokföra sig i nåt ruckerl i ödemarken och plocka ut ersättning för dubbelt boende, traktamenten och fria resor med flyg eller tåg.

Görs det undantag för dessa?

Det finns ju t.o.m nåt som några kallar heliga krig. Då handlar det om att slå ihjäl så många som möjligt som har ett annat namn på farbrorn däruppe och en annan bok som de hämtar sina regler ifrån.

Det är kanske nåt att fundera över att de som allra mest viftar med bibel, syndastraff och helvetet är också de som allra mest och oftast bryter mot de där tio budorden.

Men det kanske inte räknas.

Jag har alltså en ytters pragmatisk syn på religioner i allmänhet och på extremister och fanatiker i synnerhet.

Frågan är väl om något genom världshistorien har orsakat fler krig än just religiomerna.

"Gud finns därför att vi har hittat på honom!" Så sa den israeliske författaren Amos Oz i intervjustolen hos Skavlan en gång för många år sen.

Precis så tror jag att det är. Och visst finns det en hel del religiösa samfund som gör mycet gott. Men frågan är väl om det inte är fler som gör skada. Stor skada många gånger.

Dubbelmoralen är ju en grundsten i alla religioner. I strikt buddhistiska små byar finns det t.ex alltid minst två slaktare. För enligt deras tro får man inte döda något levande för att äta det själv. Men det går bra att döda djur och sälja köttet. Bara man inte äter det själv.

Därför finns det också nästan alltid två slaktare inom ett inte alltför stort avstånd. Såvida inte slaktaren själv är vegetarian. Men jag tror att det är väldigt ovanöigt att vegetarianer eller veganer väljer det yrket.


Häromdagen skrev jag om MAGA-folket i USA som, kanske inte mangrant, men många av dem är abortmotståndare.

"Livet är heligt", säger de. Men kvinnan som genomgår en abort och den som utför ingreppet vill de ge dödsstraff.

Men hallå!!! Var inte livet heligt alldles nyss???

Eller är det bara vissa liv som är heliga?

"Det är fel att döda någon. Så därför kommer vi att döda dig!"

Det måste ju vara så de resonerar, de där som förespråkar dödsstraff runt om i världen. Och det finns fler än man tror som tycker så. Här hos oss också. Människa är hämndlysten. TROTS att Jesus lär ha sagt att man ska "vända dnra kinden till?

(Vilket får mig att minnas en gubbe det berättades om i min barndom. Han hade varit på logdans på midsommaraftonen på 40- eller 50-talet och hamnat i slagsmål och berättade..., "Jo, n´Evert, han gav mä en snyting så jag stöp i backen. Men ja´ opp igen, kvick som jag va´ å... fick mä en jävel till!")

Nej, kunskap, tolerans, empati och utbildning tror jag är det bästa sättet att skapa en bättre värld.

Att vi lär våra barn och unga att förstå att olikheter inte behöver vara ett hot. Att vi uppmuntrar deras törst efter kunskap och vetande samt att lräa dem att tänka kritiskt.

Och att de ska vara särskilt kritiska mot vad alla med makt säger.

Då menar jag inte bara regering och riksdag utan chefer i statlig förvaltning eller i näringslivet, präster, lärare och alla med någon som helst form av makt.

Och precis då jag började fundera på hur jag ska nästla mig ur detta djupa resonnemang kom Thea och räddade mig genom att ställe sig på bakbenen och krafsa på mitt knä medan hon grymtar ljudet som betyder att hon vill ut.

Så jag lyssnar än en gång på den som har makten här. Eller som i alla fall tror att hon har det.

Och som av en händelse så tittade precis solen fram också.

Så jag tillönskar er alla en härlig aprillördag och påminner er om att det ju kunde ha varit mycket sämre - det kunde ju ha varit en måndag i januari med -20 och snöryra!

Ha nu, som sagt, en härlig lördag och helg, kära ordbrukare runt om i världen.

Vi ses igen! Förutsatt att jag får leva och ha hälsan någorlunda...


 
 
wiper

wiper

Lördag 6 april 16:44

Det var verkligen modigt. Jag har bara sett baksidor och elände när jag kommit nära nån troende. Jag har aldrig varit religiös och kommer aldrig att bli. Det är sån dubbelmoral så man spyr. Hur ex Jehovas vittnen få hålla på år ut och år in. Barn som vuxit upp där mår väldigt dåligt som vuxen. Jag håller fullständigt med dig i det du skriver i inlägget.

Ha en skön helg
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Göran

Lördag 6 april 17:49

Tack för vänliga ord! Ja, de är svåra att förstå sig på. Jobbade ned några finska Jehovas för många år sen och en av dem var jättearg på svenska sjukvården. De hade gett hans nyfödda dotter en blodtransfusion utan att fråga om lov. Så han menade att hon nu var "oren". De tror ju att själen sitter i blodet. Flickan hade dött utan den där blodtransfusionen men det ändrade inte hans åsikt. Då hade det varit Guds mening, sa han.
Jag svarade då att häromdagen tog ju han en alvedon när han hade ont i huvudet. Var det inte Guds mening att han skulle ha ont i huvudet frågade jag. Men det var visst en helt annan sak. Den sekten är en av de farligaste i västvärlden, De och scientologerna.

 
wiper

wiper

Söndag 7 april 09:46

Det är verkligen svårt att förstå sig på detta. Jag hade själv inte överlevt om dom inte gett mig blodtransfusion på Sundsvalls sjukhus då jag kom in med brusten blindtarm när jag var 6 år gammal. Bra svarat av dig till den personen, ja du dom har alltid ett svar för allt och vänder kappan efter vinden

Jag stötte på scientologer i Göteborg där dom försökte värva folk på 1970-talet. Håller med dig fullständigt

Ha en skön söndag

http://wiper.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Krister

Söndag 7 april 10:27

Har du sett vinden? Förmodligen inte. Men man kan känna den när det blåser och ser när det blåser upp till storm. Kan men se Gud? Nej, men man kan känna av Guds närvaro.

Göran

Söndag 7 april 16:44

Sant! Men jag har aldrig känt nån Gud. Du kanske har den tro som jag inte har. Jag respekterar det och låter dig få ha det såklart. Men även en troende borde väl kunna hålla med om åtminstone något av det jag skrev? Nog har religionerna en hel del att skämmas för också genom århundradena? Budorden är ju bra levnadsregler men håll med om att inte är det många som lever efter dem till 100%!

 
Liselotte

Liselotte

Söndag 7 april 14:06

Hycklare anser jag religiösa människor vara. Jag har många exempel på det och den värsta jag träffat på är präst till yrket. Hans beteende när min mans son avlidit och denne präst höll i begravningen är under all kritik. Min man som har ett betydligt lugnare temperament än jag teg och led mitt i sorgen. Vad jag gjorde? Jag ringde upp prästskrället och talade om vad jag anser om sådana som han. Jag var så arg så jag kokade, och jag till och med bad honom dra åt h-vete. Sedan hjälpte jag min man att författa ett brev till ärkebiskopen där vi ifrågasatte om nämnda präst verkligen är lämpad för sitt arbete. Men de religiösa är bra på att hålla varandra om ryggen och det var precis vad ärkebiskopen gjorde vilket bara spädde på min åsikt om detta patrask som jag också kallar dem.

http://elmaliel.blogspot.com

Göran

Söndag 7 april 16:47

Som jag skrev så finns ju hela skalan. Jag var på en begravning i höstas efter min f.d svärfar, en kär vän för mig även om jag inte längre lever med hans dotter. Det var en kvinnlig präst som gjorde en mycket fin ceremoni efter en man hon aldrig träffat eller visste mer om än hans närmaste berättat.

 
Ingen bild

Krister

Söndag 7 april 20:47

Diktaturer använder religionen som slagträ för att förslava medborgaren. Det är den personliga övertygelsen som leder till frihet.

Göran

Söndag 7 april 21:16

Kanske är det du som har rätt och jag som har fel. Eller också är det tvärtom...
Men förstå att jag absolut inte har nån avsikt att kränka någons tro och övertygelse. Men jag kräver också detsamma för egen del.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Söndag 28 april 07:29


  Nu har jag provsmakat! I somras hittade jag ju ett fabrikat av surströmming som jag aldrig ens sett eller hört talas om. Och än mindre smakat. I den FB-grupp för surströmmingsfantaster som jag är medlem av kom flera vitt skilda recensioner av ...

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards