Direktlänk till inlägg 13 december 2015

Lucia?

Av Göran - 13 december 2015 10:20

Luciamorgon. Men vem bryr sig? Själv sov jag över allt vad TV-Lucior heter och är ganska nöjd med det eftersom jag har första natten ikväll. Och innan dess hoppas jag kunna sova ytterligare någon timme så det går lättare att hålla sig vaken och någorlunda alert till klockan sex imorgon bitti. 

Min fasta är inne på sin femte dag och det går väldgt bra den här gången. Ingen hunger att tala om och ännu inga "cravings". D.v.s det där oförklarliga suget efter någonting/vad som helst som alltid inträder när jag fastat några dagar. Ungefär som gravida kvinnor kan drabbas av och skicka ut sina män mitt i natten efter pepparkakor, rödbetor, salami eller cement eftersom de just då "MÅSTE" ha det.

Mina egna "cravings" har varit olika för varje fasta. Den allra första gången krävde min kropp plötsligt ett särskilt knäckebröd (som jag tror heter Ryvita) med keso och paprika och en annan gång längtade jag mig plötsligt sjuk efter chili con carne. Så vi får väl se vad det blir den här gången. När detta sug kommer brukar jag tolka det som en signal från min kropp att det räcker nu. Att det är dags att återgå till fast föda igen.

Annars är planen att fasta idag och imorgon och att sedan på tisdag börja trappa upp till normalt liv igen.

Men åter till det där med Lucia.

Min egen barndoms luciatrauman skrev jag om här redan denna dag för fem år sedan i ett försök att slå hål på myten om att alla barn älskar såna där jippon. Under veckan som gått har jag hört på lokalradion att flera dagis i länet bannlyst föräldrar från luciafirandet och ännu fler har infört fotoförbud. En massa folk var upprörda över det men jag tycker precis tvärt om. Ur barnens synvinkel blir det garanterat mindre press när inte ett trettiotal vuxna trängs i halvmörkret och det blixtrar från kameror medan de försöker minnas sångtexter som de inte förstår ett dugg av.

Och ur de vuxnas perspektiv... Jamen, handen på hjärtat, är det inte egentligen ganska skönt att slippa pussla och planera för att komma loss från jobbet och delta när snörvlande små treåriga tomtar och lucior står och stakar sig?

Klarar vi vuxna oss egentligen inte precis  lika bra utan det? Barnen kan ju berätta om det när de kommer hem!

Nu har jag ju inga ungar i lusseåldern så jag klarar mig. Men jag minns ju hur det var en gång.

Barmark ute fortfarande. Tillfälligheter eller global uppvärmning? Jag tror nog på det senare eftersom trenden är så tydlig. Under min uppväxt på 60- och 70-talen tror jag inte att det nånsin var barmark vid den här tiden men de senaste 20 åren händer det allt oftare. Jag är ingen större vän av vinter men med rådande mörker fick det gärna komma några centimeter så det blir lite ljusare åtminstone.

Inte mycket till blogg denna gång heller men det får vara så. Det hör årstiden till att inte vara så inspirerad och spirituell. Valde du att läsa ända hit så får du ju faktiskt skylla dig själv, kära ordbrukare!

Fortsatt fin Lucia tillönskas er alla i slott och koja från Treriksröset till Smygehuk och tillbaka igen!


 
 
Gubbfan

Gubbfan

13 december 2015 15:25

Synd att du missade TV1:s luciasändning.
Där uppträdde duktiga musiker och körmedlemmar.
Vuxna människor alltså
En njutning för örat.
Sedan håller jag helt med om att de små skall förskonas från luciatramset med den press det kan innebära.
Skolbarnen åtminstone upp tom högstadiet bör också slippa eländet.
Att få vuxenvärlden att berätta vad lucia- och jultraditionerna egentligen handlar om är nog svårt. Hjärntvätten har nog varit för effektiv.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

 
gun

gun

14 december 2015 18:29

Hmmmm, vet inte om jag håller med dig i allt!!
Fotoförbud ja under uppträdandet och inget delas på nätet.
Men visst är det fint med våra traditioner och allra helst Lucia som kommer i mörkret med ljusen.
Våra barn var jätte duktiga 1-5 år ca 80 personer som kom och lyssnade på dem.
Tv1:s Luciafirande var vackert.
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

14 december 2015 19:42

Nja... Liiiite glimten i ögat hade jag allt när jag skrev det där om "skönt att slippa". Har annars ett lite ambivalent förhållande till allt sånt där efter allt tvång i barndomen... Kanske därför jag ironiserar en aning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Av Göran - Onsdag 20 mars 14:15

Det där med att åka kollektivt kanske inte är så dumt i alla fall! Imorse efter duschen kände jag hur tjockt mitt hår började bli och grämde mig lite över att jag f.n har lånat ut bilen till yngstingen. Men han behöver den ju mycket mer än jag för at...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards