Direktlänk till inlägg 29 oktober 2020

Min kära gamla snabeldrake

Av Göran - 29 oktober 2020 21:13

För ett par år sedan fick jag en nästan ny dammsugare av en bekant som inte ville ha den. Hon hade själv fått den som gåva fast hon redan hade en som funkade. Äldste sonen bodde hemma då och han gillade den nya eftersom den tog mindre plats än mitt gamla slagskepp, Elektroluxen från -85 eller -86 (minns inte helt säkert).

Så forminnet bars ner i förrådet och har sedan dess avnjutit pensionen i källaren. Men imorse avled den nyare dammsugaren medan sonen städade upp lite efter kattoxens ömsande av päls. Den bara tystnade och sedan var den lika död som GIF Sundsvalls möjligheter att återvända till allsvenskan redan i höst.

Tyvärr hade jag alldeles nyligen kostat på ett nytt paket med påsar till den eftersom jag inte hittade några när påsen behövde bytas. Och ännu mer tyvärr så hittade jag då vid hemkomsten den förpackning jag varit så säker på att den fanns här. Med fyra av fem påsar kvar...

Dessa påsar passar dock (såklart) inte i den gamla trotjänaren som hämtades upp från källaren och till den fanns inga reservpåsar. Den som satt kvar sedan vi bar ner den var smockfull den med.

Men det tog jag med ro eftersom jag ändå hade ärende till Willys. Som brukar vara välsorterade på såna grejer. Men hej vad jag bedrog mig. De hade 3-4 olika sorter men ingen var ens i närheten av att passa min gamla snabeldrake.

Då mindes jag att ÖB brukade ha ännu större sortiment av denna vara så jag tog omvägen runt Birsta och besökte deras nyss flyttade butik. Men det var lika illa där vilket gjorde mig ganska besviken. För 15-20 år sedan kunde man köpa dessa påsar i nästan vilken matbutik som helst men ÖB var mycket billigare.

SÅ det blev till att uppsöka en fackhandel. Eletrolux;s egen reservdelsbutik Elektroservice. Och efter en god stunds letande i deras datalistor hittade expediten till sist min dammsugare och jag fick en förpackning så fort jag hade slantat upp en knapp hundralapp för fem nya påsar. 

Så nu har jag tagit den gamla trotjänaren till heders igen.Men frågan är väl hur länge tillverkaren kommer att tillhandahålla påsar till den. En tidigare arbetskamrat för ganska länge sedan hade ett snåltips för att återbruka samma påse ganska många gånger. Om det är en rektangulär påse, som de flesta var för 30-40 år sedan så brukade han skära eller klippa upp botten på den, tömma den och sedan återförsluta den med en häftapparat.

Ska jag måsta bli så snål? För det var vad som drev mannen jag talar om. Han var snålare än farbror Joakim i Kalle Anka, snålare än en skotte eller en smålänning. (Ger mig f-n på att han grinade när han sket!)

Tja, om min dammsugare fortsätter att fungera så måste jag väl det till sist. Det kanske är därför man försöker tillverka saker så att de inte håller för länge. Så man slipper tillhandahålla tillbehören 35 år efter att saken tillverkades. Misstänker att den modell jag har är lite som Volvo Amazon som PG Gyllenhammar lär  ha sagt att den var alldeles för bra. De höll alltså ihop så bra att det drabbade nybilsförsäljningen.

Nu är det förstås skillnad på dammsugare och bilar. Tror inte att jag velat ha samma bil i 35 år ÄVEN om det inte blev några större fel på den. Men dammsugaren har jag gärna i 35 år till bara den funkar och jag får tag i påsar och filter.

För det är ju på det viset att så länge inte påse eller filter är fullsmockat med damm och skräp så suger en dammsugare exakt lika bra under hela sin livstid. Den drivs ju av en elektrisk motor och elmotorer går med samma hastighet oavsett hur gamla de är. Under hela sin livslängd, alltså!

Så om du tycker att din snabeldrake suger sämre än när den var ny så är det endera inbillning eller också behöver du byta påse eller filter. Eller så kan det förstås sitta något skräp i röret eller slangen. Annars är det inbillning!

En arbetsdag återstår av denna vecka innan vi gör helg igen. Imorgon ska jag in till fabriken och göra min rond men när den är klar blir det hemmakontoret som vanligt. Måste ju passa på att njuta av min lyxiga tillvaro så länge jag nu får ha det som jag har det! Helgen har jag inga speciella planer för men kanske ger jag mig på mina garderober och försöker skapa lite ordning och struktur i dem.

Därmed tillönskas de trogna ordbrukarna en angenäm fredag och helg. Lås dörrarna ordentligt så ni inte får en massa besök av godis-tiggare. Om nu föräldrarna släpper ut sina små på tiggarstråt under rådande pandemi...

Den som lever får se!

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

31 oktober 2020 09:54

Nu skriver du om det som gör mig förbannad. Det finns hur mycket påsar som helst till dammsugare men att hitta en som passar är ju nästan omöjligt. Allt nytt är gjort för att hålla bara ett kort tid med vilje för att man ska behöva köpa nytt. Det var enklare förr. Samma med bilar. Den nyare (nåja årsmodell 2010) men jag har aldrig haft en så pass ny bil men oj så mycket konstigheter det är med den. Skärm som säger en massa och bara att hitta skruven man kan sätta fast för bogsering kan man inte hitta. Menyn är banne mig tjokare än en bibel och med en jätteliten stil som man måste ha förstoringsglas för att läsa. Ha en fin helg på dig.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Göran

31 oktober 2020 10:49

Ja och med nyare bilar är det ju dessutom så att även om man kan mycket så hjälper det inte alltid att man fixar själv. Utan man måste ha en verkstadsdator också för att släcka larmen

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Av Göran - Måndag 15 april 18:46

  Så har jag då äntligen fått träffa mitt allra första barnbarn. Min vackre dotterson Luis i sin bilbarnstol på golvet i mitt kök. De anlände i eftermiddags, de nyblivna föräldrarna med sitt lilla underverk. Och nu har jag fått hålla honom, snif...

Av Göran - Lördag 13 april 08:50

Facebook kan vara roligt ibland och har jag inget bättre för mig kan jag ju alltid fördriva tiden med att spela Quiz Planet, frågesportspelet där man kan spela med sina nätvänner och tävla i kunskap. Eller kanske snarare en blandning av tur och kunsk...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards