Direktlänk till inlägg 18 maj 2018

Speyburn - rena rama kolasåsen

Av Göran - 18 maj 2018 21:38

Det har gått och blivit fredagkväll i min andra lediga vecka. Tiden går fort när man är ledig! Man brukar ju säga att tiden går fort när man har roligt  men inte vet jag om jag haft så jävla roligt egenltigen. Men ledig har jag varit.

Lördag och söndag återstår innan jag ska stiga upp och åka och jobba igen. Nu blir det inte så mycket arbete i vanlig bemärkelse på mina dagskift. Måndagen är jag inbokad på två möten och dessförinnan ska jag geenomföra en skyddsutbildning med en tjej som ska börja provjobba med mitt skiftlag. Jag känner henne ganska väl och hon har jobbat på min avdelning tidigare men före ombyggnaden till ny teknik. Så hon kan inga jobb även om hon vet vad vi syslar med och hur processen går till. I glappet som uppstår mellan det uppdraget och mina möten tänkte jag förekomma min chef och erbjuda mig göra skyddsronden för maj.

Från 14:30 har jag av min chef utverkat rätten att gå ifrån jobbet för att gå på fackets klubbmöte. Kandiderar man till ett viktigt förtroendeuppdrag ska man vara på plats även kroppsligen, på mötet, tycker jag. Och som tur var delade hon den meningen och beviljade det.

Tisdag har jag möte med skyddsombuden hela dagen, för sista gången på det gamla uppdraget. Som jag alltså kliver oavsett hur det går i valet på måndag. Och efteråt ska vi ut på stan och jag ska högtidligen avtackas. Vilket jag absolut inte hade förväntat mig. Inte utan att jag blev lite rörd när jag fick höra det.

"Tiden går fort när man är ledig/har roligt", började vi ju med. Och jag måste väl ändå medge att det stundtals har varit rätt roligt framför TV;n att följa Tre Kronors framfart i Köpenhamn.

Imorgon är det smeifinal mot USA. Såg att TV-sändningen börjar kl. 14 så jag antar att matchen startar en timme senare. Men då uppstår ett problem...

Eller rättare sagt; Hade det varit på 70- eller 80-talet hade det varit ett problem för då hade jag tvingats att endera välja det eller GIF Sundsvalls mitt-Sverige-derby mot Östersund. Men nu gör jag nog som förra lördagen - ser hockeyn färdigt och sedan GIF-ÖFK i efterhand genom digitalboxen. Jamen, tack GG (Gode Gud) för digitalboxen så man slipper att missa något. Minns ju hur häftigt jag tyckte att det var i slutet på 70-talet då första VHS-bandaren inköptes för nästan sjutusen. Då hade jag bara två kanaler att välja på och inte var det så ofta det krockade i rutan men när det gjorde så kunde jag ju spela in det ena och se det andra.

Idag får det krocka på 7-8 kanaler eller mer utan att det gör något. Vem kunde tro det 1979 då man köpte videobandspelare med kassettfack i locket. Och som saknade fjärrkontroll förutom en dosa som anslöts med kabel till videon och som man kunde använda för att sätta på paus. ALlt annat sköttes handgripligen med rejäla knappar som var tröga att trycka ner då man ville snabbspola framåt eller bakåt.

Det har gått fort sedan dess med den tetkniska utvecklingen. Jag hänger ju knappt med. Runt millennieskiftet skaffade jag mobiltelefon. Då hade "alla andra" redan haft det i åratal. På den gick att ringa och sms;a.

Eller, jo, det fanns några primitiva spel också. Ett hette Snake har jag för mig men jag minns inte alls om man skulle vara ormen eller jaga den. För säkert handlade spelen redan då om att döda och lemlästa.

Annars sitter jag och smuttar på en väldigt god single malt just nu. Med åren har jag mer och mer börjat gilla de mer rökiga sorterna men den här är nästan inte rökig alls. Den är mild med tydliga toner av frukt men framför allt av smörkola. Har läst det i någon test av whisky, gjord av experter men aldrig känt det själv. Men i min Speyburne i glaset räcker det att stoppa ner näsan i glaset så känns en tydlig doft av smörkola.

När jag var på whiskyprovning för dryga tio år sedan började experten lektionen med att fråga oss när man ska ha is i whiskyn. (I Amerika dricker de ju whisky on the rocks, d.v.s med is) ideligen)

Men jag svarade spontant med ett ord - aldrig! Och han höll med men la sedan in en brasklapp att om man råkat köpa eller fått i present en riktigt dålig whisky så varsågod och använd så mycket is du vill. Det är ju så att ju kallare en dryck är desto mindre framträder dess smaker. Några droppar vatten att späda med, däremot, förhöjer nästan alltid smakupplevelsen. De riktigt fina sorterna är otfa väldigt starka vilket gör att styrkan bedövar ens smaklökar. Därför späder jag alltid whiskyn med lite vatten. Jag brukar droppa i det och pröva mig fram till rätt smak och styrka.

Det är också då man lättare förstår experternas målande beskrivningar och känner de där nyanserna som de ofta pratar om. Whisky ska smuttas och smakas noga innan man tar nästa smutt, då b lir det en upplevelse, en njutning!

I barskåpet står en flaska Dalvve från Box destilleri i Bjärtrå i Ångemanland plus en butelj Mackmyra Svensk Rök.

Men dem spar jag till en annan gång. Nu ska jag dricka upp sista skvätten Speyburn och sen är det nog sängdags.

Kanske återkommer imorgon med ett travtips inför V75, vi får se.

Godnatt, svenska folk! Och alla andra folk också. Och fä, för den delen...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards