Direktlänk till inlägg 11 oktober 2022

Om rotmos, piccata ooch regeringsfunderingar

Av Göran - 11 oktober 2022 17:27

Hösten tycks ha gått in i fas två nu. Då kraftiga vindar ska blåsa träden rena från gulnade eller rodnande rester av sommarens gröna lövverk. Jag gick ut strax före elva för att invänta min gamle vän, Hans (även kallad min tama husmekaniker) som skulle komma och plocka upp mig för vår lunchdate på Svartviks herrgård, Den ligger strax norr om Kvissleby, en knapp mil söder om mitt hem så alltså måste man åka på den "päråker" som tidigare var E4 och numera är ett 1½ mil långt vägarbete. Men det funkar ju om det inte regnat nyligen och det hade det inte. Soligt och fint var det ute men blåste iskall nordan så jag hann faktiskt börja huttra så smått innan han dök upp.

Rotmos och fläsklägg var det som hade lockat våra smaklökar denna gång. Till detta serverades senapscreme. Vilket var alldeles utsökt gott som tillbehör. Jag har ätit det en gång förut. Då var det min far som bjöd mig på en restaurang i Uppsala och det var tillbehör till Biff Rydberg. Som också var helt fantastiskt gott. Enda gången i livet jag ätit det.

Och jag minns en tydlig smak av senap men dagens senapscreme smakade nästan mer pepparrot även om man även anade lite senap också. Men jag klagar inte alls för det var supergott och det ska jag göra själv som tillbehör nästa gång jag lagar rotmos. Jag försökte få veta ungefär hur de gjort den men det var tji. Det var företagshemlighet tydligen.

Men det gör inget för jag vet att det på Youtube finns en video där kändiskocken Marcus Aujalay lagar just Biff Rydberg och senapscremen också. Om jag tittar igen på den så kan jag säkert mixtra till den själv sedan med eller utan pepparrot.

Även min middag blev väldigt lyckad även om jag kanske inte orkade äta så mycket efter den stadiga lunchen. Jag brukar emellanåt laga piccaata milanese i lite olika varianter. I orginalreceptet ska det förstås vara kalvstek i tunna skivor som vänds i först vispat ägg och därefter i en fifty-fifty-blandning av ströbröd och riven parmesan eller peccorino innan den steks snabbt på hög värme. Serveras sedan med tomatsås och kokt ris eller pasta.

Jag har lagat det på fläskfilé och även benfri kotlettrad som bankats tunn först men idag prövade jag att göra dem av kycklingfiléer. Och det passade hur bra som helst. Rekommenderas varmt!

Spiralmakaroner blev det som tilltugg den här gången och det var också lyckat eftersom den goda tomatsåsen fastnar så mycket lättare på dem än på t.ex spagetti.

Lika bra att passa på ch käka medan man har råd att göra det. Som priserna galopperar uppåt nu blir det väl svält framåt våren, kan jag tro. En ny variant på den där fem-två-dieten. Fast tvärtom så att man fastar helt på vardagarna men äter lite på helgerna. Då kanske man kan ta sig råd att festa till på kålsoppa, blodpudding eller pannkaka som väl är bland det billigare man kan äta. Plus de där japanska nudelsopporna förstås.

Och de ska inte föraktas för hittar man rätt fabrikat så är de ganska goda. Mitt eget favoritmärke heter Nissin instant noodles och finns i flera olika smaker. Biff, fläsk, kyckling och räkor t.ex Fast den  sistnämnda tycker jag personligen är lite smaklös. Men de finns även som "strong" och innehåller då sataykrydda som brukar få fram svetten i pannan när man käkar den. Och har man riktig tur kan man också hitta soppan med currysmak. Min ppersonliga favorit men det var flera år sen jag såg den i nån affär. Antagligen sålde de väl för dåligt.

Fem dagar vatten och två dagar kålsoppa, nudlar och pannkaka. Vid extra festliga tillfällen kanske man kommer att kunna unna sig en liten bit falukorv eller en sillburk.

Men den som lever får se, som jag brukar säga. Den som lever får se hur det blir. Får de inte bort den där psykopaten som regerar Ryssland snart så kan nästan vad som helst hända. Och än har vi ju heller inga svar på hur vår egen regering ska formeras. Jag har en känsla av att Åkesson inte har så mycket emot att eventuellt hamna utanför regeringen. Då kan han ju ställa ganska hårda krav men slipper vara med och ta ansvar mer officiellt. Och på det sättet få sitt eget parti att fortsätta växa.

För det är ju de regerande som brukar drabbas av folkets missnöje i nästa val. Att sen ett annat parti också röstat ja i samma frågor som regeringen gjort det brukar inte folk ha koll på.

Så att regera Sverige i de tider jag är rärdd kommer de närmaste åren är ingen avundsvärd uppgift. Alla som känner sig missgynnade av den kommande regeringens arbete kommer att byta till andra partier och gissningsvis ger det SD ännu större del av valmanskåren. Kanske blir de vårt största parti redan vid 2026 års val...

Fast... då vete fåglarna om jag vill vara med längre eller om jag kanske emigrerar till Finland eller Norge.

Men som sagt... Den som lever får se! Låt oss hoppas att vi alla ska leva länge än, kära ordbrukare i SMålands stenar, Örbyhus, Lenhovda och Flurkmark.

Vi ses! "Ôm Gud vill å pjäxer´n håll´!"

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

12 oktober 2022 09:04

Vilka maträtter du berättar om. Den där cremen låter ju väldigt gott och picata har jag aldrig smakat men låter också fint. Jag har hungriga jägare hos mig så jag lagar mat för hela slanten. I morgon ska jag ner till Håsjögården och laga kreolsk gryta till 40 personer. Få se hur det går.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

12 oktober 2022 10:06

Kreolsk gryta blir jag nyfiken på. Men utan att veta ett dugg om vad den innehåller vågar jag säga att jag skulle gilla det. För jag älskar grytor överhuvudtaget. Oavsett om de är gjorda på kyckling, fisk, skaldjur, fläsk- eller nötkött eller nåt annat. Största favoriten är nog vår svenska kalops som jag också ska laga inom snar framtid.

 
Pinkozzy

Pinkozzy

12 oktober 2022 17:23

Du lyxar till det du.

http://www.pinkozzy/bloggplatsen.se

Göran

12 oktober 2022 17:52

Nja, jag vet inte det precis. Lunchen blev jag bjuden på av kompisen och min middag innehöll inga extravaganta varor utan vanlig vardagsmat bara. Kycklingen köptes in till extrapris och varken tomatsås eller makaroner är ju särskilt dyrt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 17 maj 13:40

Som de flesta av mina trognaste ordbrukare redan vet så funderar jag en hel del över likheter och skillnader mellan Sverige förr och nu, mellan Sverige och världen. Och då framför allt skilnaderna mellan oss och USA. Och jag vill, för död och pina,...

Av Göran - Torsdag 16 maj 11:43

Nästan nyss var det vinter. Sen kom våren smygande på tårna men motades ut av senkommen snö igen. Som inte stannade så länge utan försvann på några dagar. Men man hann knappt ens njuta av våren för de senaste tre dagarna har vi haft nästan sommarvä...

Av Göran - Onsdag 15 maj 12:42

På mitt förra inlägg fick jag en kommentar från Krister. Han skrev att reklamen spaltade upp min blogg alldeles för mycket. Jag svarade lite uppgivet att jag var medveten om saken men inte visste vad jag skulle göra åt det. Det vet jag nu. Och har ...

Av Göran - Tisdag 14 maj 11:45

Succé även igår i hockey-VM för vårt käraste landslag, Tre Kronor. Igår var det Tysklands tur att få en lektion i "hur den svenska grisen biter". Citatet vet jag inte varifrån det kommer men jag gillar att använda det emellanåt. Det blev rena, rama...

Av Göran - Måndag 13 maj 08:23


Den trettonde idag. Men inte fredag den trettonde som jag hade som rubrik på mitt hittills enda blogginlägg för detta datum. Lite märkligt att det bara finns ett eftersom jag redan för två år sedan satte upp målet att varje datum på året skulle inneh...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards