Direktlänk till inlägg 13 augusti 2018

Flygande Jacob

Av Göran - 13 augusti 2018 12:55

Sonen var bilsugen på förmiddagen. Sugen på att övningsköra, alltså. Sagt och gjort så satte vi oss tillrätta i Madame Citroens mjuka famn och skulle precis till att rulla iväg då vi kom ihåg den gröna skylten som ska sitta på. Men... den gröna skylten (Dock icke att förväxla med systembolagets) hade tydligen fått en smäll för mycket för det hade blivit flera veck på den och magneten ville inte hålla den fäst mot bakluckan. 

SÅ vi åkte mot närmaste mack för att se om de hade skyltar så vi kunde köpa en ny. Det hade de och det gjorde vi. Eller rättare sagt jag. För när saker ska betalas så brukar det vara jag som får slanta upp.

Och tur var väl det att de hade skyltar för då vi kollade så hade den gamla fallit av någonstans mellan parkeringen här utanför och macken. Och utan den hade det inte blivit mer övninskörning idag.

Nåväl, vi kom iväg med skylt och allt och körningen gick ännu lite bättre än senast. Eftersom vi närmade oss stadens västra utkanter erbjöd jag mig att bjuda på lunch på Bite Line West. Det amerikanska pizzahaket där man även har en buffé med husmanskost som brukar vara god. Just idag hade de stuvade makaroner och falukorv samt klassikern från 70-talet - Flygande Jacob! Vilket namn på en maträtt, förresten! Fågeln i den har ju definitivt flugit färdigt. I den mån nu svenska höns och kycklingar flyger alls. Inte mer än någon meter, i alla fall, och aldrig högre upp än att de kan sätta fötterna i marken när som helst. Så eftersom jag inte mindes när jag senast smakade dennna rätt valde jag den till lunch. Stuvade makaroner gör jag godare själv om jag vill ha det så valet blev lätt. Och visst var det helt okej men medan jag åt funderade jag på om det inte brukade vara både bananbitar och jordnötter i F.J

Bananerna saknade jag kanske inte så mycket eftersom jag har lite svårt för frukt i mat men jordnötterna fattades, tyckte jag. Var det förresten inte tärnat bacon i rätten också, då när det begav sig? Har en vag känsla av det men jag kanske blandar ihop med någon annan 70-talsmat.

Det var vanligare då med frukt i maten. Minns att jag någon gång fick ungsgratinerad falukorv med äppelbitar mellan korvskivorna. Till helgdags serverades då och då en rätt med fläskfile i currysås som också innehöll bananer. Eller min styvmorsas gratinerade kassler där hon varvade kasslerskivor med ananasditon och hällde grädde med någon sorts tomat-touch över innan den kördes in i ugnen.

Den sistnämnda lagade jag själv en gång för några år sedan men den fick så svalt mottagande från arvingarna att jag avlägsnade den från menyn efter den första gången.

Fläskfilé hade jag redan tagit fram ur frysen för att ha till middag. Men den blir inte till någon currygryta med varken bananer eller annan frukt utan ska få svettas i grillpannan bara och ätas med potatissallad.

Märkligt egentligen hur mycket ocoh hur snabbt våra matvanor förändras. Bara under min livstid har det hänt massor på det området. Jag var femton år gammal innan jag smakade min första pizzeria-pizza. Hemmagjord hade jag ätit eftersom brorsan varit till Italien och testade att göra själv hemma. Jag hade säkerligen fyllt 18 innan mitt första besök på en Kinakrog och femtio med råge innan jag testade sushi.

Å andra sidan har jag inte ätit pölsa sedan jag senast låg på sjukhus. Den pölsan var vedervärdig, inte alls som den mormor serverade hemma i min barndom. Leverstuvning och stångkorv likadant. Inte sedan barndomen.

Det är väl på gott och ont, det där. Jag välkomnar influenser från andra delar av världen och försöker hela tiden lära mig göra afrikanska, asiatiska eller sydamerikanska specialiteter. Men jag står också upp för den genuina svenska husmanskosten och storkokar både ärtsoppa och kalops några gånger per år. Samt försöker få barnen att inse att isterband och pepparrotskött också är delikatesser lika väl som allt det där nya.

Ikväll är det fotboll på TV igen. GIF spelar borta mot Trelleborg och borde väl ha sn hyfsad segerchans. Särskilt som de båda spanka härförarna på mittfltet (Ciercoles och Batanero) är tillbaka efter avstängningar. TFF är nykomlingar i serien och ligger ganska långt efter GIF poängmässigt men är givetvis fullt kapabla att vinna om Giffarna inte tar dem på fullaste allvar. Ingen underskattning, tack!

Nästa hemmamatch är till helgen mot Häcken från Hisingen i Göteborg och jag har fått två friplåtar. Så om det inte är åska, hagel och drivis ser jag den matchen på plats i NP3 Arena, som gamla Idrottsparken numera heter.

Bara lite mer än en månad nu innan hockeysäsongen drar igång på allvar. I fotbollen är det ju bara en match i veckan, de flesta veckor medan hockeyn har två eller tre. Och t.o.m fyra någon enstaka vecka.

Se där, ännu ett inlägg utan större värde. Men skitsamma, jag publicerar ändå! Tänk bara på allla de där filmerna och böckerna man inte fattat ett smack av. Då får det väl finnas bloggar också även om ingen begriper varför de finns!

Ingen tvingar er ju att läsa...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards