Direktlänk till inlägg 18 december 2016

Mandelhack och råkostkvarn.

Av Göran - 18 december 2016 21:05

Egentligen var det lite fel rubrik på mitt förra inlägg men det gör väl detsamma. För jag lider inte av någon nämnvärd julstress. Jag vet att jag hinner det jag ska göra och det blir säkert en hel del timmar över att förslösa här vid datorn eller i sköna soffan franför den andra dumburken.

Det är kväll på sista lediga dagen för denna gång och imorgon bitti är det måndag både för mig och för alla andra. Jag ska alltså jobba dagskift imorgon och på tisdag. Och innan jag gick hem från sista natten kollade jag arbetsschemat för dessa två dagar och jag har haft tur i lotteriet och fått de två arbetsuppgifter jag trivs bäst med. Onsdag är det årets sista skyddskommitté så första natten kvittas bort. Sedan har jag även torsdagsnatten ledig eftersom jag ska lånas ut till portvakten på fredag. Mina arbetskamrater i fabriken börjar sin frivecka kl 6 på fredag morgon medan jag får vänta till kl. 17 eftersom jag är den som stänger då.

Så handla får jag göra på torsdagen. Men det går nog bra bara man kommer iväg tidigt. Griljera skinkan gör jag sen på fredag kväll och resten av förberedelserna på julafton. Det handlar ju mest om att lägga upp och duka fram. Inte så mycket matlagning. Jag gör Janssons frestelse på julafton och steker prinskorv och värmer köttbullar. Dom gjorde jag idag och vet inte varför men jag var så oerhört nöjd med dem den här gången. Svårt att säga varför för jag gör ju ungefär likadant som jag har gjort i trettio år eller mer.

Kanske blev det lite mer lök än det brukar bli och kanske var det det som var hemligheten. Jag brukar riva löken på rivjärnet men efter att ha rivit ungefär halva brukar jag ge upp och tänka att det duger såhär. Men idag fick jag idén att skära löken i bitar och sedan finfördela den med stavmixern. Det var inte helt optimalt för min mixer är av det enkare slaget och inte så stark. Men till slut fick jag till det ändå.

En gång i tiden hade jag en sån här...

 

Den var nog avsedd för att hacka mandel och nötter men min mormor amvände den till lök också vilket jag tog efter och härmade. Och med den kunde man hacka löken så fint att den nästan blev flytande.

Den brukade jag använda ända till den där "hack-mojängen" gick sönder för ett par år sedan. De tillverkas nog inte längre så jag måste nog ta en loppisrunda om jag ska få tag på en bättre begagnad.

En annan sak mormor hade och alltid berömde väldigt var en sån här...


 

En grötdriven matberedare, skulle man kunna säga och jag skaffade mig en liknande, fast i plast, på sjuttiotalet. Den gick dock i bitar för ganska länge sedan men då hittade jag en likadan som den på bilden. Perfekt när man ska göra potatisgratäng eller Janssons frestelse. Den både skivar och river bara jag sätter i avsedd skiva och vevar den runt.

En snabbkoll av internet ger vid handen att dessa går att köpa nytillverkade för 250 spänn ungefär. Men då är den huvudsakligen gjord av plast så du som eventuellt vill ha en gör klokt i att leta på loppisar istället.

Råkostkvarn är det korrekta namnet på denna förnämliga uppfinning.

Det blir förstås lite disk men det får man ta när skivor/strimlor blir exakt lika tjocka.

Koka senap skulle jag göra igår men det sket sig. För den burk med Colemans senapspulver jag trodde stod i mitt skafferi stod inte alls där. Och utan det blir det jävligt blaskig senap vill jag lova. Jag har handlat hem det nu så jag får väl röra ihop den någon dag innan jul. SKicka ett meddelande om du vill ha receptet på en busenkel men jättegod senap som passar jättebra på skinkan. Tar ungefär en halvtimme att göra.

Därmed önskar jag stora som små ordbrukare en lugn och fin vecka. Ta det lugnt, du hinner! Och skulle det råka bli nåt du inte hinner så går världen knappast under för det!
Julpyssla lugnt i Söderbärke, Nianfors, Hallstahammar och Smålands stenar! Vi hörs!

 
 
Ingen bild

Catten

20 december 2016 22:14

Hej tillbaka - kul att få besök :)

och jodå, "lökhackare" finns fortfarande att köpa, jag hittade min på Ikea för ett par år sedan, en oumbärlig kökspryl! Fast Tupperware har en nästan ännu behändigare, med dragsnöre - men till ett helt annat pris!

http://www.tupperware.se/produkter/8/HerbChopper

God helg på dig och lycka till med matlagningen!

Göran

21 december 2016 18:58

Jamen, kanske inte hoppet är helt ute om mänskligheten ändå. Min råkostkvarn är jag väldigt förtjust i och eftersom den är gjord i metall (aluminium t.o.m som inte rostar) lär den överleva mig med flera sekel. Får ta upp saken med barnen på julafton och säga till dem att de kan börja fjäska för att bli den som får föra släktklenoden vidare i arv.

 
gun

gun

21 december 2016 18:31

Tittar in för att önska dig en God Jul.
Här pysslas det i lugnets tecken:). Har dragit ner enormt
mycket och det blir jul ändå.
Kram gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

21 december 2016 18:55

Tack och detsamma önskar jag dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards