Alla inlägg den 5 mars 2024

Av Göran - Tisdag 5 mars 10:46

Visste ni att det är räknestickans dag idag? De av er som vet vad en räknesticka är, förstås!

Men jag tror att merparten av mina trogna läsare är gamla nog att veta och om nån yngre människa läser och inte vet så får ni väl göra som folk gör nuförtiden när vi vill veta nåt - Googla!

Det är i år 450 år sen den brittiske matematikern, tillika prästen, William Oughtred (fråga mig inte hur det uttalas!) uppfann denna sinnrika mojäng som brukades i våra skolor innan miniräknaren blev var mans egendom.

Om jag minns rätt så var det på mellanstadiet vi tilldelades räknestickor samt kunskaperna som behövdes för att använda dem. Minns ännu att jag ofta tänkte att den som hittade på den här måste ha varit en smart person.

Tyckte att den var ett suveränt hjälpmedel för multiplikation och division framför allt.

Senare i livet blev jag, genom arbetet, tvungen att lära mig räkna snabbr i huvudet vilket nog var väldigt nyttigt. Och idag är väl räknestickan helt utdaterad. Tillverkas de ens längre?

Jag tillåter mig att tvivla på det. För vem skulle behöva en sån idag? Vad kan den som inte din mobil eller en hederlig miniräknare kan? Fast de sistnämnda är väl förresten också passé numera. Det har man ju i telefonen nu.

Som så sanslöst mycket annat...

Jag hade brev i Kivra från Skatteverket, fick jag veta då jag startade upp Kinatelefonen imorse. Så då tittade jag in där och konstaterar att det blir en ganska skaplig slant tillbaka redan i april.

Och som om inte det vore nog så kommer ju återbetalningen på skatteorättvisan som politikerna till sist erkände ifjol sommar. Och då blir det verkligen ett tillskott i kassan för det bör bli runt 30 tusenlappar som jag betalat för mycket under förra året.

Men det är ju då det. Än får man vända på slantarna ett tag till och försöka äta så billigt man kan.

Av den anledningen puttrar just nu ett långkok på spisen...

 

Just det! Min patenterade ärtsoppa som alla jag bjudit på den säger att den är en av de godaste de smakat. Ja, jag kanske skryter en aning och det anses ju lite osvenskt. Men jag skäms inte för det eftersom det är sant!

Så dagens middag är tryggad liksom ganska många middagr till framöver. Det blir väl en 6-7 portionsformar i frysen när jag har käkat middag samt levererat varsin portion till storasyster med make som jag lovat.

Farmen rullar vidare och som jag anade blev det en liten twist för sista veckan. Två förstekämpar ska utses och jag tänkte först att Pehr borde välja först Fredrik och sedan Tim. Nu lät det som om han tänkte välja Levin men jag hoppas han tänker om.

Tänkte om gjorde jag själv en stund senare. Då kom idéen att det kanske vore klokt att fråga Ronja om hon tror sig kunna slå nån av de där herrarna i kunskap så kunde de få bli andrakämpe istället. Ingen av dem har ju pluggat nästan alls och de erkände de ju inför kamerorna igår.

Fortfarande är båda säkra på att de ska mötas i finalen men jag tror att de misstar sig.

Utmålandet av Magnus som "orm" som slingrat sig mellan grupperingaren och att det skulle vara nåt negativt kan jag inte alls förstå.

Jag tycker han har spelat på det smartaste sätter. Att inte försöka smita undan, undvika konflikter så långt det går, vara så juste man kan mot så många man kan och jobba hårt för att på så sätt bli viktig när det kommer till att klara uppdragen.

De där två självutnämnda kungarna har ju faktiskt inte precis förtagit sig när det gäller arbete.

Därför unnar jag heller ingen av dem att ens komma till finalen.

Mitt drömscenario är att Pehr kommer överens med Ronja att välja henne till första förstakämpe. Där väljer hon sen Fredrik som hon bör slå ganska lätt i kunskap. Nästa förstekämpe skulle sen bli Tim som då får välja melllan Levin och Magnus. Han lär dock ta Levin i så fall tror jag. Men oavsett vem av dem han väljer så är det ju andrekämpen som väljer grenen. Och båda vinner nog rätt enkelt mot Tim i kunskap.

Men... det är ju inget jag kan påverka, det har ju redan hänt. Så det blir att vänta och se bara.

Därmed ska jag gå och kolla till mitt soppkok och provsmaka om ärtorna har mjuknat som jag vill.

Önskar trevlig tisdag till alla mina kära ordbrukare i Skattungbyn. Kåbdalis, Örkelljunga och Simrishamn.

Nog tänker jag att vi ses igen! "Ôm Gud vill å ôm pjäxer´n håll´!"


Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards