Direktlänk till inlägg 2 oktober 2015

Liten svampskola (mycket liten) - Del 2

Av Göran - 2 oktober 2015 10:20

Tack snälla för glada tillrop på mail. Samt förstås ett par kommentarer. På förekommen anledning ska jag därför försöka författa en del till p.g.a visad uppskattning från ordbrukarna.

Att lära sig känna igen, låt oss säga ett tjugotal svampar, är enklare än de flesta tror. Man kan såklart gå en kurs eller följa med någon som är kunnig ut i skogen. Men om man är noggrann så kan man faktiskt utbilda sig själv också, det har jag gjort. Det du behöver är en bra svampbok med tydliga bilder och noggranna beskrivningar.

Vi kan göra det lite lättare genom att dela in svamparna i några stora familjer först. Sopparna är de där som påminner om en vanlig tvättsvamp på undersidan av hatten. Det är i själva verket små rör som sitter där och ger det utseendet.

Popolärast av dessa är förstås Karl-Johan. Eller finluden stensopp som den också kallas. Nackdelen med den och många andra soppar är att de ofta angrips av insektslarver och blir maskätna. De ser ut såhär... (Tack Google för lån av bild)



"Skogens konung i nätstrumpor", hörde jag en gång någon kalla denna läckra matsvamp. Och förr kallades den ofta ko-sopp eftersom kossor älskar att äta dem. Experterna brukar varna för att förväxla den med gallsopp eller djävulssopp men ingen av dess har det karaktäristiska nätmönstret på foten.

Karl-Johan är en suverän matsvamp både till stuvningar, såser, soppor eller att bara steka och äta på en macka. Om man hittar små späda K-J kan man riva dem på grova sidan av rivjärnet och smaksätta en färsk kyckling med innan man stoppar in den i ugnen. Helst både inuti och utanpå. Utöver det behövs sen bara salt och peppar och ev. lite timjan om man gillar det.

En annan och lite underskattad sopp som få plockar är Sandsoppen. Också den är lätt att särskilja från andra soppar. Den är gulbrun på ovansidan hatten med bruna rör undertill. Fruktköttet är gult men när du skär eller bryter fruktköttet (hatt eller fot) byter det färg omedelbart och övergår i en blågrön nyans.

Den passar väldigt bra till soppa men gör sig kanske allra bäst som torkad. Torkad och söndersmulad kan man göra såser av den som blir förvillande likt murkelsås i smaken. Bilden lånad från Google..



Även sandsoppen angrips tyvärr ofta av insektslarver och äts upp av dem. På avstånd kan den förväxlas med örsopp som vissserligen inte är giftig men räknas som oätlig. Men örsoppens rör är mycket grövre än på sandsoppen så risken att ta fel är liten.

I svampboken hittar du ytterligare ett otal soppar som är både ätbara och goda. De allra flesta soppar är bra matsvampar. Och om man, som jag, bor i Norrland, så är de där giftiga sopparna som finns i svampboken rätt sällsynta. Jag har iaf aldrig sett varken gallsopp eller djävulssopp. Vad du dock ska tänka på är hur du hanterar dem. Om man använder en plastpåse att plocka i och håller den stängd när det är varmt ute kan även en Karl-Johan göra dig rejält magsjuk. Så använd en luftig korg istället så håller den sig fräsch tills du kommer hem.

Hemkommen efter svampturen kan det vara svårt att skilja på t.ex björksopp och aspsopp men eftersom båda är ok att äta så spelar det mindre roll. Skillnaden i skogen är dock skitenkel - växer den vid en asp så är det en aspsopp medan björksoppen är beroende av björkar.

Detta gäller föresten alla svampar - de är helt beroende av andra växter. Liksom andra växter behöver svamparna.

Så när du hittar det där kanonstället där det bara dräller av blek taggsvamp, blodriska eller gula kantareller ska du titta noga på vilka andra växter som dominerar omgivningen. På så sätt blir det enklare att hitta nya paradis när skogsägaren har skövlat skogen och förstört dina ställen. De platser jag har hittat där det växt stora mängder gula kantareller brukar ofta vara omgivna av barrskog och med rönn och enbuskar alldeles intill. Till exempel.

Det får räcka så för nu. Vill ni ha fler exempel så kanske jag skriver ett avsnitt till. Eller kanske t.o.m två... 

Nu börjar det bli dags att åka till stan och försöka hitta på nån trevlig present till storasyster som fyller år imorgon.

Plocka med förstånd, kära ordbrukare, och ta bara hem de svampar du är absolut säker på i Tunabro, Hökarängen, Lenhovda och Örsundsbro. Vi ses!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Av Göran - Tisdag 16 april 12:28

Har ni tänkt på att kungen har namnsdag idag igen?  Nej det är varken Carl, Gustaf, Folke eller Hubertus i almanackan. Men det är... DEN SEXTONDE!!! Jodå, jag vet att jag skrivit den förut en gång men eftersom jag kom på det så återanvänder jag d...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards