Alla inlägg den 4 september 2023

Av Göran - 4 september 2023 13:32

Larmet går utanför. Det där som flyttades från kl. 15 till 13:30 för x antal år sedan. Flyglarmet kallades det när jag växte upp och man fick lära sig att om man hörde det vid nån annan tidpunkt än första måndagen i månaden kl. 15 så skulle man leta upp ett skyddrum att krypa in i för då var "ryssen" på väg att anfalla oss.

Men jag tänker att har jag klarat mig ifrån det i nästan 66 år så kan jag nog klara mig ett tag till också. 

Rysshotet har väl gått lite upp och ner genom åren men idag är det kaanske mer påtagligt än under mina barnaår på 60-talet och det tidiga 70-talet.

Nymodigheter, sa den tidens pensionärer om stereoanläggningar, kassettbandspelare och mycket annat. I många hem stod istället en proper radiogrammofon. Som väl nästan mer var en möbel, en prydnad än något som användes för att lyssna på musik. Stereoljud var ju ett ganska nytt påfund då.

Min första stereoanläggning sparade jag själv ihop till hälften av.

700 kronor ungefär kostade den och var av märket Lenco. Många ansåg att det var det fabrikat som gjorde de bästa skivspelarna för vinylplattor och vad jag kan minnas funkade den hur fint som helst. 

Den hade jag kvar tills jag flyttade hemifrån. Då överlät jag den till min far som inte hade något sånt hemma.

Transistorradio i köket och en TV i vardagsrummet funkade, det också. Radion stod alltid påslagen om någon befann sig i köket så på det viset var vi alltid uppdaterade om händelserna i världen omkring oss. Man hörde nyheterna vare sig man lyssnade eller ej.

Idag är det mest i bilen jag lyssnar på radio. Den fabriksmonterade bilstereon erbjuder nämligen bara det. Visst har den cd-spelare men i den sitter en skiva från förra ägaren som jag aldrig lyckats få ut. Och den innehåller inget som jag vill lyssna på.

Lite tråkigt väder är det också, annars hade det nog blivit en svamptur. En nätbekant dam i Uppsala har rapporterat om rekordskördar i hennes trakter och jag har även fått se bilder. Både av svampar i skogen och i en rågad korg.

Så visst blir man väl lite sugen att kolla av sina hemliga ställen.

Hoppas på solsken imorgon så kanske det blir av. Älgjakten har inte börjat ännu så det borde vara riskfritt att gå i skogen.

Iofs finns det ju andra rovdjur än människan. Som orm. björn, varg och kanske framför allt mygg och knott. De tre förstnämnda brukar jag skydda mig mot genom att föra lite oväsen. Trampa på torra kvistar eller vissla eller sjunga för mig själv där jag går. Då räknar jag med att de hör mig innan de ser mig och drar iväg åt nåt annat håll.

I kylen ligger ett gäng kycklingklubbor i marinad sen i förmiddags. Dessa ska tillagas i min air-fryer om nån timme och avnjutas med en grönsallad och kanske lite stekt zuchini. Tänkte röra ihop en skål med guacamole eftersom jag hittade avocado till superpris på Lidl igår. Färsk chili och vitlök finns ju redan hemma och så mkt mer behöver man ju inte för att laga denna läckerhet som passar till så mycket mer än till tacos.

Inte blev det så mycket till blogg idag. Men om jag hittar det här inlägget om ett eller flera år så kan jag kanske glädjas åt att den dag jag har då är lite bättre och roligare.

Men en halvtaskig blogg är också en blogg! Så du som ev. läste ända hit får väl skylla dig själv. Det bir inte roligare än såhär. Inte nu i alla fall!
Sköt om er, kära ordbrukare i Vattholma, Lysekil, Eslöv och Borgvattnet! Så ingen annan måste göra det.

Vi ses! Endera dagen...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards