Alla inlägg den 10 september 2023

Av Göran - 10 september 2023 09:22

Söndag råder över Sverige och världen. Dagen då man inte ska arbeta utan snarare försjunka i ödmjuk tacksamhet över att man lever och jämförelsevis har det ganska bra ändå.

Nu är jag ju inte troende men generationerna som gick före oss hade säkert inte gillat att nästan alla butiker är öppna på "vilodagen". Vi behöver inte gå längre tillbaka än till min bardoms sextiotal för att återuppleva en tid då nästan inget var öppet. Utom små kiosker och bensinmackar förstås.

Som barn hade man förstås ingen som helst glädje av om mackarna var öppna. Där såldes uteslutande drivmedel, oljor och annat bilägarna behöver samt tobaksvaror.

De bensinstationer som finns idag är endera helautomatiska med kort- eller sedeltank eller också affärer som har det mesta folk kan tänkas vilja handla. Livsmedel av många slag, om än inte lika välsorterade som de stora matbutikerna. Godis i mängder plus allt det där de hade redan på 60-talet. Dessutom är många mackar även regelrätta korvkiosker också numera. När DET började har jag ingen aning om men gissar på 80-talet kanske.

Först hade de bara kokt korv med bröd samt senap och ketchup men idag är det flera olika sorters korv och även hamburgare eller färdiga smörgåsar i plast går också att få handla till hutlösa priser.

Med tanke på hur mycket det förändrats borde man kanske tycka att livet var väldigt torftigt i mina yngsta år.

Men jag lovar, det var inget man nånsin funderade över. Det var så det var och ingen ville väl begära att andra skulle jobba på helgerna när man själv ville vara ledig.

Undantagen var förstås polis, räddningstjänst samt vårdpersonal som ju alltid behövs. Och den del av industrin som inte kan ta paus utan måste tuffa på dyget runt, året om.

Och även om min familj och släkt inte var nämnvärt religiösa så  visste man liksom ändå att på söndagen skulle man vara lite mer stillsam.

Nu är jag ju skapligt stillsam nästan alla dagar sen jag blev pensionär så dagen blir väl som de flesta andra ungefär.

Sommaren har gjort ett litet come-back-försök de senaste dagarna med sol och värme. Igår gick jag i shorts hela dagen och innan jag skulle gå kvällsrundan med Thea tänkte jag att man kanske borde kolla utetemperaturen för det har ju börjat mörkna tidigare och klockan var nästan åtta på kvällen,

Men det var fortfarande hela 18 grader och då är det fortfarande ok för min del att bära kortärmat och kortbent.

Vi ska strax gå ut på dagens första promenad nu. Inte för att hon pockar på min uppmärksamhet utan hon sover så gott på min säng bakom min rygg.

Nej, det är mer för att jag börjar bli hungrig. Har ju bara druckit en balja svart kaffe ännu idag så jag ska steka ett ägg eller två och lite bacon som får bli söndagsbrunch. Till middag tänkte jag göra piccata av kyckling samt rosta lite broccoli och blomkål i airfryern.

Igår gjorde jag höstens första storkok då en bit högrev fölrvandlades till kalops i min slow-cooker och inom de närmaste dagarna ska vitkålen jag köpte häromdagen förvandlas till kålpudding.

Sen måste jag också snart tina upp fläskläggen som legat i frysen i 3-4 månader och använda den innan den blir helt frostskadad. Då ska det bli rotmos igen också, det var så länge sen.

Men innan dess ska söndagen genomnjutas och jag ska försöka var saktmodig och inte tänka illa om någon eller något.

Jag ska faktiskt till och med stänga ner ilskan mot Telia. Nu äe jag så säker på att jag kommer att få rätt mot dem att jag inte ens sska tänka ett ont ord om dem på hela dagen.

Jag väljer istället att tycka lite synd om deras personal som säkerligen får ta massor av skäll från andra ilskna kunder. För det är ju inte deras fel.

Tack till den/de ordbrukare som läste ända hit. Du ska strax få gå ifrån och göra vad du vill.

Därmed knyter jag ihop säcken och väcker lilla hundfröken med orden; "Vill du gå ut, Thea?"

Eder, mina kära ordbrukare, tackar jag för visat intresse. Kommentarer mottages hjärtans gärna.

Ha nu en fin söndag med eller utan högmässa i Vattlång, Skebokvarn, Husqvarna och Flen!

Vi ses!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards