Direktlänk till inlägg 19 mars 2024

Den nittonde

Av Göran - Tisdag 19 mars 09:38

En gång i den första halvan av sjuttiotalet då min lillebror kanske var 3-4 år hörde han en gång vuxna tala om datum och säga att det var den nittonde.

Varefter han genast kommenterade med det lila barnets omedelbara logik att "Då är det väl den tittonde imorgon?" Men det är mycket länge sen, han fyller 54 i september...

Den nittonde är en bra dag! Har hunnit med en hel del redan fast klockan bara är lite mer än halv tio på förmiddagen. Har tvättat och hängt en laddning kläder, handdukar och annat samt kört igång en maskin med lakan.

Dessutom har jag varit ute med Thea en sväng, lagat och ätit frukost samt serverat även Thea hennes morgonmål.

Och som om inte det vore nog har jag deklarerat också! Det känns skönt.

Det fanns en gång en tid då man gruvade sig inför deklarationen. Då pappersblanketten som skulle fyllas i var på fyra sidor och det gällde att fylla i rätt siffror i rätt rutor och sen räkna ihop allt innan man undertecknade.

Även då brukade jag göra det så fort jag fått hem blanketten och därefter skicka det med snigelpost. Även om det sista ordet i förra meningen inte var uppfunnet då. Man sa helt enkelt "posten".

Men jag minns att många då väntade till sista dagen med att lämna in deklaraationen och mer än en gång åkte jag förbi skatteverkets hus i staden på den dagen och såg köerna med bilar utanför och inhyrt folk i reflexvästar som hämtade kuverten genom sidorutorna så bilarna kunde komma iväg och ge plats för nya dekaranter.

Så om någon människa är värd ett nobelpris i ekonomi så är det väl den som hittade på det system vi har idag.

Istället för att sitta och räkna på en massa avdragsgilla småsaker infördes ett schablonavdrag som täckte in allt strunt och vips slapp vi allt besvär. Inget räknande och inget lager med kvitton att hålla reda på. "Storebror", d.v.s staten, vet ju redan nästan allt om oss, I alla fall när det gäller inkomster och avdragsgilla räntor och sånt.

Då tog deklarerandet flera timmar i anspråk. Idag tar det inte ens en halv minut! DET gillar jag!

Det finns mycket med vårt land som jag är starkt kritisk emot men vårt system för självdeklarationer älskar jag.

Vet inte i hur många andra länder man har samma eller liknande men jag vet att på många håll är det t.o.m ännu mer komplicerat än vad det någonsin varit hos oss. I USA till exempel...

Där är det bara ett litet fåtal som klarar av att fixa det själva utan måste anlita experter. Som givetvis tar så bra betalt som det bara går och tjänar grova pengar. Så ibland är vårt land underbart att leva i.

Mitt morfarsskap kommer närmare hela tiden och jag har länge sagt när nån frågat att det kan bli vilken dag som helst i stort sett.

Men idag fick jag veta att nu är det verkligen nära. Talade med min gravida dotter imorse på telefon och värkarna har satt igång. Det innebär kanske inte nån garanti för att det sker inom samma vecka men kan ju också hända inom närmaste timmarna.

När hon själv föddes gjorde hon sig ingen större brådska. Vattnet gick en onsdagkväll vid 22-tiden och vi åkte till BB. Men inte förrän nästa natt, 27 timmar efter ankomsten behagade hon titta fram. Och inte med nån brådska då heller utan hon fick tas ut med sugklocka.

Så när hon väl var ute såg det ut som om hon hade en alldeles för liten blåaktig basker liggande mitt på huvudet. Märket efter sugklockan såg ut så. Men den försvann ganska fort.

Så jag hoppas att hon får en mycket snabbare och enklare förlossning än hennes mamma fick.

Det enda man kan vara säker på är ju att ut kommer ju ungen. Förr eller senare! För som en barnmorska sa när exfrun kämpade med dotterns födsel å har ännu ingen unge blvit kvar därinne utan alla har kommit ut. På ett eller annat sätt, förr eller senare.

En annan anledning att den 19;e är en bra dag är att det är dagen så min största utbetalning av pensionen kommer.

Och utan bil som jag är så är risken inte så stor att jag får för mig att åka iväg nånstans och göra av med pengar.

Funderar så smått på att sätta mig på bussen och åka till min kurdiske frisör på andra sidan staden. Behöver verkligen få rensa bort en del av vinterpälsen nu. Men vi får se.

Det ser ut att bli ännu en solig dag här på Sveriges midja så jag kanske tar en sväng ner på strandpromenaden med Thea sen och kollar om isen gått upp på havet här nedanför.

Via bloggens backspegel vet jag att det, just idag, är sju år sedan legenden Chuck Berry slutade att vara en levande legend och gick ur tiden. Året innan, 2016, skrev jag av mig lite lycka och glädje över mitt då nyss gjorda bilbyte.

Och idag har jag då lyckats knåpa ihop ett inlägg där jag nästan inte gnäller alls eller är missnöjd med saker.

Det är alltså en sån där dag då jag "gillar läget"! D.v.s är ganska tillfreds med livet, världen och verkligheten!

Gör det ni med, kära ordbrukare! Försök att hitta de små glädjeämnena i er vardag som ju trots allt finns där.

Han en underbar marstisdag i Sigtuna, Oxie, Robertsfors och Alsike!

Vi ses! Tänker jag...

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

Onsdag 20 mars 10:55

Trots att det snöar så är det nog en ok dag idag. Vi ska på vattengympa och det är alltid roligt och jag har gått en runda med jack och allt känns ok.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

Onsdag 20 mars 14:15

Ja, ljuset är ju tillbaka och väcker hoppet om vår. Inte långt kvar nu...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Av Göran - Onsdag 17 april 10:45


Mitt lilla barnbarn slutar inte att fascinera mig. Igår var jag hemma hos exet på middag med dotter och mågämnet samt vår yngste son. När vi hade ätit klart satt lille Luis i sin pappas famn mitt emot mig vid bordet. Då plötlsigt fick vi ögonkontak...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards