Direktlänk till inlägg 25 december 2023

Da´n efter da´n...

Av Göran - 25 december 2023 13:29

Nu är det över. Eller... det var ju aldrig nåt så egentligen kan det väl inte sägas vara över heller då.

Enligt planen satt jag och mumsade Janssons frestelse då det färskaste av våra traditionella julprogram rullade i rutan. Inspelad 1994 enligt min informatör, Google.

Jag menar förstås "Kan du vissla, Johanna" som ju visats i rätt många år nu. Men det är i alla fall nyare än både Disneytimmen och Karl-Bertil Jonsson.

Och det är nog det program jag gillar bäst av dessa tre. Mycket beroende på Per Oscarssons eminenta skådespeleri.

Kanske den allra bästa av alla roller han spelade.

Och imorgon är det 56 år sedan han klädde av sig i bara kallingarna hos Hyland i TV. Jag var nio år då men minns ännu vilken uppståndelse det blev efteråt. Och det var kanske inte det svenskarna hade förväntat sig på annandag jul på den tiden. Men de fick kaffet i vrångstrupen då han drog av ena paret kalsonger efter det andra. Och stackars Hyland såg ut att helst vilja sjunka genom studiogolvet. För han visste ju inget i förväg heller.

Tror att programpunkten hette "Godafton, vackra mask" och gick ut på att en kändis skulle komma in förklädd och Hyland skulle gissa sig fram till vem det var.

Oscarsson kom in som riddare i rustning och när han blvit avslöjad började han att klä av sig.

96 år hade han varit om han levat idag. Född samma månad och år som Olof Palme.

Han gjorde ju många andra suveräna rolltolkningar också. Bland annat en i "Mannen som vägrade frysa" som handlade om en man som var så livrädd att bli utan värme i sitt hus om vintern att han installerade alla värmesystem han kunde komma över. Det slutade med att huset började brinna mitt i vintern och mannen brändes inne.

Nästan en ödets nyck att det var precis så som han gick bort i verkligheten. Vid en eldsvåda i sitt hus på nyårsnatten för rätt många år sen nu. Både han själv och hans fru omkom i lågorna.

Med Oscarsson i rutan åt jag min ensamma middag och gladde mig redan då åt att jag hade gjort två matlådor också. Så det blir samma mat idag.

Tänkte slänga ur mig en fråga i det ämnet förresten (Janssons frestelse). Då jag, vid femton års ålder, flyttade till min pappa och hans nya familj så var just Janssons en ganska vanlig rätt året om där.

Han eller hans fru lagade det som helgfrukost då och då. Och hans fru hade lärt honom och lärde mig att det är gott med kallt hårdkokt ägg som tillbehör. Har nämnt det ett par gånger för vänner och bekanta men ingen tycks ha hört talas om det. Så jag undrar om det är nån av mina kära ordbrukare som gör likadant? Berätta i en kommentar!

Thea fick lite skinka och två prinskorvar som jag skar ner i småbitar. Plus sitt vanliga torrfoder förstås.

Och efter maten behövde jag inte tillbringa en timme med att stuva in disken i maskinen och förpacka alla matrester innan de ställdes undan i kylen. Och det var faktiskt ganska skönt.

Min ischias från förra veckan gjorde ett försök till come-back också igår morse. Men tack vare min urgamla värmedyna så skrämde jag nog bort det värsta och idag är det mycket bättre.

Och tur är väl det för skulle jag drabbas likt de värsta gångerna i mitt liv så vet jag inte riktigt hur jag skulle klara av att gå ut med hunden. Så det är bara att hålla tummarna att jag håller mig på benen.

Gör det ni också, kära ordbrukare i Väckelsång, Tomteboda, Alfta och Gånghester. Håll er på benen om ni kan!

Och som en ubåt ungefär, lär jag väl dyka upp här igen när ni som minst anar det!

Förr eller senare...

 
 
Ingen bild

Liselotte

25 december 2023 14:57

Jodå, kallt ägg till Jansson äter vi också. God fortsättning förresten! Och Alfta som du nämner på slutet där ör jag född och uppvuxen :-)

Göran

25 december 2023 21:12

Se där! Ja, jag har ju lagt mig till med vanan att räkna upp några exempel på platser i landet i mina avslut. Just Alfta har jag ingen direkt koppling till. Har kört igenom och förbi ett par gånger men inte mer än så. Och...JO, förresten! Kanske dök det upp i huvudet efter att jag skrev om stormen Pia häromdagen och nämnde att en klasskamrat med det namnet för länge sen kom inflyttad till min skola. Hon kom ifrån Alfta!
Glad att jag inte är ensam om det där med äggen!
Tack för besök o kommentar och välkommen åter!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Söndag 28 april 07:29


  Nu har jag provsmakat! I somras hittade jag ju ett fabrikat av surströmming som jag aldrig ens sett eller hört talas om. Och än mindre smakat. I den FB-grupp för surströmmingsfantaster som jag är medlem av kom flera vitt skilda recensioner av ...

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards