Direktlänk till inlägg 3 december 2021

Snö, rondeller och Trafikmagasinet

Av Göran - 3 december 2021 15:35

Så kom den till sist på allvar. Snön, alltså! Då jag vaknade imorse och tittade ut låg där 20-25 cm kall, vit snö på mark och bilar. Jag tackade min kropp för att den sänkt mitt sömnbehov så mycket att jag vaknade en timme innan jag ställt väckning på mobilen. Det var ju en välgärning eftersom jag behövde ha Madame Citroen körklar till halv sju ungefär och det var massor av snö som måste sopas av henne. Detta eftersom jag skulle köra sonen till trafikskolan för att åka till Härnösand och köra halkbana. Det är ju numera obligatoriskt, det där att lära sig hantera slipprigt väglag. Och det är väl bra.

På min tid, när jag tog körkort (1976) fanns inget sånt krav. Men när jag väl köpt min första bil fick jag ju bra träning på att häva sladd och för övrigt att köra på ett sånt sätt att jag tog mig dit jag ville. Min Ford Taunus var nämligen bakhjulsdriven och alldeles otroligt lätt att få sladd med. Lätt i bakänden som den var.

Jag skaffade hinkar med grus som jag ställde i kofferten som tyngder övder bakaxeln men inte hjälpte det så mycket. Nästa Ford, en Granada, var llite bättre balanserad och inte riktigt lika lätt att få sladd med. Men då hade jag fått tipset att lägga trädgårdsplattor av betong där bak. Och då blev det skillnad minsann. Mycket bättre grepp och dessutom tog de ju nästan ingen plats heller.

Nu har jag kört framhjulsdrivet i mer än 20 år. Flera Saabar, en Chrysler Voyager (minibuss som faktiskt också var framhjulsdriven) och så nu Madame Citroen.

Dåligt plogat hemmavid mer när vi bara tagit oss upp på f.d E4 så gick allt bra även om jag körde saktare än annars eftersom jag ju inte är så van vid vinterväg ännu. Men det var inga större bekymmer.

En annan sak som min körlärare inte övade med mig var rondellkörning. Det fanns nämligen inte en enda rondell i den här stan på den tiden. Den närmaste jag kände till fanns i Lunde mellan Härnösand och Kramfors, strax söder om Sandöbron. Nu kryllar det av dem överallt.

Men det är då sannerligen inte många som tycks ha fått lära sig att köra rätt i rondeller. Av mina barn, som gått körskola i närtid har jag fått lära mig att man ska hålla till höger. Vänsterfilen ska man bara använda om man ska köra ur rondellen på den sista utfarten. Eller om man ska rakt fram och vet att man ska köra i vänsterfilen efter rondellen. Annars ska man hålla till höger. Och blinka i tid vid filbyte eller då man ska lämna rondellen

Däremot behöver man inte blinka när man kör in i den. Man får ju bara åka åt ett håll. Ändå har det hänt, och inte bara en eller två gånger, att jag fått möte i rondellen.  I de fallen har det varje gång rört sig om ännu äldre gubbar än jag själv. Som dessutom sett ganska förvirrade ut. 

En av dem hade desstom en jämnårig dam bredvid sig och hon viftade och gestikulerade med käften gick som en lärkvinge på henne. Han fick sina fiskar varma, det är då ett som är säkert.

Nej, det är inte utan att man saknar gamla hederliga Trafikmagasinet i SVT. Kommer ni ihåg Trafikmagasinet?

Där Carl-Imgemar Persson säkert kunnat göra ett inslag om korrekt beteende i rondeller med pedagogiska förklaringar och tekniker för att minnas det också.

Hans expertkollega, Christer Glenning, är ju inte ibland oss längre och Perstad själv måste väl vara pensionär för rätt länge sen men man kanske kunde hitta nya programledare. Och för den som ev. vill ta en nostalgitripp och se ett gammalt program från 1980 eller så kan man hitta rätt många på "tuben" (Youtube, alltså) så kan ni få se Glenning göra undanmanöverprov med "nya" Volvo 760 eller SAAB 9000. Eller lära dig byta motorolja.

Nu ska här kokas potatis, stekas laxfiléer och röras ihop en kall sås på creme fraiche, rödlök och röd stenbitsrom. Ha en härlig fredagskväll på er, kära ordbrukare i Garphyttan, Lovikka, Askersund och på Ölands södra udde!

Vi ses! Rätt som det är...

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

5 december 2021 09:57

Jag hatar rondeller och dom är överallt på de mest tokiga ställen till och med här på landet. En jul för några år sedan blev min son och hans fjälla påkörda i en rondell. Dom var i rondellen när en som kom utifrån körde rakt in i sidan på bilen och fjällan blev skadat i axel och arm och var dålig i ett helt år. Bilen blev totalramponerad och det var på vägen till flyget och jag satt i Sundsvall och väntade på att dom skulle komma när jag fick telefon från lasarettet istället. Usch för rondeller.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

5 december 2021 17:27

Ja, det är lite korkat att bygga fler o fler när så få vet hur de ska köra i dem. Men de är förstås billigare i längden än trafikljus som går sönder ibland

 
gun

gun

5 december 2021 18:20

Även här kom snön med besked... har skottat två gånger idag men nu ger jag katten i det. Är slut och snön vräker ner ännu. Så man undrar om man tar sig till jobbet?!?
Det var andra tider när man tog körkort:).
Inga rondeller och jag undrar om vi hade trafikljus här och inga rondeller. Men där får man se upp i rondellerna... även jag har sett de komma åt fel håll i rondellen!
gun

http://anthilias.bloggplatsen.se

Göran

5 december 2021 18:30

Men hellre snö o några minusgrader än det där slasket som dominerat så många vintrar på senare år. Inte is på havet ännu men om kylan håller i sig är det väl bara en tidsfråga. Vi var till Biltema förut idag o köpte en kombinerad sopborste o isskrapa. En lång rackar med teleskopskaft så man når över hela bilen från ena sidan. Även en rejäl skyffel inhandlades så jag kan göra lika fint runt min bil som grannen gör vid sin. Hyresvärden blir allt slöare med att hålla parkeringen snöfri så då får man skotta bort det värsta själv så man slipper pulsa i 3 dm för att ta sig in i bilen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards