Alla inlägg den 14 januari 2023

Av Göran - 14 januari 2023 22:35

Lördag nästan halvvägs in i januari och jag har varit hundmänniska i en dryg vecka redan. Tiden går så fort fast långsamt också på samma gång. Jag vet att det låter absurt men det är ju faktiskt så.

Ägnade dagen igår åt att strippa mitt hem på allt som andas jul. Tomtar, ljusstakar, lyktor och stjärnan i fönstret i vardagsrummet är numera samlade på en byrå i hallen. För det som inte hanns med igår plockade jag bort idag men orken tog slut så hämta lådan för julpynt och packa undan allt ordentligt får jag väl göra imorgon.

Har städat lägenheten också. Dammsugit och skurat av golven i alla rum. Så det är en lite lätt självbelåten gubbe som sitter här och låter fingrarna dansa över tabgentbordet i väntan på den där riktigt tröttheten.

Och januari har än en gång bytt skepnad. Efter ködknäpp, snöoväder, regn och snorhala gator och trottoarer hade det kommit c:a en decimeter snö igen imorse. Och efter plogningens framfart går det numera ganska bra att ta sig fram till fots utomhus. Så jag har börjat förlänga våra små promenader, lite i taget.

Och faktiskt tycker jag mig börja märka så smått att jag blivit lite piggare fastän kissrundorna med Thea varit väldigt korta mestadels. Men det är ändå promenader jag säkert aldrig gått utan henne.

Vågen är ju inhandlad och kollad så jag vet att den fungerar så på måndag morgon sa jag börja föra bok över vad som händer med min kropp med hundpromenader och LCHF-käk. Laxpuddingen jag gjorde häromdagen fick bli middag även idag eftersom det var hockey på TV och jag ville ha nåt jag slapp laga till först. Så ena matlådan togs fram och tinades upp för att värmas i första paus i matchen och sedan avnjutas med lite grönsallad och ett glas vatten.

Imorgon tänkte jag laga Shakshuka till kombinerad frukost och lunch. För den som inte vet vad det är så kan jag berätta att själva namnet betyder ungefär "salig blandning" på svenska. Huvudingrediensen är tomater. 

Först hackas och steks en halv gul lök, en halv paprika och två vitlöksklyftor tills de mjuknar. Då tillsätter man 1 stor tomat skuren i mindre bitar samt 1-2 dl krossade tomater på burk. Lite tomatpuré går också i liksom salt, peppar, paprikapulver, spiskummin och persilja samt en nypa socker eller två. Allt detta får sedan puttra i 15-20 minuter tills allt är mjkt och tuggvänligt. Då tar man t.ex en slev och gör två små gropar i sörjan. Där knäcker man sedan ner ett ägg per grop. Lägg sen på ett lock och låt äggvitorna koagulera i fem minuter ungefär. Sedan läggerman upp allt på tallrik med lite persilja över. Extra gott blir det om man tar en bit fetaost och smular över anrättningen innan man avslutar med lite olivolja. Mycket gott och nyttigt dessutom!

Denna rätt lär härstamma från nordafrika, Marocko och/eller Libyen men är även vanlig och populär även i mellanöstern. Recept finns hur många som helst på Youtube om någon är nyfiken. Själv lärde jag mig mitt sätt av en f.d arbetskamrat som föddes och växte upp i just Libyen.

Till middag blir det nåt med köttfärs som jag handlade på närbutiken medan deras fashionabla extrapris fortfarande var gångbart (29:90 för 500 gram). Kanske Fetaostbiffar med tzatziki, det var länge sen.

Nu börjar den där tröttheten som jag efterlyste ovan att smyga sig på. Så jag ska avrunda här och se om lilla fröken Thea är sugen på en sista liten promenad för dagen innan vi går och lägger oss.

Förhoppningsvis får jag snart uppleva några soliga dagar så vi kommer oss iväg ner på strandpromenaden och kanske kunna ta lite nya bilder av min fyrbenta sambo.

Så godnatt, kära ordbrukare i norr, söder, öst och väst. Sov gott och vakna torrt, som min mormor brukade säga!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards