Direktlänk till inlägg 3 oktober 2023

"Jordens dummaste folk"?

Av Göran - 3 oktober 2023 14:22

Nån gång genom mina bloggår har jag omnämnt en tidigare arbetskamrat (som vi kan kalla Ove) som alltid sa att amerikanerna är jordens dummaste folk. Det är både sant och inte sant på samma gång.

För det första så menade han USA;s befolkning, inte hela världsdelen Amerikas. Men inte är de dummare än folk från andra nationer.

För att förstå resonemanget måste man kanske först formulera om orden lite.

Eftersom jag vet precis vad Ove menade och håller med om det så vill jag snarare formulera det såhär: USA;s befolkning är den grupp på jorden som frivilligt är de mest okunniga i hela västvärlden.

Detta beror självklart nästan uteslutande på den enögda patriotism som de matas med från vaggan till graven. Redan i dagisåldern får barnen lära sig att USA är jordens bästa nation att leva i. Den frihet som de har finns bara där.

När barnen sedan börjar i skolan får de lära sig en ramsa som rabblas varje skoldags morgon tills de lämnar skolan. Att svära sin trohet till Stjärnnbaneret, USA;s flagga!

Naturligtvis kräver inte själva flaggan några trohetseder utan den tjänstgör ju bara som symbol för deras paradis på jorden.

Så när barnen blir äldre så "vet" de ju redan att de bor i världens bästa och friaste nation så varför skulle de behöva lära sig något om resten av jordens länder, världsdelar och folk? Om de ändå inte har nåt att lära av dem?

Och skolorna lär heller inte ut särskilt mycket om resten av världen utan fokuserar alll undervisning på att skapa goda patrioter av eleverna. Och goda patrioter blir de också, de allra flesta.

I flera sporter titulerar sig de som vinnner som världsmästare trots att motståndarna kommer från bara USA eller möjligen USA och Kanada, som i hockeyns NHL och några andra sporter.

MEN,,, sen finns de ju de där lite mer äventyrliga amerikanerna som reser ut i världen och jämför med t.ex Europeiska länder. Eller till och med flyttar till Tyskland, Storbrittannien, Sverige eller nåt annat land här.

Då upptäcker de, till sin stora förvåning och besvikelse, att man ljugit för dem. Att det VISST finns demokratiska länder även här. Att man visst får äga vapen i t.ex Sverige men att det är omgärdat av regler och lagar för att inte folk ska skadas sig själva eller andra så långt det är möjligt.

Vapnen är viktiga för USA-medborgarna. De ser det som en mänsklig rättighet för varje människa att gå omkring beväpnad om man vill det. Men många av de som kommer hit och får vårt synsätt förklarat för sig brukar hålla med om att det nog är ganska klokt att ha stränga regler kring både skjutvapen, knivar och andra tillhyggen.

För även om våldet på våra gator har både ökat och blivit grövre så är vi inte i närheten av deras statistik gällande skjutningar, mord och rån räknat per capita.

De är också väldigt stolta över sina regler om minimilöner. För att ingen arbetsgivare ska komma undan med att betala sina anställda så lite att det inte ens går att leva av sitt arbete. 

Men nu är det ju bara det... Att minimilöner räknas på heltidsarbeten. D.v.s minst 40 timmar i veckan. Om anställningskontraktet säger 39,5 timmar per vecka kan alltså arbetsgivaren betala ut hur lite de vill. Eller rättare sagt så lite som någon människa tar jobbet för. Sedan får de ändå jobba kanske 60-70 timmar per vecka men det överskjutande räknas som övertid.

Som exempel kan nämnas McDonalds där man i USA ofta tillämpar deltidsanställningar. En som jobbar på McD här i Sverige tjänar tre gånger så mycket som en som gör det i USA. Den som jobbar där i USA får så lite betalt att pengarna inte ens räcker för att betala hyran för en enrumslägenhet. Så då måste man endera ha en partner som tjänar bättre, dela bostad med andra eller ha ett eller flera andra jobb också.

För de flesta vill ju ha lite kvar när hyran är betald. Till mat, kläder, transporter och annat.

Så de friaste i USA är alltså arbetsgivarna och de rika. Ju rikare - desto friare!

Det finns lagar om minimilöner men dessa är enkla att kringgå. Vilket man också gör hela tiden.

De häpnar när de hör hur mcket t.ex en svensk betalar i skatt men tänker ofta om när de får veta att all utbildning är kostnadsfri här. Inga terminsavgifter och fri skollunch upp till och med gymnasiet. Fri sjukvård upp till vuxen ålder liksom fri tandvård.

Samt sjukvård som är till för alla, inte bara för de som har råd att betala. Bara en sån sak som att föda barn kostar tiotusentals kronor att göra på sjukhus i USA medan vi i Sverige betalar en patientavgift per dag som är ganska blygsam.

När de vill åka på bilsemester är det vägtullar innan man kör upp på de större trafiklederna och blir du skadad i en olycka så gäller det att du har råd att betala först ambulanstransporten och därefter den vård du behöver för att komma på benen igen.

Nu finns det ju starka krafter igång även här för att mer och mer efterlikna jordens "friaste" nation, USA. Som vill ge mer makt åt kapitalägare och arbetsgivare och mindre åt de som faktiskt skapar deras rikedomar med sitt arbete.

Ju fler små filmer jag ser på Youtube där amerikaner från USA jämför oss med deras fädernesland desto mer tacksam blir jag att jag hade turen att bli född där jag blev.

Visst är jag kritisk mot mycket även i Sverige men det mesta som jag är mest arg på är ju just såna företeelser där man försöker göra om oss till ett USA i miniatyr. Det finns många saker som kunde vara mycket bättre här också men totalt sett är Sverige fortfarande ett gott land att leva i.

Det kan vara nyttigt att tänka på det i dessa tider när vi matas med hur jävvligt det är här. Med upplopp och skjutningar och annat elände.

Hade vi i tid tagit tag i integrationen på ett bättre sätt kanske vi hade sluppit åtminstone en del av gängkrigen som härjar nu.

Men det är också fortfarande så att även där är vi hästlängder efter USA där det sker dagligen i ännu större omfattning än hos oss. Och det TROTS att de inte haft nån nämnvärd massinvandring de senaste 10 åren!

Det är ju den många skyller för gängkrig och skottdraman i Sverige.

Därför vill man skärpa straffen. I USA kan man dömas till döden i flera delstater och även till flera hundra år i fängelse. ÄNDÅ är deras kriminalitetssiffror skyhögt över våra räknat per capita.

TROTS att deras fängelser erbjuder vidriga förhållanden för de intagna. Och därmed borde avskräcka från brott.

TROTS att personalen på fängelserna har rätt att både misshandla och trakassera fångaran efter behag.

TROTS att deras polis är betydligt tyngre beväpnade än våra poliser.

Ändå är de flesta av USA;s innevånare överygade om att mer vapen, strängare straff, hårdare fängelser är rätt väg att gå för att bekämpa kriminaliteten.

Det tror inte jag!

Vad tror du, kära ordbrukare?

 
 
wiper

wiper

5 oktober 2023 08:56

Jag håller med dig om det mesta du skriver. Nu har vi ju dessutom hot om Trump igen som får fullt stöd av befolkningen. Han är ju även ett fan av Putin och hur mycket han än ställer till med och får en massa domar på sig så går han fri och kan bli president. Stödet till Ukraina kommer då att tas bort. Konstigt att det inte finns några nya och yngre som ställer upp som kandidater. Fast dom törs nog inte när dom kan råka illa ut. Såna som dessa presidenter blir man aldrig av med.

Får vi samma regering nästa val här i Sverige så är det kört. Vi börjar ju få minilöner här också och dåliga arbetsvillkor. Jag känner då inte igen mig.

Ja du dom har hemska straff i USA. Här sköter dom flesta invandrare sig och har jobb så det är ett fåtal som håller på med dessa dåd. Man måste fånga upp barn som mår dåligt i skolan. Det går inte att vänta

Bra skrivet

Ha en fin dag
Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Söndag 28 april 07:29


  Nu har jag provsmakat! I somras hittade jag ju ett fabrikat av surströmming som jag aldrig ens sett eller hört talas om. Och än mindre smakat. I den FB-grupp för surströmmingsfantaster som jag är medlem av kom flera vitt skilda recensioner av ...

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards