Direktlänk till inlägg 13 december 2023

Lucia igen

Av Göran - 13 december 2023 11:06

Såhär såg det ut den här dagen förra året och flera år i rad dessförinnan när man klev ut genom porten där jag bor.

 

Marschaller i långa rader genom hela bostadsområdet. Flera tusen stycken som personalen varit ute och tänt under nattens timmar. Därför blev jag nästan lite besviken då jag nyduschad och påklädd vickade på persiennerna och möttes av samma utsikt som igår. D.v.s snö. Bara snö och inga marschaller.

Men mer än dubla mängden snö mot den här bilden.

Och samtidigt förstår jag om hyresvärdens anställda inte är så sugna på att börja jobba vid tretiden på morgonen för att hinna placera ut och tända alla dessa. Plus att de även ska samlas ihop och plockas bort när de brunnit ut.

Så jag väljer att vara glad och tacksam för de år som traditionen varade.

Kanske kommer den tillbaka, kanske inte! Den som lever får se.

Annars är det här ingen dag som betyder nåt särskilt för mig. Varken lussebullar eller pepparkakor har passerat min strupe idag. Mest beroende på att ingetdera finns i mitt hem.

Hela fem inlägg finns i bloggens backspegel idag och jag läste med nöje mina egna ord jag skrev idag för tretton år sedan. Där jag berättade om min barndoms lite ambivalenta förhållade till det där med Luciatåg och julfester.

Hittade också en gammal bild från den tid då jag tog på mig vitt nattlinne och dumstrut utan att protestera så mycket. Gissningsvis är jag fyra år på den bilden. För jag ser ju att jag är mindre än på den bild jag lade ut i söndags som visade min femårsdag.

 

Jag ser kanske lite trumpen ut men jag minns inte anlednngen till det. Lucian och tärnan är förstås mina båda storasystrar. Tyvärr är tärnan inte med oss på jorden längre. Men Lucian lever och mår bra.

I hur många Luciatåg jag gått stjärngosse har jag ingen aning om. Men det skedde ju både rent privat och i skolan med solosång på Staffansvisan. Dessutom var ju min släkt organiserade inom nykterhetsrörelsen så det blev ett eller flera tåg även inom den kretsen varje år.

Upp till kanske 10-11 års ålder. Sen började jag sätta mig på tvären och ville inte längre vara med.

Undrar förresten i hur många fler länder traditionen finns. Firar man Lucia i hela Skandinavien eller är det bara vi?

I Storbrittannien gör man det, i vart fall, inte! Det fick jag klart för mig igår då jag hittade det här Youtubeklippet.

Den här mannen gör videos om oss, Finland och Norge och är väldigt intresserad av nordisk kultur och levnadssätt. Han är engelsman och gör rätt roliga små filmer där han lär sig mer om oss och jämför med sina egna värderingar och vanor man har i Storbrittannien. Rekommenderas!

Därmed ska jag runda av för den här gången och önskar er alla en härlig onsdag i slott och koja i världens alla hörn.

Ha det gott till nästa gång vi ses!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Söndag 28 april 07:29


  Nu har jag provsmakat! I somras hittade jag ju ett fabrikat av surströmming som jag aldrig ens sett eller hört talas om. Och än mindre smakat. I den FB-grupp för surströmmingsfantaster som jag är medlem av kom flera vitt skilda recensioner av ...

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards