Direktlänk till inlägg 19 december 2023

The bottom is nådd (närapå i alla fall)

Av Göran - 19 december 2023 14:15

Dagens rubrik syftar förstås på att vi imorgon når bottenläget när det gäller ljus och mörker. Imorgon är årets kortaste dag och från och med torsdag kommer ljuset, sakta men säkert, tillbaka.

Nu brukar jag iofs inte märka nån större skillnad förrän i början av februari men blotta vetskapen att det förhåller sig på det viset är ju ändå en liten tröst.

Än kan det förtås bli både snökaos, extremkyla och vad som helst i flera månader framåt så vi ska väl inte ropa hej för högt. Men oavsett vilket så blir det i alla fall en aning ljusare, dag för dag.

Här på Sveriges midja är det varken eller just idag. Grå himmel men uppehåll och 3-4 plusgrader ute.

Men jag håller mig mestadels hemma ändå, vill inte ut och trängas i julhandeln om jag kan undvika det. 

Julklappar, oss vuxna emellan, har vi slutat med för flera år sedan så nästa jul blir det första gången på länge som jag kommer att handla såna och slå in paket. För då har jag ju förhoppningsvis ett litet barnbarn att skämma bort.

Den här julen blir ingen jul alls utan det blir som vilken annan dag som helst. Ensam är jag ju inte, jag har ju Thea!
Hon och jag får väl se på när Kalla Anka tvättar rumpan, när Karl-Bertil leker Robin Hood och allt det där andra.

De säljer färdigkokta skinkor på närbutiken denna vecka för bara 39:90 så jag köpte en liten en som jag lär griljera endera kvällen innan eller på julaftons morgon.

Annars lutar det åt att jag snor ihop en form med Janssons frestelse, som jag är omåttligt förtjust i, och låter den ensam utgöra mitt julbord. Kanske rullar jag lite köttbullar och steker några prinskorvar också men sen räcker det.

Firat jul för mig själv hemma har jag aldrig gjort förr. Däremot har jag tillbringat många julaftnar på fabriken där jag jobbade i så många år.

Om jag minns rätt så arbetade jag de fyra första jularna. Eftermiddagsskift tre gånger och ett år hade vi nattskift. 

Det finns för övrigt inga helger eller högtider då jag inte har arbetat.

Och hade jag varit kvar där så hade jag haft dagskift i år. Det vet jag eftersom min kompis, som vikarierar ibland som timanställd, ska jobba då och med mitt tidigare skiftlag.

Under mina första år där bjöd arbetsgivaren på landgångar med julbetonade pålägg. Och de där mackorna var oftast tillredda flera dagar i förväg så brödet var torrt och även det som låg ovanpå började ofta att torka i kanterna.

Därför pratade jag med dåvarande verkschefen och sa att julmat äter ju alla hemma så att det både räcker och blir över. Så jag föreslog att man skulle hitta på nåt annat istället.

När jag förklarat för honom hur de där mackorna brukade smaka bad han om förslag på alternativ.

Så jag drog till med smörgåstårta. Som ju bara blir mer saftig om den står i kylrummet nån dag eller så.

Så blev det och den traditionen höll de vid liv åtminstone så länge jag jobbade där.

Men nån smörgåstårta blir det alltså inte för mig och lika bra är väl det. Jag är så glad att jag slipper det där företaget med alla dess inkopetenta ledare på olika nivåer.

De har visserligen fått en ny VD rätt nyligen. En svensk för första gången på bortemot 15 år. En man jag känner ganska väl och hoppas att han kan förändra/förbättra den attityd som genomsyrar den där firman och göra den till en lite bättre arbetsplats för alla mina f.d kolleger.

Bara det att han talar samma språk som personalen tror jag många ser som ett plus. Efter att först haft en amerikansk platschef som trodde att han kunde bete sig likadant som chefer får göra i USA. Därefter en italienare som jag personligen ändå respekterade och gillade men som nästan alla andra tyckte illa om.

Efter honom kom en spansk chef som var en ännu värre tyrann än amerikanen.

Spanjoren efterträddes sedan av en ryss som inte kunde ett ord svenska. Men i höstas fick visst ryssen hemlängtan eller om han fick sparken för han försvann visst väldigt hastigt om jag fattat rätt.

Nu står det åtte kg ivrig hund på bakbenen här och krafsar mig på låret samtidigt som hon smågnäller lite. Och det vet jag förstås vad det betyder. Så jag får aaaaavrunda här och tacka för visat intresse.

Tack till dig som läste hela vägen!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Söndag 28 april 07:29


  Nu har jag provsmakat! I somras hittade jag ju ett fabrikat av surströmming som jag aldrig ens sett eller hört talas om. Och än mindre smakat. I den FB-grupp för surströmmingsfantaster som jag är medlem av kom flera vitt skilda recensioner av ...

Av Göran - Onsdag 24 april 13:19

Onsdag. Mitt i veckan. Lill-lördag. Eller pig-lördag som några kallar det. Och äntligen har vi fått lite mer än enstaka plusgrader här på Sveriges midja. Efter 3-4 frostnätter och bara en eller två grader över noll om dagarna känns det skönt att slip...

Av Göran - Måndag 22 april 14:07

Idag blir det recykling i min blogg. Eller återvinning som det heter på svenska. Varför ska man skriva en ny blogg när det finns några gamla som jag är så nöjd med. Och varför ska inte jag få använda repriser när alla TV-kanaler gör det idelign?  Det...

Av Göran - Lördag 20 april 12:47

Nä, inte fanken blev det nån miljardvinst igår heller! Det blev som det nästan alltid blir. D.v.s noll rätt. En gång kändes det som jag varit nära storvinsten. För 4-5 år sen så var alla fem dragna nummer talgrannar med mina nummer. T.ex om jag had...

Av Göran - Fredag 19 april 17:57

Jaha! Så var det fredag igen då! Till glädje för alla skolbarn och vuxna med dagtidsjobb. För skiftarbetare och pensionärer spelar ju dagarnas namn inte så stor roll. Numera är det ju inget som hindrar att man åker och storhandlar på en söndag hell...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards