Alla inlägg den 3 februari 2023

Av Göran - 3 februari 2023 17:12

Det där med Nato... Vad tycker ni om det? Är ni för eller emot? Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. I yngre år när jag var blåögd nog att tro på det där med att Sverige är neutralt så tyckte jag att så skulle det förbli. Men nu när jag blivit äldre och lärt mig genomskåda saker på ett annat sätt så vete väl gudarna vad man ska säga.

Jag tror/tycker att i praktiken har vi väl egentligen varitmed där ända sen organisationen bildades efter andra världskriget. Förmellt sett så är vi ju inte medlemmar men inte hade Nato lämnat oss åt vårt öde om Sovjet fått för sig att de skulle knalla in i Sverige. De mäktigaste nationerna i Nato har så stora ekonomiska intressen i vårt land att de knappast hade suttit och sett på och rullat tummarna om det hade hänt.

Och nu på senare år så har ju Putin mumlat små hot om att vi ska passa oss för ryssarna och då blev ledningen både här och i Finlamd lite skitnödiga och knackade på "Pappa Natos" dörr och bad om insläpp.

Då kunde jag väl aldrig tro att ledaren för ett land som endast med stor tvekan kan kallas demokrati sätter sig på tvären och hotar använda sitt veto mot oss om inte Sverige gör som han säger.

Och Kristersson började genast krypa för Erdogan för M och KD vill ju inget hellre än att vi ska liera oss med den västliga försvarspakten så fort det går. Och när så Sverige gick Turkiet till mötes hittade de på fler och nya krav. Jag undrar vad som kommer att hända med de människor som han kräver ska utlämnas till Turkiet när de kommer dit...

Och som om inte det räckte så dyker det upp en galen dansk som tycker att det är en bra idé att bränna några koraner på allmän plats. Påhejad av flera ur ledningen för Sveriges näst största parti.

Vad tycker ni om att bränna koraner? Eller biblar för den delen? Är ni för eller emot?

Att bränna böcker är en handling som jag avskyr och fruktar. Att bränna böcker är att ifrågasätta yttrandefriheten som är grundlagsstadgad i Sverige sen många år. Att bränna religiösa böcker är respektlöst och omoget. Hur kan vuxna människor ens hålla på med sånt. Bokbränningar sysslader man med i Nazi-Tyskland på 30- och 40-talen. Och i totalitära stater. Det är inget som sanna demokrater ska hålla på med. Vi ska hålla oss för goda för såna barnsligheter. Det fria ordet måste värnas och vårdas i varje land som vill kallas demokratiskt.

Att man inte håller med om någon annans tankar eller ideologi är väl en sak. Men för den skull behöver man inte elda upp deras skrifter. Det är ju bara att låta bli att läsa dem. Jag har t.ex inget alls till övers för t.ex KD eller SD men inte ställer jag mig och eldar upp deras partiprogran för det

Att bränna böcker är för mig en symbol för ondska och ett uttryck av hat och förakt mot andra som inte tycker och tänker som man själv gör. Det är att säga att de som läser dessa böcker inte har rätt att tänka fritt.

Jag tillhör absolut inte Erdogans fanclub (om hon nu har nån) men jag är inte förvånad om han och andra muslimer reagerar med ilska och frustration.

Ledande SD-företrädare försvarar tilltaget med att det inte finns någon lag mot att bränna koraner eller andra skrifter i Sverige. Ska det verkligen behövas en lag mot det? Det finns en helvetes massa andra saker som inte heller är förbjudna i nån lag men som sansade och förnuftiga människor ändå ger fan i att hålla på med. Så det tyckte jag var en av de svagaste ursäkter jag hört.

I händelse av en ny större krigssituation kanske det vore en trygghet att få det där inträdet i Nato men oavsett vilket så vet ju alla vems sida vi står på i så fall. Och vem som står på vår sida. För utom just Erdogan är det inga andra ledare som sagt nej till oss.

Hur detta slutar återstår förstås att se. Men jag tycker att tacknen runt oss i världen på många sätt är illavarslande nu. Världen håller på att förändras. På gott och ont kanske men känslan säger att det är mest ont just nu.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards