Direktlänk till inlägg 6 november 2022

November...

Av Göran - 6 november 2022 10:15

Mycket elände i världen nu. Krig. Trasig gasledning i Östersjön. Skjutningar. Vinter. Elkris. Dyr bensin och diesel. Samt en inflation som galopperar. Jag sammanfattar det till en rubrik med bara ett ord. Alla fattar ju...

För en som numera är statsanställd med uppdraget att göra ingenting är det oroväckande hur många kurvor som pekar åt fel håll. Hur ska det bli framöver? Finns det nåt stopp?

Varje gång jag besöker en matbutik häpnar jag över hur priserna kunnat skena så ohejdat som de gjort på vissa varor. En ask Bregott (600 gram) kostade för ett år sedan runt 40 kr/st. Idag kostar den sextio. Och lika är det med flera andra varor. MEN... sen finns det ett och annat som faktiskt ligger stilla i pris. Willys säljer t.ex nåt som heter "Garant Extra Fin Grillkorv". En bra korv med hela 75% köttinnehåll. Den har alltså inte drabbats av ökade transportkostnader på samma sätt som Bregotten utam ligger stilla i pris.

Vilket ter sig en aning egendomligt i mina lätt naiva ögon. Är det inte ungefär likdana lastbilar, tåg och annat som kör ut dem till butikerna? Som drar ungefär lika mycket per mil?

Eller är det så enkelt att vissa av producenterna är ännu lite värre skurkar än sina konkurrenter och ser till att slå mynt av kriserna. Underligt är det men det kallas visst marknadsekonomi.

Och med priset på elektrisk ström är det ännu värre. Det har fördubblats på bara ett par månader. Nu bor ju jag i lägenhet och hade tidigare elräkningar som låg lite under 200 kr i månaden så jag går v'äl inte i backen när priset per kilowattimme fördubblats. Dryga 400 spänn är mer än dubbelt mot under 200 men jag kan ändå leva med det utan att få hicka. Men hur ska det gå för alla som har hus som värms på elektrisk väg? Och alldeles särskilt de som har direktverkande el som enda värmekälla. 

Det har redan börjat märkas genom att fastighetspriserna går nedåt men jag befarar att det kommer att bli ännu värre. Många tvingas kanske i personlig konkurs bär elräkningen blir för våldsam. 

Det är dock inte alla som bryr sig om elkrisen eller elpriserna. Såhär ser det ut på en balkong i huset mittemot där jag bor. Och har sett ut så sen slutet av september redan.

 

Bilden är inte helt skarp men jag tycker nog ändå att det syns att balkongen i mitten på andra våningen har prytts med några hundra lampor i olika färger. Säkerligen moderna led-lampor som drar lite ström men jag kan ändå tycka att det känns som en spottloska i ansiktet på oss som ändå försöker (i det lilla) att dra ner på energianvändningen.

Undrar hur kommunen gör med de traditionella ljusgirlanger man hänger kors och tvärs över gatorna i innerstan lagom till skyltsöndagen i slutet av denna månad. Blir det samma överdåd som vanligt eller nöjer man sig kanske med hälften för att sprida lite krismedvetande och ansvar hos sina invånare.

I detta kompakta mörker är jag därför lite extra glad att engelsmännen en gång i tiden uppfann sporten ishockey och att det just nu går alldeles lysande bra för mitt kära Timrå IK.

Igår eftermiddag spelade man bortamatch nere i Malmö för andra gången denna höst. Förra gången slutade det med en 7-0-vinst för Ti   Men igår gick det trögare. Det var snarare Malmö som dominerade på isen och gjorde väl allt utom mål. Det gjorde däremot Timrå och kunde i andra perioden göra två fina mål. I den tredje kom skåningarna igen och både reducerade och kvitterade. Men till sist kunde backen Tim Erixson panga in ett stenhårt slagskott bakom Malmös målvakt. 

Sett till spelfördelning, skapade chanser och skott på mål borde Malmö ha vunnit ganska stort. Men det är ju så i hockey och flera andra lagsporter att det är gjorde och insläppta mål som räknas. Och bara det.

DET är alltså den enda rättvisa som finns inom idrotten.

Därmed parkerar Timrå på en fin femteplats i tabellen när serien nu gör uppehåll i två veckor för Karjala Cup i Finland. Anton Lander och Jonathan Dahlén från Timrå är uttagna till det Tre Kronor som ska representera oss i den finska ölturneringen.

Igår lagade jag ungersk gulaschgryta i min slowcooker och den blev väldigt god. Dock blev den inte middag av diverse orsaker som jag inte ska trötta ut er med. Utan vi ska äta den idag. Recept kan fås mot intresseanmälan för den som eventuellt är intresserad. Såhär såg den ut i alla fall...


 


Högrev, 2 rejäla paprikor, gul lök, vitlök och massor av paprikapulver och krossade tomat. Värmande och gott såhär i höstmörkret. Och jag tänkte då jag provsmakade den att nästa gång jag kommer över högrev till bra pris ska jag se till att laga det där som en del lite vanvördigt kallar fransk kalops.

Boeuf Bourgignon (även kallat Burgundisk gryta) menar jag förstås. Lagade det för flera år sen efter att ha sett Per Mohrberg göra det i TV och det blev flera gånger men nu är det länge sen sist.

Fast så många storkok blir det kanske inte sen när jag ska bo för mig själv. Eller så kanske det är just vad det blir. Och därmed små pytsar i frysen som kan tas fram och tinas när man inte har lust att stå vid spisen.

Söndagen är fortfarande ung men det är samma gråväder och blåst som igår så jag kurar nog inomhus till största delen idag med. Kanske vispar ihop en tigerkaka eller nåt så man får nåt gott till kaffet.

Gör det ni också, kära ordbrukare i Svanésund, Skärplinge, Ödeshög och Fåker. Och ha det gott tills vi ses igen!

Föör det gör vi! Fölrr eller senare...



 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

7 november 2022 08:21

För er som bor i stan är det väl rätt ljust ändå men här i mörkret i skogen ska jag nog sätta upp min ljusslinga till advent. Jag har ju turen att ha fast pris på elen men det lär väl försvinna nästa år. Säkert tar dom bort den möjligheten för att tjäna ännu mer. Den grytan du gjort ser ju helläcker ut och blir nog bara bättre av att få stå en dag. Det brukar bli så med grytor. Jag lagar alltid storkok när jag gör sånt som tar tid. Det är bara att frysa in och ta fram när man känner sig för lat för att laga mat. Kinabror är i Skåne så jag äter ensam ibland men för det mesta äter min andra bror Broder B och Frun tillsammans med mig, ibland hos dom och ibland hos mig. Det är bra. Så kan man göra. Nog är det tråkigt att äta ensam.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

7 november 2022 11:22

Ja, det är ju alltid trevligare med sällskap. Fast jag är ganska van ändå för sonens dygnsrytm varierar enormt. Ibland är han vaken när middagen serveras men då och då sitter jag för mig själv och äter.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards