Alla inlägg under mars 2023

Av Göran - 10 mars 2023 11:19

Nu börjar slutspelet! Både på Farmen och inom ishockeyn. Timrå lyckades vinna sista seriematchen igår kväll mot Rögle och slutade på femte plats i SHL. Det betyder att man, på torsdag kväll, spelar kvartsfinal borta mot Örebro som blev fyra. Jag är glad att vi inte blev sexa för då hade det varit Färjestad som blivit vår motståndare. Örebro är förvisso också ett bra lag men jag tror att Timrås chanser är lite större mot dem ändå. FBK var ju i finall förra året och laget har lång och gedigenm erfarenhet från den sortens matcher. Det har inte Örebro på samma sätt.

Och förstås inte Timrå heller. Som lag betraktat, alltså. Däremot är spelartruppen full av spelare som har rutin från slutspel både från SHL, NHL och andra ligor. Så det blir tufft vilka man än spelar mot. Men den amla klyschan att i slutspelet kan allt hända är ju sann också så jag ger absolut inte upp på förhand. Hoppas och tror att mina rödvita hjältar kan motbevisa alla Stockholmssexperter som tippade oss i botten av tabellen innan SHL startade i höstas.

Följare av Farmen och Torpet vet nu, liksom jag gjorde redan igår förmiddag, hur det gick i Torpetfinalen.

Den jag absolut inte ville se som vinnare vann ju ändå och fick återvända till Farmen. Där kommer han att göra sitt bästa för att skapa mesta möjlliga kaos.

Och det kommer han säkert att lyckas med också för han är inte välkommen tillbaka i de flestas ögon. Så nu tittar den där lilla elaka gubben som bor i mig fram och säger att han hoppas att Viktor får väljas som andrekämpe och att Tora plockar honom i tinget på söndag. För när det kommer till kunskaper tror jag att vem som helst av de andra är vassare än Viktor. 

Samma klarblå himmel och gassande sol idag. En härlig vinterdag på Sveriges midja även om det har snöat någon decimeter inatt så jag behöver sopa fram Madame Citroen om jag tänker mig att åka nånstans. Men det är ju kall snö så det går ganska fort och lätt.

Massor av hockey att se på den närmaste tiden även om jag får vänta till på torsdag för att få se mitt kära Timrå. Men det spelas ju diverse kval innan dess. Lag 7-10 i SHL ska kvala om de två sista platserna i kvartsfinalerna och Brynäs och Malmö ska kvala för att inte trilla ner i allsvenskan.

Så den som gillar hockey kan få sitt lystmäte nästan varje dag framöver.

Därmed ska jag gå och skruva ihop nån sorts brunch för verkmästaren i magen börjar låta lite ilsken. Han har ju bara fått kaffe än så länge. Men ett par stekta ägg och lite bacon samt en hog grönsaker ska väl täppa till käften på honom, tänker jag.

Ha en härlig fredag och helg, kära ordbrukare i Tommelilla, Ragvaldsnäs, Hoting och Hunnebostrand!

Vi ses! Endera dagen...

Av Göran - 9 mars 2023 11:49

Har förhandstittat på både finalen på Torpet och kvällens Farmen. Så jag vet vem som får gå tillbaka in på Farmen och finalveckan. Men eftersom det kanske finns nån som läser här och inte kan se det i förväg så ska jag inte förstöra spänningen för er genom att berätta nåt.

Själv har jag inte tid att titta ikväll för sådags spelas sista omgången i grundserien av SHL. Timrå åker till Ängelholm i Skåne för att försöka besegra Rögle på deras hemmaplan. Klara för slutspel är vi redan men ju högre upp i tabellen man hamnar så minskar risken att möta de två bästa i serien redan i kvartsfinal. Vi kan hamna på plats 5, 6 eller 7. Och man vill helst undvika sjundeplatsen för då måste man först kvala sig till slutspelsplatsen. Men femman och sexan går direkt till kvartsfinal och där hamnar Timrå vid seger. Sen spelar det ju in hur det går i andra matcher också men tar Timrå en trepoängare är man som sämst sexa. Och klara för kvartsfinal.

Kollade bloggens backspegel och hittade ett av de inlägg jag är mest nöjd mes själv. Idag för ett år sedan skrev jag om det polisen brukar kalla "våld i nära relation" som då förstås oftast handlar om mäns våld mot kvinnor.

Det var ju internationella kvinnodagen igår och jag antar att det var just det som inspirerade mig då. Så om du som läser är tjej/kvinna elller intresserad ändå så kan jag rekommendera att du tar en titt.

Själv hatar jag allt våld utom självförsvar. Men inte heller då ska man använda mer våld än nöden kräver. Har aldrig varit någon slagskämpe och att man inte slår tjejer fick jag lära mig väldigt tdiigt. Det kom nog med modersmjölken nästan. Men alla har inte den spärren tyvärr. Och det behöver inte nödvändigtvis betyda att de är onda människor. Jag tror, som jag skrev då också, att de flesta misshandlare själva varit offer. Vanligtvis i barndomen har någon berövat dem förmågan till empati och självbehärskning.

Därför vore det en önskedröm om alla förskollärare och barnskötare, alla som jobbar med små barn, vore än mer noggranna med att pränta in i varje unge att ingen har rätt att använda våld mot dem eller kränka dem på annat sätt, fysiskt eller psykiskt. Jag tror säkert att det görs redan nu men eftersom det växer upp nya misshandlare hela tiden så måste vivuxna alltså jobba ännu mer med att få barnen medvetna om sina rättigheter.

För det är ju från vuxna barn lär sig och formar sina egna värderingar. Ett misshandlat barn kan vällja att se till att aldrig göra om samma sak men tyvärr är det vanligare att de går den andra vägen occh upprepar de öveergrepp som begicks mot dem själva en gång.  Dagens offer är framtidens förövare!

Än idag finns det föräldrar som tror att fysiska bestraffningar bara är nyttigt för att lära ungen veta hut. Men barn som blir slagna lär sig inte bättre uppförande utan de lär sig bara EN enda sak -de lär sig att slå!

Astrid Lindgren, denna underbara människa, berättade en gång i TV en, enligt henne, helt sann historia som utspelat sig någon gång under 1900-talets första hälft. En ung mamma hade berättar för henne om en händelse mellan henne och sonen som väl var 5-6 år eller så. Pojken var livlig och påhittig och ställde ofta till med saker som vuxenvärlden ogillade och hennes omgivning sa till henne att hon var för slapp mot honom. Att hon måste ge honom stryk så skulle han nog lugna ner sig. Hon kämpade emot länge men en dag hade han gjort nåt som gjorde henne nästan galen av ilska och hon sa till honom att gå ut och hämta in ett björkris som han sen skulle få stryk med.

Pojken gick ut men kom snart tillbaka med tårfyllda ögon och sa: "Mamma, jag hittade inget ris. Men jag tog med en sten som du kan få  kasta på mig."

Och i handen hade han en stor sten som han höll fram till henne. Då insåg hon att allt han hade fattat var att mamma ville göra honom illa och tyckte att då gick det väl lika bra med en sten.

Ilskan rann av henne direkt och hon tog pojken i famnen och de grät tillsammans en stund. Därefter lade hon stenen på spishyllan som en påminnelse om vad hon lovade sig själv och pojken i den stunden - Aldrig någonsin våld!

I min familj, i mitt hem förekom inga fysiska bestraffningar så jag var lyckligt lottad. Men jag vet flera jämnåriga som fick stryk när de gjorde något förbjudet eller bara var lite uppkäftiga.

Men tyvärr förekommer det ändå i många hem att vuxna använder sin fysiska överlägsenhet mot sina barn. Ju fler såna hem som kan förändras desto färre våldsverkar utvecklas i framtiden.

Med det sagt ska jag koppla men fyrbenta sambo och gå ut i solskenet en stund. Det är en strålande vacker vinterdag därute, om än lite kylig. Men det är mildare nu när solen skiner. Bara fem minus mot 12 imorse. Så de sportlovslediga skolbarnen här omkring har verkligen tur med vädret.

Ha en fortsatt fin torsdag nu, kära ordbrukare i Karlholsbruk, Näsviken, Åseda och på Orust!

Vi ses!

Av Göran - 7 mars 2023 20:33

Farmen går mot upploppet men jag har inte så mycket att säga om dagens avsnitt. Sist gav jag produktionen credd för den twist de skapade med att skicka de utslagna till Torpet. Egentligen tycker jag inte att man ska få en ny chans när man blivit utslagen i Tinget men just det här tyckte jag blev lite kul.

Men i dagens Torpet-avsnitt tappade produktionen de poäng jag gav dem senast för... När killarna kommit fram så hände väl först inte så mycket. MEN... i dagens episod kom plötsligt Viktor på att han hade smugglat undan en vinflaska sist han var på torpet (han hade gömt den i en av brunnarna, sa han). Och just då kändes det väl inte så omöjligt att det kunde vara så. MEN... strax därpå mindes först Christoffer att han gömt en flaska brännvin under bryggan som han förstås hämtade framför kamerorna. Därefter dök Artin upp i bild. I färd med att gräva upp de ölflaskor som HAN sa sig ha gömt i potatislandet.

Jag tror inte att någon enda tittare gick på den bluffen. Slumpen att alla tre skulle ha smusslat undan alkohol sist de var på Torpet, den finns ju bara inte. Naturligtvis var det teamet bakom dokusåpan som hittat på detta och försökte få oss att tro att det var sant. De ville, helt enkelt, att grabbarna skulle få supa till lite och se vad som hände.

Så med alkoholens hjälp är de tre forna fienderna numera dödspolare igen och har flyttat sitt gemensamma hat till Nebba. Som ju garanterat inte hade ett smack med saken att göra!

Men söp till gjorde de och festen innehöll visserligen inget naket men väldigt nära var det. Då de dolde sina mest privata delar endast med saker de hittat i köket.

Och Viktor blev bara än mer patetisk i mina ögon då han talade om svikare och falskspelare. När den mest lögnaktige och falskspelande deltagaren detta år är ingen mindre än han själv. Så jag hoppas vid Gud att han inte går vinnande ur de kamper de har kvar.

Nåja, vi får se hur det slutar. Men jag lägger min röst på slutseger på Nebil som jag ändå tycker har betett sig på ett juste sätt, så gott man nu kan i en tävling där man konkurerar om en halv miljon kronor. Och vinner inte han så hoppas jag att Sandra eller Tora gör det. Tora imponerade i Tinget där hon slog ut två killar så hon är värdig vinnare i mina ögon även om hon inte varit med hela vägen.

Annars... så har jag ikväll bevittnat när Timrå slår Brynäs med klara 4-0. Lite sorgligt att just Brynäs, som är mitt andraval i SHL ska behöva kvala mot Malmö för att stanna i SHL. Iofs så tror jag att både Brynäs och HV71 slår ut Malmö i kvalet men ändå.

Därmed lägger jag ner för idag och önskar mina kär ordbrukare en aangenäm natt i slott och koja mellan Trelleborg och Treriksröset som till exempel Tibro, Gnarp, Ödeshög och Vuollerim.

Vi ses! Så småningom....

Av Göran - 5 mars 2023 21:02

Alltså... Man måste ge dem cred, produktionen bakom årets Farmen. Ikväll skapade man en helt ny twist på det hela genom att låta förlorande part i tinget välja ny storbonde. Som OMGÅENDE fick order at utse en ny förstekämpe. Och när krutröken lagt sig efter alla kamperna stod Artin, Viktor och Christoffer alla som förlorare och övriga skickades tillbaka till Farmen. Då kom nästa bomb - dessa tre ska till Torpet (som jag trodde stängdes förra veckan) och där kämpa inbördes om EN plats som får gå tillbaka till finalveckorna på Farmen.

Jag var nöjd redan då Artin slogs ut av Christoffer (som Artin sen valde som ny storbonde, precis som de kommit överens om). Än nöjdare blev jag då Tora slog ut Viktor i kunskap och sedan även Christoffer.

Måsta dock säga att jag ikväll fick en helt ny respekt för Christoffer och hans sätt att spela spelet och nu ska det bli spännande att se om det blir han, Viktor eller Artin som får göra comeback på Farnen, till de andras förmodade förvåning. Måste säga att jag nog håller lite extra på Artin där.

Timrå förlorade borta mot Oskarshamn igär men jag är ändå väldigt nöjd med den säsong laget har gjort. Där man, äntligen tagit sig till slutspel igen efter sju sorger och åtta bedrövelser. Det måste vara minst tio år sedan man senast epelade slutspel i landets högsta serie och det ska man vara nöjd med som andraårsnykomling, känner jag.

Nu återstår en hemmamatch mot Brynär på tisdag och en borta mot Rögle i Ängelholm på torsdag innan slutspelet börjar. Och... egentligen är jag nöjd redan där. Går vi inte längre än så är det ändå helt okej resultat.

Jag tror att man håller på att bygga ihop någonting riktigt bra på lite längre sikt och ser fram emot den resan så kvatsfinal i år är liksom bara ett steg på vägen, känner jag. Allt utöver det känns som ren bonus.

Därmed önskar jag mina kära ordbrukare en angenäm natt i Tibro, Ulricehamn, Skärblacka och Fåker.

Vi ses! Det kan ni ge er f-n på!

Av Göran - 3 mars 2023 11:54

Vi har vårväder här på Sveriges midja sen 3-4 dagar tillbaka. Igår morse tittade jag på  den stora snöhög som lasmskinerna skottat upp mellan parkeringsplatsen och gatan och konstaterade att den var ungefär jämnhög med mig. Och imorse, på morgonpromenaden med Thea var den knappt ens hälften så hög som jag. Det har gått så fort den här veckan att jag börjar undra när bakslaget kommer. När kommer snöstormen och polarkylan tillbaka och slåt klorna i oss?

På de här breddgraderna får man ju vara beredd på det åtminstone den här månaden ut. Och även en bit in i april om vi har riktig otur. 

Sist jag skrev här så ondgjorde jag mig över den dryge Viktor i Farmen och nu har det bildats en ny liten pakt där. Viktor hade väl nästan helt bestämt sig för att välja Artin som förstekämpe men ändrade sig och tog Christoffer istället. Så nu har Artin kommit överebs med Christoffer att välja honom som andrekämpr. Vinnaren blir ny storbonde och skickar Viktor till tinget som förstekämpe. Jag vet inte riktigt vem av herrarna jag ska hålla på men jag gillar deras plan. Tycker att det är hög tid arr Viktor sätts på prov. Vågar han sen välja en manlig motståndare tror jag knappast att han törs gå upp mot Nebil i någon gren. Tar han Sebastian så riskerar han att Sebbe väljer kunskap där han är överlägsen Viktor.

Så jag gissar att Vikttor tar Asiatou som har varit där kortare tid än han och därmed haft mindre tid på sig att plugga.

Men det är ju nästa vecka, det. Nu inväntar jag söndagen då det blir kamp i tinget.

Innan dess kommer det ju en lördag också med Timråmatch i TV;n. Oskarshamn borta är det som gäller då och spelar man lika bra som igår mot Linköping på deras hemmaplan så har vi en bra chans. Smålänningarna har ännu inte vunnit nån match mot Timrå den här vintern, en statistik jag gärna ser att de förlänger imorgon.

Efter det är det bara två matcher kvar av grundserien och sen blir det slutspel. Där har inte Timrå varit på mer än tio år så jag ser verkligen fram emot det. Särskilt som de flesta av toppspelarna i laget börjar visa stigande form.

Därmed ska jag avrunda det här och ta mig till affären och handla hemnågra saker. Så jag önskar mina kära ordbrukare en fortsatt angenäm fredag i slott och koja, i storstad eller bondhåla.

Vi ses! Förr eller senare...


Av Göran - 1 mars 2023 12:10

... minuter sa rösten att väntetiden uppskattades till när jag ringde Telias support. Nu har det gått 22 minuter och jag är framme vid plats 22. Så mycket är det alltså värt att de "gör allt den kan" för att korta ner köerna. Det har de gjort i mer än tio år nu och jag tycker att de snart borde börja inse att "allt de kan" tydligen inte räcker. För det blir ju aldrig bättre. Det är samma jävelskap varenda gång man försöker kontakta dem. SKÄMMES, TELIA! SKÄMMES!!!

Jag fick ju en spritt ny mobil för ett par månader sen på villkor att jag förlängde mitt abbonnemang. En Xiaomi Redmi 10, som modellen heter. Den har jag nu ansträngt mig för att komma överens med fullt ut utan att riktigt lyckas. Om det sen beror på själva telefonen eller att jag inte är van vid Android efter så många år med Appletelefoner vet jag inte.

Men den nya, kinesiska luren lade av igår. ¨Nåt har hänt med laddporten och det går inte att ansluta laddkabeln längre. Om jag trycker in den hårt så börjar den ladda men så fort jag släpper greppet pluppar den ur och slutar ta emot laddningen. Och jag kan ju inte sitta i timmar med mobilen och laddkabeln i händerna.

Så nu har jag flyttat tillbaka SIM-kortet till min gamla röda "Aj-fån" som funkar klockrent, i alla fall för stunden. Känslan då jag startade upp den igår var lite som att komma hem efter en lång frånvaro. Den ligger bra i handen, den passar bra i skjortans bröstficka (den nya var lite för stor för det) och jag känner mig hemma i appar och funktioner.

Så nu sitter jag i Telias evighetslånga telefonkö för att felanmäla den. För det måste väl vara garanti på den även om min enda betalning för den var att förlänga abbonnemanget i ett år. Jag försökte att anmäla via mail eller på annat sätt från deras hemsida men hittade ingen väg för det.

Medan jag skrivit ovanstående har jag klättrat på stegen till plats nio men nu har det gått dryga trettio minuter istället för deras glädjekalkyl på 22.

Annars... så måste jag ju skriva lite om Farmen också Och jag måste säga att jag börjar tröttna på den självgode Viktor. I gårdagens avsnitt satt han i rutan och talade, i princip, om att alla hans medtävlare var idioter. Trots att han själv inte precis framstår som någon större stjärna i mina ögon. Kunnandet är på låg nivå och arnetsmoralen i stort sett obefintlig. Tyvärr är han ju storbonde men jag hoppas verkligen att den som åker ut på söndag inte väljer om honom. Men förmodligen väljer han en förstekämpe som han tror förlorar men utser honom för ännu en vecka som storbonde.

Vi tömde det där källarförrådet igår, jag, yngste sonen plus min gode vän och tama husmekaniker. Det gick som en dans när vi var tre stycken och klarade oss med tre timmars hyra för släpvagnen.

Nu kom jag äntligen fram till Telia men de utlovade 22 minuterna blev till 46 innan dess. Då får jag veta att jag kan ta telefonen med mig och besöka en av deras butiker så tittar de på den och bestämmer hur de ska göra.

Och eftersom jag har kritiserat dem offentligt så kommer det inte att dröja länge innan någon från telejätten skriver en ursäkt i kommentarsfältet där man åter försäkrar att man "gör allt man kan". Kolla gärna på kommentarer om några timmar så ska ni få se!

Men om man gör allt man kan i tio år utan resultat så kanske man borde hitta på ett annat sätt, tänker jag. Som jag sagt och skrivit så många gånger genom åren.

Så jag får väl avrunda och ta en liten sväng med vovven innan jag sticker iväg till den där Telia-butiken. Jag måste ju ändå ut för jag behöver handla hem lite förnödenheter.

Så ni får han en fortsatt bra onsdag, kära ordbrukare i Klagshamn, Österfärnebo, Myckelgensjö och Simlångsdalen!
Vi ses!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards