Alla inlägg den 4 maj 2023

Av Göran - 4 maj 2023 13:06

Mitt i alla kriser med inflation och annat kom det idag ett väldigt gldäjande besked för mina hemtrakter. En batterifabrik för elbilsbatterier ska byggas och startas i Torsboda som ligger i Timrå kommunn strax norr om Sundsvall. PTL, ett företag från Shanghai står för investeringen och ska äga fabriken.

Från start kommer de att anställa hela 1900 personer som ska jobba i fabriken. Vad det sedan kommer att innebära för övriigt företagande i trakten är svårt att uppskatta men säkerligen kommer det att ge stort avtryck även bland underleverantörer och många andra företag i regionen. Framför allt kommer befolkningaen i Sundsvall/Timrå och säkert även i Härnösand att öka och därmed skatteintäkterna.

Det kan också komma att gynna mina f.d arbetskamrater när konkurrensen om arbetkaraft öker och företaget riskera att tappa värdefull kompetens. Jag vet att den fackliga organisationen jobbat i flera år för att få till stånd ett lönesystem, de har inget alls idag sen ganska många år tillbaka. Om de nu riskerar att tappa folk till någon som kanske betalar bättre, har bättre personalpolitik och kanske mer attraktiva scheman för skiftgång kanske de tvingas inse att de måste göra något för att få sin personal lite nöjdare med sin situation.

Ytterst kan det säkert även gynna Timrå IK. Ökad befolkning innebär större publikunderlag och fler och starkare företag kan ge fler och generösare sponsorer.

Att det skulle finnas några förlorare i detta har jag svårt att tänka mig. Det förekom visserligen några gansla lama protester från en väldigt liten grupp människor för ett par år sedan. Där man hävdade att området för x antal hundra år sedan funnits samiska bosättningar där. Men det är alltså inte så att det har uppmärksammats innan planerna på fabriken, inget som nån brydde sig om överhuvudtaget.

Men sådär är det ju alltid när större byggen dras igång. När man byggde om E4 i ungefär samma trakter fanns det människor som ville stoppa det på grund av det tydligen unika fågellivet i Indalsälvens delta och utlopp i Östersjön.

Den gamla vägen var kurvig och smal och skördade många dödsoffer så jag brukade kontra med att de unika människoliv som gick till spillo på den gamla vägen var viktigare.

Nu det dröjer det väl. i och för sig, några år innan fabriken är klar att startas men det var verkligen ett glädjens besked för en region där det inte precis kryllar av arbetstillfällen.

Ändå hör jag att min f.d arbetsgivare har svårt att rekrytera sommarjobbare inför semestrarna. Och inte blir det lättare för dem med den konkurrensen som uppstår då batterifabriken står klar. Det hoppas jag ska gynna mina f.d arbetskolleger genom att företaget kanske tvingas slänga åt dem några fläskben.

Jag är dock inte alltför optimistisk när det gäller de som är kvar på min f.d arbetsplats, väl medveten om företagets historisk syn på personalen på golvet. Att straffa den som gör ett misstag är de duktiga på men att belöna goda insatser är inget man tycker är viktigt. Det är snart två år sedan jag lämnade jobbet där men varenda vecka får jag höra eller läsa exempel som visar att företaget inte ändrat sin syn på de anställda. Men vi får se...

Kallt och blåsigt ute idag med även om det är sol och blå himmel precis som igår. Så det gäller att klä sig varmt när man måste ut.

TV-problemet löstes i alla fall igår av en tekniker som "Felia" skickade hit. Det tog hohom tio minuter att återställa digitalboxen men sen dess funkar det igen. Jag har förstås färre kanaler än förut men man måste ju försöka krympa utgifterna när allt annat blir dyrare men utan att pebsionerna höjs. Och en massa TV-kanaler är ju inget man behöver även om det är roligt att ha dem. Efter nyåret 2024 ska jag förhopppningsvis slippa den där straffskatten som jag tvingas betala hela det här året också sen de höjde pensionsåldern ifjol sommar. Men fr.o.m nästa år borde jag alltså få dryga tvåtusen med i plånboken varje månad. Så då kanske jag anser mig ha råd med CMore igen. Vi får se...

Se får vi också göra när jag känner för att knacka ner några ord här nästa gång men nog lär jag återkomma.

Förr eller senare!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards