Direktlänk till inlägg 28 maj 2023

Slut på pingsten

Av Göran - 28 maj 2023 18:31

Snart slut på pingsten. Fast jag märkte nog aldrig att den kom heller så jag lär knappast sakna den. Imorgon är det inte längre annandag pingst som det brukade vara förr. Men politiker på högerflanken och svenska arbetsgivareföreningen lyckades ju driva igenom att man tog bort den dagen som röd dag i almanackan. De ville hellre att nationaldagen skulle vara helgdag och storhelg i kollektivaavtalen för skiftgående människor.

På så sätt tjänar arbetgivarna en dag de år då 6/6 infaller på en lördag eller söndag. Skitarbetande får förstås fortfarande storhelgstillägg för den dagen men dagtidsjobbarna blir lurade på en ledig dag.

Och det är väl arbetsgivarnas och högerns främsta drivkraft - att lura arbetstagarna på pengar eller ledighet. Företagen är inte till för sina kunder, som kapitalägarna gärna påstår, utan de är till för att berika sina ägare.

De är så snabba att kompensera sig så fort världmarknadspriser kryper uppåt. För det är bara kunderna som ska ta smällen när priserna rusar. När det däremot går åt andra hållet som när oljepriserna fallit genom åren heter det att det dröjer lite innan det slår igenom i kundledet. Menar då att det de har i sina lager har inköpts till det högre priset och därför måste de ta ut det av oss också. Jag tycker att vi borde kunna dela lite på både upp- och nedgångarna. Men så är jag ju heller absolut inte någon ekonom. Jag förstår mig inte på sånt alls. Jag förstår mig inte på att vissa företag kan budgetera frö t.ex en vinst på 15 miljoner (bara för att ta en siffra). Går det sen inte riktigt så bra utan de "bara" tjänar 12 Mkr så säger man att man gått med förlust på tre miljoner.

Nej, det är sannerligen inte mycket jag förstår egentligen. Jag skulle säkert vara en urusel företagsledare för om jag ägde ett företag som gick bra så skulle jag tänka att det ju är de anställdas förtjänst och därmed belöna dem för det. I form av bonusar eller lönehöjningar. Eller att åtminstone bjuda dem på en hejdundrande fest och tala om för dem hur mycket jag uppskattar deras insatser.

På min f.d arbetsplats gjorde företaget rekordvinst förra året och facket hoppas nu att arbetköparen ska vara lite mindre ohemul än annars när man nu går in de lokala löneförhandlingarna. Jag är fortfarande med i en FB-grupp för anställda och måste behärska mig för att inte kommentera när jag vet hur små deras chanser är att få några smulor från ägarnas bord.

Däremot kan det tänkas att det blir annat ljud i skällan när kineserna byggt färdigt sin batterifabrik i Torsboda, några mil norr om stan. De kommer att behöva nästan tvåtusen anställda och det kommer att drabba de flesta större arbetsgivarna i trakten. Så om min f.d arbetssplats drabbas alltför hårt där så kanske de måste börja tänka om.

Problemet är ju bara att tankarna tänks inte i Sverige utan i Moskva av de ryska ägarna. Och frågan är väl om kapitalismens tankar och idéer är så starka i nåt annat europeiskt land som i det f.d kommunistiska Ryssland.

Ja, ja... det angår ju inte mig. Jag har ju mina egna bekymmer och orättvisor att strida mot. Straffbeskattningen av pensionärer födda 1957, som jag. Det gäller att försöka hanka sig fram till 66-årsdagen i december.

Efter det får jag nästan 2500 kr mer i rena pengar per månad att klara mig på och det kommer att göra stor skillnad.

Har funderat lite på att försöka få nåt deltidsjobb men då finns det säkert skatteregler som gör att pappa staten norpar åt sig det mesta av vad jag i så fall skulle skrapa ihop...

Elitloppet på Solvalla är över också och det var ett franskt ekipage som sprang hem den miljonen i år. Spelade inget alls idag och inte igår heller. Kanske på onsdag när det är V86 att jag satsar en liten slant och hoppas på tur.

Annars... så var jag inne på SVT Play häromkvällen och såg att där fanns en film som jag nog ska se ikväll. "Bränn alla mina brev" heter den och är gjord utifrån en roman av Alex Schulman som handlar om romansen mellan hans mormor (som var gift med Sven Stolpe) och Olof Lagerkrantz.

SVT Play är faktiskt en gukdgruva och det finaste i kråksången är ju att man slipper reklamavbrotten. Jag har ju nåt som heter Telia Play också och innehåller de kanaler jag har i paketet på TV;n. Där finns också mycket att se men de flesta kanalerna är ju reklamfinansierade där.

Nu drar det snart ihop sig till kvällspromenad med lilla lurvtussen Thea som precis vaknade till och sträckte på sig bakom mig på min säng. Får nog ta fram en tröja att dra på mig innan för det ser ut som om det fortfarande friskar i ganska duktigt därute.

Ha en fin söndagkväll, kära ordbrukare i Molkom, Grebbestad, Örsundsbro och på Hornslandet.

Vi ses!


 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

29 maj 2023 07:19

Jag började se den filmen härom kvällen men det måste nog var något fel på min smak för jag lessnade ganska fort och stängde av. Påminde lite om Ingmar Bergmanfilmerna som jag inte heller någonsin förstått mig på. Nåja hoppas att du gillar den. Här har vi firat min födelsedag. Det vill säga sonen som kom från Skåne fick tillbringa hela dagen med att laga vattenpumpen som inte funkade men fick till den till slut med hjälp av mina händiga bröder. Storm och bara 3 grader varmt så vi fick fira inomhus. Ärligt talat så känns det lite hemskt att fylla 75 och vara äldst i hela byn och bara gå mot ålderdomen. Fy sjutton.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

29 maj 2023 09:04

Förstår det men betänk att alternativet till att bli äldre är att INTE bli det. Det är ju den dagen det tar slut. Först då blir man ju inte äldre. Och vad filmen beträffar så säger jag inte emot. Välgjord och bra skådespelare men segare än knäck. Jag gav också upp halvvägs ungefär.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards