Direktlänk till inlägg 31 maj 2023

Tack, Maj, för i år och välkommen åter

Av Göran - 31 maj 2023 11:44

Så har det blivit dags att ta farväl av den underbara månaden maj. Tack, kära maj för den här gången! Och du vet att du är hjärtligt välkommen tillbaka nästa år.

Som tur är följs ju ljuva maj av minst liika ljuvliga juni. Båda är mina älsklingsmånader även om maj alldeles i början gav mig lite besvikelse då värmen försvann och vi t.o.m fick lite mer snö. Men det tog ju bara nån dag att tina bort då solen återvände.

Vet inte om jag nämnt det tidigare men både Maj och Juni finns som ortsnamn en liten bit ifrån där jag bor. I Njurunda, 1,5 mil söder om staden finns både en by som heter Maj längs E4;an och några kilometer österut ligger byn Juni.

I samma socken finns även Juniskär och Junibodsand, båda är gamla fiskelägen vid Östersjön.

Idag fyller dessutom min f.d svärfar 89 år. Dessvärre ligger han på sjukhus just nu efter ett fall där han skadade ett knä. Jag blev avrådd av exfrun att åka upp och hälsa på beroende på hans tillstånd men om han piggar på sig ska jag besöka honom imorgon eller nån annan dag. Kroppen sviker honom men huvudet är lika glasklart som förr.

Med hans fru, som är lika gammal, är det precis tvärtom. Hon blir hela tiden mer och mer dement. Och demensen har även förändrat henne till personligheten. Om jag hälsar på hos dem är hon trevlig mot mig men mot sina närmaste är hon (det bär emot att skriva det men...) en riktig ragata. Särskilt då mot sin man som knappt tar sig ur sängen själv längre. Hon tycker att han kunde dammsuga elller åka opch handla och andra ärenden som han kunnat förr och tycks inte förstå att det inte fungerar längre. Men hon rår ju såklart inte för det.

Jag har dessutom sett exempel på mycket värre fall än hennes. Då mina barn var små låg barnavårdscentralen i samma huskomplex som ett äldreboende där några var svårt dementa. Bl.a en dam hade fått för sig att hon skulle in på barnavårdscentralen odh där skulle hon bråka med personalen. Hon åkte rullstol och det gällde för den som skulle köra henne till hennes avdelning att inte gå för nära rullstolen för hon vevade hej vilt med armar och knytnävar för att försöka komma åt att slå dem.

Jag hoppas att jag slipper hamna där. Slipper bli en belastning för mina barn. Idealet vore förstås att få somna in i sömnen men det får man ju inte välja, tyvärr.

Nej, det är ju bara att hoppas att man får vara någorlunda frisk och klar i skallen så länge som möjligt. Att klara sin egen vardag utan hjälp är ju en nåd att stilla bedja om. Så man kanske borde vara mer tacksam för hur förhållandevis bra man ändå har det.

Facket på min arbetplats hade sin årliga grilldag idag och jag hade tänkt att åka dit och träffa lite folk och glufsa i mig en gratis lunch. Men det blåser så kallt ute att jag valde bort att stå där och frysa trots att vi pensionärer var välkomna. Jag är ju kvar som medlem men till kraftigt reducerad avgift. För ett helt år betalar jag lite mer än hälften av vad det kostade per månad medan jag fortfarande arbetade. Därmed blir jag inbjuden till de evenemang de anordnar och får tidningen "Dagens Arbete" i brevlådan en gång i månaden. En mycket bra och intressant tidning!

Egentlikgen skulle jag väl ha passat på att gnälla lite mer över maktens diskriminering av oss som råkade födas 1957 för idag fick jag veta att det inte är bara vi pensionärer som drabbas av den förhöjda skatten (mellan 2-3 tusenlappar per månad i rena pengar) utan även de som valt att jobba längre går miste om jobbskatteavdraget från 65 års ålder.

Men vi tar det en annan gång. Säger bara att det är rent förjävligt att de kan straffa oss så för att vi råkade födas på fel år.

Därmed är väl säcken ihopknuten för den här gången. Tack till dig som läste hela vägen. Du är en tålmodig människa! Och tålamod är en bristvara i denna tid, tycker jag. Allt ska ju gå så fort nuförtiden.

Ha nu en riktigt fin pig-lördag, kära ordbrukare i Bollebygd, Ammarnäs, Hultsfred och Hisings Backa.

Vi ses när vi ses!

 
 
Ingen bild

brimikshallon

31 maj 2023 19:01

Jo, apropå förvirrade gamlingar:
Min morfar var född på 1880-talet och blev mycket gammal.. Han var liksom lite rädd för "det elektriska" lille morfar.. Det k u n d e ju börja brinna, tänkte han.. Så då och då vaknade han på natten, tassade ut i hallen och t ä n d e för att om han han hade s l ä c k t..

Göran

1 juni 2023 07:14

Hahaha! Tack för det skrattet. Lite som min pappa berättade om sin mormor. Han var kanske 5-6 år och hon letade febrilt sina glasögon. Pappa sa då till henne att hon hade dem på näsan. Hon svarade; Dä va då tur så je sir å söke etter dom"

 
skogsnuvan

skogsnuvan

1 juni 2023 10:21

Ja nog vore det en nåd att be om. Att slippa bli demens eller liggande på äldreboende och vara beroende av andra. Att dö i sömnen. Du är ju ganska ung du men nu har ålderna nått ikapp mig och jag gruvar mig för hur framtiden ska bli både med kroppen skallen och ekonomin. Fan för att bli gammal nu för tiden. Ute blåser det rent hemskt och jag gruvar mig för att gå ut. Så punktering på allt förstås.

http://skogsnuvan.bloggplatsen.se

Göran

1 juni 2023 11:40

Ja, är det inte det ena så är det det andra, som flickan sa när hon blödde näsblod.

 
Pinkozzy

Pinkozzy

1 juni 2023 17:20

Jadu, tänker ofta på hur man kommer att bli framöver. Min kusins föräldrar fick de dela på eftersom han fick demens och gav sig på hans fru. Bägge lika snälla innan den där demensen kommer.Nu bråkar han tydligen med sjuksystrarna istället.
Å andra sidan skrev du gör över en vecka sedan att du skulle återkomma, men tji fick jag. 😪

http://www.pinkozzy/bloggplatsen.se

Göran

1 juni 2023 17:46

Förstår inte riktigt vad du menar... Inledde min kommentar då med att skriva att jag själv ofta återkommer till det där med brott o straff på min blogg. Behöver kanske backa lite i ev kommentarer o svar på egen blogg också. Eller så påminner du mig så jag förstår. Allt gott!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Torsdag 28 mars 13:42

Det moderna bondfångeriet börjar ta sig nya skepnader! Bara idag har jag anmält fyra annonser på FB där den ena utgav sig för att vara Youtubern och infuensern Joakim Lundell, alias Jockiboy, i en intervju hos Bianca Ingrosso. Man hör att det är ha...

Av Göran - Onsdag 27 mars 19:23

Måndagen och tisdagen liksom bara försvann. Och snart har väl även onsdagen följt i deras spår. Det grämer mig en aning att när jag nu äntligen hittade ett sätt att se all ishockey i hela Europa och även i Nordamerika helt gratis så är favortlaget ut...

Av Göran - Tisdag 26 mars 09:50

God Tisdagförmiddag på er, kära ordbrukare! Den här dagen började  tidigt. Redan halv fem vaknade jag utan att kunna somna om. Låg dock kvar ändå i en halvtimme innan naturen krävde uppstigning. En dusch och en kopp kaffe och sen byta lakan i sänge...

Av Göran - Fredag 22 mars 11:29

Nu är han äntligen här, mitt allra första barnbarn! Han skulle ju ha kommit igår egentligen men han tog sån tid på sig att det hann bli fredag. Lik sin pappa är han och givevis det mest fantastiska barn som någonsin fötts! Precis som ALLA barn både f...

Av Göran - Torsdag 21 mars 11:42

Jamen, det har ju liksom bllvit lite av en tradition att jag lägger ut "21/3" av och med Dan Hylander och Raj Montana Band när datumet infaller. Den har passerat 40-stecket och Dan själv fyller sjuttio i år om jag inte minns fel. Men både han och låt...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards