Senaste inläggen

Av Göran - 18 september 2017 22:50

Jomen, jag tycker nog att denna måndag uppfyller kriterierna för att kallas "En Bra Dag". Till att börja med kom vaktmästaren för att fixa den droppande kranen i handfatet i mitt badrum. Jag vet att om jag fortfarande bott i eget hus hade jag nöjt mig med att byta packningen i kranen. Men nu är jag ju hyresgäst och som sådan är det liksom min plikt och skyldighet att försöka få bästa möjliga valuta för mina surt förvärvade hyrespengar. Som jag alltid plikttroget betalar inom utsatt tid. Så jag frågade vår väldigt trevlige vaktmästare om de inte kunde byta hela handfatet när de ändå höll på. Jag berättade att det gjorde anteckningar om sprickan i det gamla tvättstälet innan jag flyttade in för dryga sex år sedan och sa också att jag trodde det fanns noteringar även om VC-stolen som var svårt missfärgad inuti. Varken Cillit-Bang eller Klorin biter på missfärgningarna i toastolen.

Han kom vid elvatiden och var fortfarande kvar då jag gav mig iväg för att bevista ett möte på jobbet och då jag kom hem stod det inte bara ett spritt språngande nytt handfat i mitt badrum utan även en ny toastol. Måste tacka "Uncle Sam" när jag träffar honom nästa gång. (Vaktmästaren heter Sam).

Och inte nog med det!

Senare på dagen, i kvällningen, sjönk jag ner i soffan för att bevittna AFC Eskilstunas hemmamatch mot GIF Sundsvall. Konstig match, måste jag säga. GIF skapade inte så många målchanser men vann ändå matchen med 2-1.

Smolket i glädjebägaren var väl att först målvakten Tommy Naurin och sedan mittbacken Marcus Danielsson tvingades utgå på grund av skador. Danielsson skulle jag gissa är tillbaka redan i nästa match men Tommy "Knogjärn" misstänker jag kan bli borta längre än så för det såg ut som om ena knäet gick sönder.

Tycker lite synd om AFK Eskilstuna, nykomlingar som de är, att de sliter som djur och skapar chanser men får så dålig utdelning. 

Men det där är ju lite som jag har varit inne på en och annan gång förut - det ÄR inte tur/otur utan bara olika grad av självförtroende som avgör vem som gör flest mål. AFC kanske inte var helt redo för allsvenskan.

Imorgon är det så äntligen dags för hockeysäsongen att dra igång på allvar. SHL har redan startat och imorgon rullar allsvenskan igång med bl.a match mellan Timrå IK och Vita Hästen från Norrköping.

Givetvis kommer jag att sitta bänkad vid TV;n eller datorn beroende på om matchen sänds på C-more eller C-more Play. Äntligen är det dags! Äntligen äntrar hockeyns riddare Sveriges isar igen!

ANNONS
Av Göran - 17 september 2017 21:37

Söndag kväll och jag HAR röstat i kyrkovalet. Inte för första gången men nog var det ett tag sen sist. Och eftersom det finns ett parti som jag inte vill att de ska ha något alls att säga till om så röstade jag på deras diametrala motpol.

Annars... så vaknade jag imorse med ett ledset hjärta utan att förstå varför. Kände mig deppig och sorgsen redan från uppstigandet vid 7:30 men det dröjde till framemot 17-tiden innan jag blev varse vilken dag det var.

17;e september, dagen då jag förlorade min älskade mormor 1972. 45 år har gått men sorgen gör sig fortfarande påmind då och då

Då... var jag fjorton år, längtade till femtonårsdagen. Mormor hade då varit min ställföreträdande mamma i nästan nio år. Jag minns dagen ännu. Hur hon, på morgonen då vi åt frukost, frågade om jag hade lust att följa med henne till Norra berget (på andra sidan sta´n) och dricka kaffe på serveringen.

Hon visste att jag hade andra planer eftersom min bästa kompis på den tiden skulle vara hemma hela helgen. De åkte annars ofta till HANS mormor 8-9 mil väster om staden.

Så hon blev inte alls besviken då jag sa att jag skulle umgås med Roger, som kompisen hette.

Han och jag hade, vid den tiden, hittat en rivningskåk som vi gjort till vårt tillhåll där vi smygrökte och bläddrade i tidningar som skulle fått nackhåren att resa sig på den tidens vuxna. Bara strunt idag, dock!

Jag minns att vio tillbringade många timmar i "vårt" hus och lyssnade på bl.a "Sister Jane" som var en hit just då.

När jag sedan kom hem var huset tomt så jag gick till närmaste grannhuset där min äldsta moster bodde. Lika tomt där så jag fortsatte till yngsta mosterns hur, längst upp i backen.

Där stod mosterns man i köket och torkade disk och det var han som berättade för mig att mormor inte fanns längre.

Allt detta kom tillbaka till mig idag då jag fick klart för mig vilket datum det var.

Fyrtiofem år har gått men ändå minns jag det som om det vore igår.

Inte konstigt då att jag kände mig så sorgsen och deppig på morgonen och fram tills jag hade kollat almanackan.

Annars... så har jag varit till skogs idag och det jag hittade föranledde mig att laga middag till mina två parasiterande hemmabarn av färska trattkantareller med färsk pasta och gräddsås.

INGEN klagade på maten, vad mer kan man begära?

ANNONS
Av Göran - 15 september 2017 07:16

Tror ni inte på fan att de gjorde det igen? De där rödsvartrandiga fotbollskillarna i Östersunds fotbollsklubb tog igår kväll ännu en skalp på den internationella scenen. I Ukraina besegrades Zorja med två mål mot noll. Var ska detta sluta?

Tja, det är nog bara ÖFK själva som styr över den saken. 

Från hängiven supporter av IFK Sundsvall har jag gått till att bli mer och mer "GIF;are" och visst är de fortfarande mitt förstaval. Idag kan man nästan säga att jag har två favoritlag för den enda gång jag inte hejar på Östersund är väl när de möter GIF. Jag är full av beundran över vad de har åstadkommit.

För fem år sedan spelade de i de lokala norrlandsserierna och ingen, utom möjligen deras klubbledning, kunde väl ana vad som skulle komma. Att de skulle ta sig hela vägen upp till allsvenskan och därefter inte bara hänga kvar utan göra det med ett fint spel som dessutom är roligt att titta på.

Ingen trodde väl heller att de skulle gå åstad och vinna svenska cupen och därmed få chansen att komma ut i Europa. 

Nej, deras resa saknar motstycke i svensk fotboll. Den för liksom tanken till gamla Rekordmagasinet (en tidning för barn och ungdomar där allt kunde hända) och liknande. Men alla älskar väl en underdog?

Ingen trodde på förhand att de skulle slå ut t.ex Galatasaray men de gjorde det. Nästan ingen trodde innan att de skulle ens vara i närheten av poäng igår men de skrattar oss i ansiktet än en gång och vinner med två mål mot noll.

Ingen vet förstås hur långt det bär. Kanske var detta deras enda seger i europaligan. Men jag har slutat förvånas. 

Jag tror att de kommer att överraska oss igen. Och då kommer jag att fortsätta glädjas med dem.

Nu ska jag kliva i skorna och åka iväg till "gruvan" för ett träningspass i gymmet och därefter blir det frukost på "Det stora blå" (IKEA) i Birsta. Dagen därefter ska ägnas åt att städa ur åtminstone ett skåp samt garderoberna i mitt sovrum. Önskar därmed mina kära ordbrukare en fin fredag och en trevlig helg!

Av Göran - 12 september 2017 20:52

En efter en lämnar de oss utan att nya liknande krafter tar över. Jag talar om kulturens humanister och just idag givetvis om Hans Alfredsson som åkt upp till himlen för att återförenas med Tage Danielsson och många andra vänner som gått före honom. Jag har börjat på fem eller sex inlägg men det går liksom inte. Jag kan inte skriva ihop något som verkligen hedrar denna komikens virtuos tillräckligt. Därför nöjer jag mig med att låna lite ord från hans eget tal till Tage på hans begravning...

'"Åh, vad jag har haft mycket roligt tack vare dig, Hasse Alfredsson! Jag är glad och tacksam att ha vandrat på samma jord som du i nästan sextio år samtidigt!"

Du som ännu inte sett hans film "Jim och piraterna Blom", se  den och njut av hans sätt att förklara det där med sorg för en liten tioårig kille som just förlorat sin pappa. Hasse spelar Döden, en figur som kallas Kolavippen och åker runt på flakmoped för att hämta de som dött här hos oss och kör dem till det han kallar Evigheten. Han förklarar att när vi här på jorden är ledsna för att någon lämnat oss är de glada och lyckliga i "Evigheten" för att någon som många längtat efter äntligen kommit dit.

Jag såg den med nåt av barnen för länge sedan och jag minns inte allt så noga men rekommenderar den ändå.

Annars är jag inne i min näst sista frivecka. Om tio dagar är den slut och jag ska återvända till mitt vanliga skiftjobb igen. På gott och ont.

Gott eftersom jag kommer att ha mycket mer fritid än under våren och sommaren. Det onda består väl i nattskiften och i att ens sociala liv blir lite begränsat.

Sonen flyttar ut i månadsskiftet, har fått hyra en etta i andrahand på andra sidan stan. Dock tillräckligt nära till centrum för att kunna gå till jobbet om det kniper. Eller hem från krogen om det är helgkväll.

Dock hyr han möblerat så hans sönderklösta vrak till soffa blir kvar i mitt vardagsrum ett tag till. Och det gör egentligen inget alls för den är underbar att sitta i.

Lite synd om katterna dock för de blir båda ensamma på var sitt håll. Lite tråkigt när de nu blivit såna kompisar. Jag visste inte att två hankatter (hyvlade visserligen, men ändå) kunde vara så kärvänliga som de här två.

Dottern är mer hos pojkvännen eller på jobbet än här så det lär väl bli jag som får fylla ömhetsbehvet hos hennes lurvtuss till kattoxe.

Kollade runt lite idag efter lägenheter. Bara för att lära känna marknaden, så att säga. Och kan lätt konstatera att jag inte kommer att byta lägenhet hos samma hyresvärd i alla fall. Så fort en hyresgäst flyttar går de in och lyxrenoverar lägenheterna och chokhöjer sedan hyrorna. Det betyder att jag i så fall måste flytta till en etta för att få samma eller lägre hyra. De hade idag en fyrarummare i Kvissleby ( mil söder om stan) visserligen lite större än den fyra jag bor i. För den ville de ha över tiotusen i månaden. För en normal 3;a begär de 8 200kr/mån.

Jag betalar c:a 7 200 idag.

Så jag hankar mig nog kvar tills vidare och hoppas att det finns någon sanning i ryktena om att mitt kvarter ska göras om till bostadsrätt för då vet jag att jag har förtur och får ett pris som inte finns på öppna marknaden. Så i så fall ska det mycket till om jag inte ska slå till. För lägenheterna här skulle snabbt stiga i pris. Särskilt om jag renoverar upp kök och badrum!

Klockan tickar på och jag måste upp före sju imorgon, ska förlusta mig i tvättstugan. Så jag önskar därmed mina trogna ordbrukare en god natt tillsammans eller var för sig. Sov gott för det ska jag!

Av Göran - 10 september 2017 16:32

Som jag tidigare informerat mina kära ordbrukare så är hösten här. Med allt vad det innebär av krispiga morgnar, solnedgång mycket tidigare än annars. Samt svampplockning förstås, detta kära nöje. Som dock inte gett upphov till några större gkädjesprång än så länge...

Men hösten är ju så mycket mer. Hösten är också långkokens årstid och det har jag ägnat en del av dagen åt. Igår på förmiddagen blev jag plöltsligt så sugen på Boeuf Bourgignon som jag lärde mig laga av Morberg i TV för nåt år sedan.

Nu blev tiden för knapp igår efter att jag suttit och jobbat med protokollet från skyddskommittén som vi fortsatte i fredags. Så därför beslutade jag att skjuta upp det till idag.

Det är ganska mycket pyssel innan allt ligger och puttrar i samma gryta men det är värt besväret. Min söndagsmiddag kunde inte ha varit bättre. Och mycket mat blev det. Matlådor för både mig och sonen.

Och den grytan är ju dessutom rena hälsokosten med 4-5 vitlöksklyftor, svamp och en massa annat gott. Om du inte har smakat så råder jag dig att försöka själv. Googla efter Boeuf Bourgignon på Per Morbergs vis.

Igår då jag sökte fram receptet för att kolla om jag behövde handla något till det upptäckte jag att en annan sån där maträtt som jag hört mycket talas om egentligen är samma sak. Jag talar om Coq au vin (Tupp i vin, på svenska). Jag kunde då inte upptäcka någon egentlig annan skillnad än att denna görs på kyckling istället för högrev.

Men lita på att jag tänker försöka mig på att laga även det.

Nu sitter jag här och vilar mig i form för match. Om ungefär trekvart springer GIF Sundsvall in på Studenternas IP i Uppsala för bortamatch mot Sirius.

Jag har faktiskt varit där på match en gång i tiden. 16 år gammal följde jag med min far för att se Sirius mot den tidens dominanter av svensk fotboll, Åtvidaberg. Som hade t.ex Roland Sandberg, Benno Magnussom m.fl i startelvan. Min störste idol vid den åldern, Ralf Edström, hade dock lämnat för proffsspel i Holland så honom fick jag inte se.

Och "Åtvid" gjorde förstås processen lika kort med Sirius som jag hoppas att giffarna gör idag. 0-3 eller möjligen 1-3 har jag för mig att matchen slutade. Sirius åkte ur direkt och kom inte tillbaka förrän i år.

Nu åker man dock definitivt inte ur. Fast nästan alla "experter" dömde ut dem i förväg. Även om man förlorar idag är man långt före giffarna i tabellen. Vi får fortsätta kriga för kontraktet och en trea idag vore en bra början!

Så... kanske man ska gå och börja förbereda lite kaffe och fälla persiennerna i väster så man slipper sol i ögonen.

Vi ses igen, kära ordbrukare! När ni minst anar det dyker jag upp igen. Vare sig ni vill eller  ej!

Av Göran - 7 september 2017 20:27

Nu var den där igen när jag loggade in. Ni har säkert sett den själva, den där lilla flashrutan där man kan flagga lite extra för att folk ska läsa ens blogg. Någon har satt i system att flasha en kvinna där med namn och bild samt texte om att hon varit med i TV-programmet "Stalker" och vill ha uppmärksamhet till varje pris.

Som jag ser det finns det två möjlighete. Endera är det hon själv som lägger ut det där stup i kvarten (bloggen har samma text men bara ett enda inlägg med texten jag nyss beskrev) och då är det kanske helt enkelt så att hon inte är riktigt tillräknelig. Eller så är det någon annan som hatar just den kvinna så intensivt att man vill hänga ut henne på det sättet. Ibland undrar jag om "bloggplatsen.se" inte har några moderatorer som håller efter de allra värsta avarterna och direkta olagligheter. Och just det faktum att man lägger ut fullständigt namn, adress och telefonnummer talar väl för att det i själva verket är någon annan som är stalkern... Finns det ens någpn "admin" på bloggplatsen?

Eller är det bara jag som är löjlig och borde strunta i mobbing av för mig okända personer? 

Nej, mobbing har jag själv upplevt och önskar ingen annan att behöva vara med om det. För mig var det värst under lågstadietiden och upp i fjärde eller femte klass. Sedan vände det.

Men ingen, ingen, INGEN ska behöva utsättas för sånt där.

I lokalpressen läser jag om hur SD;s vice ordförande Julia Kronlid besökt min grannstad i norr, Härnösand och dess domkyrka. Där har man sedan länge en matta med regnbågsmönster för att markera att alla är välkomna i kyrkan. Ganska fint, tycker faktiskt jag.

Men se det tyckte inte SD;s vice ordförande. Förvånad? Hand upp!

Nej, precis!

"Regnbågen är egentligen en biblisk symbol men inte med det här syftet", säger hon i intervjun. Det får mig att tänka på deras inställning till invandring och invandrare. Typ; "Jag är inte rasist men..."

Så om jag får lägga några ord i hennes mun så blir det... "Jag är inte emot HBTQ-personer men... i kyrkan hör de inte hemma. 

Själv känner jag att "Jag är inte emot Sverigedemokrater men.... Jag håller dem gärna utanför alla beslutande församlingar som riksdag, kommunfullmäktige och landstinget!"

Följaktligen tror jag nästan att jag ska bryta en gammal vana att inte rösta i kyrkovalet. På något parti som inte delar SD;s uppfattning om vem som ska få vara med i våra kyrkor m.m

Om några månader fyller jag sextio år. Under min levnad har det hänt massor, inte minst inom kyrkan (som jag är medlem av utan att vara ett spår religiös). När jag var barn var det ytterst ovanligt med kvinnliga präster. Under mina tonår och ett tag till också hade äldre präster rätt att vägra prästviga kvinnor. När homosexuella ville ha samma rätt till samlevnad under namnet äktenskap fanns också många som vägrade viga samkönade par.

Mycket har ändrats men SD vill tydligen lägga i backen även här och försöka återskapa idyllen från 1950- och 60-talen även på detta område. 

Och då kan man undra vilka fler områden de vill backa på. Ska vi ha hela sextiotalspaketet och återgå till att arbeta och gå i skolan även på lördagar. Ska alla TV- och radiokanaler utöver de vi hade då förbjudas?

Nej, det tror jag inte alls att de vill. För då är vi inne och tassar på de fria marknadskrafternas farvatten och där är nog SD överens med resten av borgerligheten att den får man inte röra. De rika måste få tjäna mer och mer pengar!

Och.... Sen är det ju så att vi inte kan vända tillbaka! Vi måste acceptera att tiden går och allting förändras. 

För femtio år sedan gjorde även jag stora ögon och vände mig om när jag såg en människa med mörk hy. Idag känner jag många människor från alla möjliga delar av världen och har lärt mig att vi inte egentligen är mer olika än äggen när skalen är av. Inuti är äggen likadan oavsett färg på skalet! Vita hästar, hundar eller katter är inte smartare än bruna eller svarta.

Så tänk en gång till om mattan i Härnösands domkyrka! Jag avslutar med att citera Mark Levengoods ord från invigningen av den för några år sedan... "Sveriges minsta domkyrka har Sveriges största hjärta!"

Av Göran - 3 september 2017 20:31

Höstens första helg är snart till ända och jag hoppas att ni alla har firat högertrafikens 50-årsdag ordentligt. I bloggens backspegel ser jag att jag skrivit om det en gång förut så jag behöver kanske inte ägna det så mycket energi.

Men... jag kan ju inte undanhålla från er den låt som vann tävlingen som Lennart Hyland (var det väl...?) höll i TV om bästa temalåt för omläggningen. Jag var så säker på att det var Streaplers som spelade den så jag blev lite förvånad då jag såg att det var en annan grupp som jag helt hade glömt - The Telstars.

Så varsågoda, kära ordbrukare, här kommer en skopa nostalgi!Så kunde det låta då! Och jag undrar om inte sångaren i gruppen senare (eller tidigare) också figurerade i Streaplers

Någonstans i mitt förråd finns den där vinylsingeln förmodligen kvar. För jag vet att en släkting köpte den åt mig som present några månader senare då jag fyllde tio år. Vid det laget var den redan uttjatad och om jag minns rätt blev jag kanske en aning besviken att det inte var någon roligare platta i paketet. Men väluppfostrad som jag var visade jag förstås inte det utan var glad och tacksam som man skulle vara då man fick något.

Och fick något fick jag ju även igår. Min arbetsgivare fortsatte sitt 75-årsfirande med middag på fin resturang för personalen. Den andra av tre sådana evenemang. Jo, för på en arbetsplats med skiftgång måste man ju se till att alla får en möjlighet att delta i firandet.

Så ihop med 70-80 andra Kubal-anställda besökte jag resturang Grankotten på Norra Stadsberget igår och käkade rödbetsgravad lax, ryggbiff med potatisbakelse och panacotta med färska bär.

Man bjöd på vin till maten och konjak till kaffet så bilen lämnades hemma och min tama husmekaniker körde mig till festen. Efter avslutad middag drog vi ner på stan och diverse ölhak uppsöktes.

Bland annat fick jag bevittna hur människor jag känner med växlande framgång sjöng Karaoke på Sundsvalls kanske mest klassiska ölbar, Daltons. 

Roligt och trevligt var det och för ovanlighetens skull rann några stora starka genom min strupe innan jag bröt upp vid halv tolv (Jo, gubben börjar bli gammal!) och unnade mig en taxi hem.

Tiden är nog förbi när man ostraffad kunde festa en hel natt och ändå må någorlunda bra dagen efter. Vilket jag såklart var väl medveten om - därav det tidiga uppbrottet.

Därför var jag också förhållandevis pigg då jag steg upp vid halv nio och redan vid 12;30 var jag på plats i träningslokalen på jobbet för att plåga kroppen med ett mördarpass i gymmet.

Efter förrättat värv kände jag mig ganska nöjd med att jag faaktiskt kom iväg och att jag inte var ett dugg bakis. Så då blev det en dusch innan jag vände tillbaka hem.

Under kvällen fick jag sedan glädjas åt vårt svenska fotbollslandslags seger med 4-0 mot Vitryssland på bortaplan. 

Så just nu är livet kanske inte en så dum idé ändå!

Ha det gott, kära ordbrukare, tills vi ses igen! När det blir finns det ingen som vet....

Av Göran - 31 augusti 2017 08:14

  

Sverige har förlorat en kompis. För det var väl det han var, Janne "Loffe" Carlsson, hela Sveriges rolige polare. Jag kan tänka mig att om han gick ut på krogen i Sthlm (eller var som helst i Sverige) så hittade han genast människor som betraktade honom som en gammal vän.

Vem och vad var han egentligen?

Ingen lätt fråga att svara på för faktum är ju att han under sitt yrkesliv gjorde så många olika saker att ganska få egentligen har koll på det.

Mitt eget första minne av honom var när jag skulle besöka en skolkamrat runt 1970. Då stod en bil med släpvagn på gatan utanför grannhuset och på släpvagnen stod det "Hansson & Carlsson". Dem kände jag till och visste att trummisen (Janne) var en rolig prick dessutom. Jag visste också att i huset där bilen stod bodde en lärare på min skola. En äldre lärare som gick i pension något år efter. Som dessutom på den tiden var svärfar till "Loffe".

Men han hade ännu inte blivit "Loffe" för svenska folket då utan det dröjde ett par år då han spelade den rollen i TV-serien "Någonstans i Sverige".

Vid det laget bodde han i samma villaområde utanför Sthlm som min faster med familj och de berättade, efter att ha träffat honom på diverse fester och evenemang att han bara spelade sig själv. Det var sådan han var i verkligheten.

En glad spelevink som ville få alla omkring sig att må bra och vara glada.

Han syntes mycket i TV därefter. Hade egen lördagsunderhållning som toksågades av kultureliten men älskades av de breda massorna som vi kallar "vanligt folk". Och det var ju såklart för att han var som vi. Han personifierade nog uttrycket "vanligt folk".

Men han gjorde annat också. Seriösa roller framför allt i SVT;s filmatiseringar av Stig Claessons berättelser. På palmblad och rosor och Vem älskar Yngve Frej för att ta några exempel.

I svenska folkets hjärtan lär han dock bli ihågkommen som underhållare först och främst. Samt för sina roller i Repmånad och Göta kanal.

Så... Vila i frid, kompis! Hela Sveriges rolige polare som var så mycket mer än bara en lustigkurre. Jag hoppas du får cred för den seriösa sidan  också. Om du inte fick det under din levnad.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se