Senaste inläggen

Av Göran - Tisdag 6 feb 20:21

Ser i "historiekolumnen" att jag idag för precis ett år sedan la ut både sommarbilder och en yotubelänk med Östen Warnerbrings underbara "Snart blir det sommar igen". Jag är inte och har aldrig varit ett Warnerbring-fan men just den där låten har stannat i mitt hjärta. Delvis säkert beroende på den där lilla rösten i barnkören som inte riktigt räcker till då hen tar i ända ifrån tårna och .sjunger att "...Ååååh, fåglarna sjunger..." följt av ett skratt från artisten själv. Men det är ett vänligt skratt, absolut inte spydigt eller elakt. Han kunde säkert bara inte låta bli. Och de kunde ju ha gjort nya tagningar tills barnet satte tonerna men jag tror att Östen eller producenten tyckte att det var så charmigt att man lät det vara kvar.

Den låten har jag lagt ut någon gång tidigare också så jag ska inte göra det igen. Den som vill höra den hittar den lätt på "tuben" och säkert också på Spotify.

Annars... så var jag inne på "Gruvan" i några timmar mitt på dagen idag. Och det mot ersättning av bara "extra utfyllnadstid". Men.... (viskar) jag kompenserade mig själv genom att både äta lunch och köra ett pass i träningslokalen mellan in och utstämpling. Ja, jag VET att det är värsta skurkfasonerna men när man har med skurkar att göra så ursäktar det om man frestas att kompensera sig själv en aning. Jag hänvisar till gårdagens blogg för den som till äventyrs inte fattar vad jag snackar om.

Lite skrämmande är kanske det faktum att jag inte skäms ett enda dugg fast jag vet att jag gjorde fel. Men jag har i 42 års tid aldrig fuskat det allra minsta med arbetstiden. Däremot har jag många gånger bjudit dem på tid genom att t-ex sköta delar av mitt fackliga uppdrag på fritiden hemifrån. Så det jämnar nog ut sig, som han sa som sket i brallorna och satte sig ner.

Nej, min slutsats av företagets agerande blir ju att de fortfarande vill köpa vår fritid i minst samma omfattning men de vill slippa betala skäligt för den. Tyvärr finns det en hel del människor som byggt hela sin ekonomi på att göra tillåtna (enligt lagen) 200 timmar per år och kanske dessutom en del utfyllnadstid. 

Därför har jag inte så mycket hopp om en enad arbetarkår som blåvägrar allt annat än övertid. Det är ju vårt enda stridsmedel att de inte kan tvinga oss att jobba utfyllnadstid utan den är frivillig. Övertid KAN de däremot beordra men i alla år har det alltid funnits fler som VILL jobba extra än det funnits timmar att jobba. Därför är det bara i extrema kriser som företaget har tvingat ut oss på övertid. 2-3 gånger under mina 42 anställningsår.

Just nu känns det skönt att veta att jag bara har ett år kvar på mitt mandat som huvudskyddsombud för min avdelning. Jag har redan nu suttit mycket längre än jag tycker att någon ska ha ett sånt uppdrag. Inte heller ska man vara chef för samma gruppering mer än 5-6 år, tycker jag. 

De tyngsta namnen i styrelsen för IF Metall-klubben på min arbetsplats har suttit i 20 år och mer. Men så har de somnat också. Ingen av dem får längre särskilt mycket uträttat och där vill jag inte hamna. (Om jag nu inte redan är där utan att ha fattat det själv...) Hur som helst så avgår jag ju om lite mer än ett år om inte förr.

Klubbens årsmöte går av stapeln i slutet av denna månad men jag tvivlar på att någon på allvar utmanar sittande styrelse. Det funkar nämligen så att när valet närmar sig så samlas valberedningen och tittar på om någon misskött sitt uppdrag grovt och bör avsättas. Men om ingen har det så föreslår man undantagslöst den som haft uppdraget sen 1-100 år. Ibland kan det bildas en liten klick som försöker "kuppa" fram en egen kandidat till ordförande eller liknande men det var mycket länge sedan något sådant lyckades.

För mig personligen är det obegripligt hur någon kan sitta kvar i 20-30 år och känna någon sorts tillfredsställelse fast man inte längre får något alls ur händerna. 

Därmed önskar jag godnatt till mina kära ordbrukare i Ulricehamn, Överkalix, Treslövs läge och Ingatorp. May God ride with you! Ten four... and God Bye!

ANNONS
Av Göran - Måndag 5 feb 21:58

Halva friveckan gjord! Nästan i alla fall... Nästa onsdag 14/2 ska jag börja jobba igen. Innan dess ska jag ha planlagt och kallat till ett stormöte med alla skyddsombuden på min avdlening. Tänkte åka in till "gruvan" imrogon och sätta ihop ett program för skyddsombudsmötet. Helst på morgonen men vi får se när tid och ork medger det.

Vår arbetsgivare har gåt ut med nya regler för övertid, vilket blir EN av de punkter vi ska diskutera. Vår nye spanske vD har sagt att ingen får jobba mer än 48 timmar övertid per år.

Som huvudskyddsombud och facklig förtroendeman borde jag kanske jubla eftersom den enda logiska slutsatsen av ett sånt beslut måste vara att man anställer mer folk. För utan en rejäl ökning av personalstyrkan finns inte en chans att vi kan dra ner övertiden såååå mycket.

Men tror någon det så tror de fel! Vår vD har helt enkelt sett övertidsuttaget för de senaste åren och sparkat bakut. Han har sett att vi har ett övertidsuttag som motsvarar 15-20 heltidstjänster och tror att man kan stoppa det med nya regler. Jag jobbar alltså i en organisation där verksamheten bygger på att folk vill och kan jobba övertid. Varje skiftlag har en inbyggd reserv på 1 person. Alltså... om en är sjuk och en annan har sjuka barn så är vi minus en person och måste börja ställa jobb. Arbeten som inte blir utförda p,g,a personalbrist.

Det innebär att vi mer eller mindre konstant ligger efter med vissa arbeten. Det kommer att bli mycket värre framöver och så fort ledningen ser att det slår tillbaka mot dem själva och mot den heliga lönsamheten så kommer de att tvingas backa

Skjuter de sig själva i foten? Ja, det är jag övertygad om. Det räcker med ett strömavbrott på 3-4 timmar så kommer företaget att få vika ner sig och säga att de tacksamt tar emot ALLA som vill och orkar jobba övertid.

Skydds- och miljöarbete samt fackligt arbete överlag anser vd;n ska skötas inom ramen för "extra utfyllnadstid".

(Vi skiftarbetare har ju så mycket fritid tack vare att företaget tvingades bjuda på det för att få igenom övergången till 6-skift för sju år sedan.)

D.v.s så tror han att skyddsombud som har flera mil att resa för att delta i skyddskommittéens arbete ska göra det till en avsevärt lägre ersättning och helt utan reseersättning.

Men jag vet att det inte kommer att ske. De som bor en bit ifrån kommer inte att deltaga annat än på arbetstid. För då får de gå ifrån med fullt betalt och det kan inte platschefen göra något åt.

Det känns lite jobbigt att de hela tiden slår undan benen för oss. Att de hela tiden motarbetar oss när det gälller skydd och säkerhet. Antagligen har de mest övertidsbenägna börjat tjäna för mycket pergar i ledningens ögon och man tar då till maktspråk för att strypa deras inkomster.

Svineri är vad det är,  varken mer eller mindre! Själv undrar jag om det ens är lagligt. Det ska jag dock ta reda på före eller under det möte med mina skyddsombudskollerger som jag ska planera imorgon.

ANNONS
Av Göran - Lördag 3 feb 09:45

Tio grader kallt utanför fönstren här och mer snö än på mången god dag. Jag tror att det kan ha varit vintern 1997 som vi senast hade så mycket snö som nu. Tänk så länge det ska dröja innan allt har smält bort!

Men det finns hopp ändå! Igår vid tretiden på eftermiddagen tittade jag ut och det var fortfarande ljust ute. Så var det INTE för tre veckor sedan! Så ge inte upp, kära ordbrukare, ljuset kommer tillbaka. I år också!

Tillbaka kommer också tanken att dela med mig av mina amatörmässiga travtips. Eftersom jag drog in nästan 900 kronor igår kväll så kostar jag på mig ett lite större system till dagens V75-tävlingar på Åbytravet i Göteborg. När jag registrerade raden för en stund sen kände jag mig sådär säker som bara idioter med övertro på sin egen förmåga gör för att de inte förstår bättre.

Men jag känner fortfarande att jag tror en hel del på mitt tips. Det stora orosmomentet är Master Crowe i sjätte avdelningen. "Mäster Kråka" som den väl heter om man översätter namnet har svikit mig fler gånger än den har levererat. De tre senaste gångerna jag spikat den har han endera galopperat eller blivit instängd. 

Samtidigt vet jag att hästen är mycket kapabel och "tar en rövare" att det håller hela vägen idag.

Vill du kopiera mitt system så varsågod. 160 kr kostar det. Men du gör det på egen risk, inga garantier lämnas!


Raden                                                                         Reserver

Avd 1) 2,5,9,10                                                           3,7

Avd.2) 3,4,7,8,9,11,12                                              10,2

Avd.3) 9 Zenit Brick                                                    5,8    

Avd.4) 6,8                                                                  12,1

Avd.5) 7 Southwind Feji                                               3,9

Avd.6) 3 Master Crowe                                                 5,1

Avd.7) 1,2,4,9,10,12                                                    8,6


Det sägs att med kunskap och skicklighet behövs ingen tur. Därför önskar jag er all tur i världen! Det lär ni behöva...

Av Göran - Fredag 2 feb 14:19

Med viss möda och icke utan besvär tog jag mig äntligen ut ur mitt vita fängelse idag. Madame Citroen fick sopas fram och därefter skrapade jag det som gick av isbarken på rutorna såpass att jag kunde ta mig in och starta motorn. Sedan fick kupéfläkten göra resten av jobbet. Rejäla drivor mellan bilarna så både jag och grannen har parkerat på platser som ingen hyr för att snörröjningen ska ha en chans att skotta rent på våra platser.

Det är såna här dagar man önskar att man ägde en lagom stor hjullastare. En sån där midjestyrd med snöskopa och plog. De som har det och är villiga att köra skär nog guld med täljkniv just nu. Jag vet i alla fall att de får jobba så mycket de vill, orkar och kan.

När jag åkte till Willys förut för att bunkra lite käk till helgen konstaterade jag också att snökedjorna på alla dessa snöröjningsfordon har gjort tvättbrädor av våra gator och vägar. Inte ens självaste E4 har bar väglag. Där kanske mest beroende på att det är 8-9 minusgrader ute och man saltar inte när det är kallare än minus sju. Så även E4 är spårig och guppig och inte ens Madame Citroens mjuka gasdämpning kan ta bort vibrationerna i bilen helt. Men nog går hon ändå mjukare än många andra.

Nåja, nu är det gjort och jag får väl försöka hålla mig hemma mestadels de närmaste dagarna.

Så nu hoppas jag att VH (Vår Herre) strör ut sin snö nån annanstans ett tag. Varför inte slänga lite på folk som kanske t.o.m blir glada om det snöar lite där de bor? Naturligtvis önskar jag dem inte 40-50 cm som här men tillräckligt för att göra några barn lyckliga bara, tänkte jag.

För ett par år sedan anställde min arbetsgivare en man från Brasilien och från början inkvarterades han i det stora , men numera nästan tomma, kontorshuset utanför fabriken. De två översta våningarna där är numera inredda som bostad och våra senaste Vd-ar har båda använt det som nödboende tills de skaffat nåt trevligare. Brasilianarens familj kom hit precis lagom till första snön i början av december och jag har då aldrig sett ungar bli så saliga över lite vitt på marken. De blev som galna liksom deras mor som rullade sig i snön tillsammans med ungarna.

Jag är alltså fullt villig att dela med mig av vitvarorna till de som kanske uppskattar den på ett annat sätt än jag. Det är väl min generösa natur som gör det, antar jag.

Annars stundar helg så här i början av min två veckor långa ledighet. Har inga speciella planer annat än att se Timrås match mot Malmölaget Pantern framför datorn ikväll. Postkodmiljonären och På spåret får man väl se i efterskott då tid och ork finns. Hockey går före det mesta på TV för mig.

Möjligen tar jag en sväng till Lidl och köper ett par säckar ved så jag kan tända en brasa i spisen ikväll eller någon annan kulen afton.

Med det önskar jag mina kära ordbrukare en fortsatt fin fredag och en härlig helg i Moudosolompolo, Rydahol, Hästveda och Ljustorp. Eller var ni nu finns...

Av Göran - Torsdag 1 feb 09:50

Minns knappt när det senast föll så mycket snö på så kort tid! Tror vi får gå tillbaka till 1986 i februari. Då bodde jag i radhus och slet som ett djur med snön i fyra dagar efter varandra. Våra garageinfarter ramades in av förråden vilket gjorde att det var lä från vinden just där. Så när det snöade och blåste på samma gång kunde det samlas till 60-70 cm djup snö på infarten fast det kanske inte fallit mer än 20 cm totalt.

Idag behöver jag ju inte skotta alls. På jobbet brukar jag retas lite med arbetskamrater med egna hus och när det snöar sucka djupt och oja mig över att jag måste sopa av balkongräcket nu igen.

Om vädret mojnar ska jag dock sopa av Madame Citroen så vi kan åka och proviantera lite. Mycket som saknas nu efter arbetsperiod och sovdag igår efter nattskift. Annars överlever jag ju till imorgon också utifall snöovädret håller i sig.

Och blir det kris kan jag ju faktiskt pulsa iväg till fots till närbutiken om jag måste.

Kalendern i min "aj-fån" talar om för mig att det imorgon är Groundhogdagen i USA. Och jag upphör aldrig att förvånas över alla liknande dagar man tycks fira därborta. Imporgon är det alltså murmeldjurets dag, ett djur som jag knappt ens vet vad det är. Kanske nåt besläktad med mullvaden? Eller...? 

Hur som haver så sägs det, enligt Wikipedia, att denna dagen ska man kunna bedöma eller gissa hur lång vintern ska bli. Så traditionen måste väl komma från norra delarna av landet för i Kalifornien, Texas eller Miami har de väl inte så mycket till vinter. Eller...?

Själv vet jag bara att enligt mina personliga värderingar när det gäller snö så har vi så det räcker och blir över för längesen. För mig räcker det att det blir vitt på marken så att vintermörkret blir lite mindre kompakt. Men nu närmar det sig meterdjup. Om vi inte redan är där...

Men man får försöka att se det positivt. När allt detta smälter och bildar vårflod av kolossalformat så sjunker väl elpriset som en sten ungefär.

Inte?

Jomen, när vårfloden blir för liten måste ju elbolagen kompensera sig för den förlusten så nog kompenserar de väl tillbaka till oss när det går åt andra hållet?

Inte???

"Kan di va´så jävvli´a?"

Av Göran - Onsdag 31 jan 13:43

Så har då sista natten "svunnit hän" som det heter i nån andlig sång. Stämplade ut imorse till 14 dagar ledigt. På samma gång stämplade min chilenske arbetskompis, Ricardo, ut för sista gången. Han fykkde 65 i februari förra året men valde att stanna ett år extra för att få lite bättre pension. Och nu var det alltså dags.

Vi jobbade dessutom ihop denna hans sista natt och det kändes nästan lite som en ära att få bli den siste som jobbade i par med honom innan han gick i pension.

Så när de två lediga veckorna har gått är jag äldst på skiftlaget och då inte bara i anställningsår (där har jag varit "nestorn" ganska länge). Ledigheten får jag väl avända till att fundera ut vilka privilegier jag ska kräva av chef och arbetskamrater som varande en "äldste". En given plats i matsalen är ju självklart att jag ska ha plus rätten att komponera mitt eget schema för arbetsrotationen. Företräde till de arbetsuppgifter jag trivs bäst med samt rätten att få välja arbetsredskap (fordon) först är väl heller inga orimliga krav. Däremot kräver jag inte att bli kallad ers nåd eller ers höghet, det duger bra om de börjar säga "Herr" före mitt namn. Jomen, liiiite vördnad har man väl rätt att begära efter uppnådda 60 och 42 år i företaget. Bakom min rygg lär jag väl även fortsättningsvis få heta gubbjäveln och liknande epitet. Men... "Det ögat inte ser gråter det inte för!" Och det gäller väl även det örat inte hör?

Fanns de ekonomiska förutsättningarna skulle jag gladeligen följa Ricardo in i pensionärslivet men tyvärr är det väl bara att bita ihop och kämpa på i åtminstone fem år till.

Sen... så har jag i år, än en gång, gått ner mig i Farmen-träsket. Följer Farmen i TV4, alltså.

Jag skulle ju inte, hade bestämt mig för det! Men... så började dottern prata om det och fråga om jag sett det och rätt som det var så satt jag där och tittade ikapp via digitalboxen. Och det är fascinerande hur dumma människor blir då de tävlar om en massa pengar. Just den här säsongen har de liksom bildat två läger inne på gården och motarbetar "Storbonden" om denna kommer från den andra gruppen.

Att det sedan innebar att de inte fick några djur förrän längt senare än tänkt verkar ingen fatta. Dessutom litar de nästan blint på medlemmarna i den egna grupperingen. FAST det är en tävling där alla tävlar mot alla på samma gång som man är tvingad att samarbeta också om man vill ha ett någorlunda drägligt liv. Skulle jag själv delta i programmet (Gud förbjude...!) så skulle jag inte lita på en käft men åtminstone på ytan försöka hålla mig väl med så många som möjligt.

Av vad jag sett hittills så tror jag att Pavel vinner årets Farmen (kom ihåg var du läste det först!). Detta därför att han jobbar stenhårt och håller en rätt låg profil så att ingen hatar honom. För när kämparna ska utses väljs ofta den man tycker allra sämst om. Tidigare år har några valt taktiskt för att få bort dem som utgör största hotet mot deras egna vinstchanser men så verkar ingen i årets upplaga vara smart nog att tänka.

Och ute i skogarna lurar dessutom folk som på ett eller annat sätt ska in i leken också, däribland några som slagits ut i "tinget" redan. Så... vi får väl se hur det går men just nu är det Pavel som får tipset av mig.

Ikväll blir det dock inget Farmen när det sänds eftersom CMore sänder Vita Hästen - Timrå från hockeyallsvenskan.

Därmed ska jag övergå till att grunna ut vilka hästar jag ska satsa på i kvällens V86 på Solvalla och Åby. Ocj kanske därmed skapa förutsättningar för att följa vännen Ricardo i spåren.

Sist skickar jag en tacksamhetens tanke till min mormor på hennes 120-årsdag. Tack för att du fanns när jag behövde dig som mest och för allt du gjorde för mig!

Ha det gott, kära ordbruare, i Tärnsjö, Ytterlännäs, Hova och på Fårö!

Av Göran - Fredag 26 jan 22:18

Fredagen är till ända liksom min frivecka. Imorgon bitti har majoriteten av Sveriges yrkesverksamma fridag från sina jobb medan det för mig och resten av femte skiftlaget på fabriken är måndag morgon. Vi börjar jobba, alltså, när de flesta andra har lördag och ledig dag.

Å andra sidan infaller vår nästa fredag kväll på onsdag morgon och då handlar det inte om några ynka lördag och söndag utan hela två veckor ledigt. Såvida inte möjligheten till övertid dyker upp, förstås.

Eftersom jag är ledig halva februari blir det klent med OB-tillägg och därmed sämre lön i mars och därför är jag öppen för att jobba lite extra vid behov för att jämna ut pengainflödet en aning.

Övertid har jag annars gjort både igår och idag. Igår hade vi möte i skyddskommittéen och idag skrev  jag protokollet från nämnda möte. 9 timmar igår och dryga tre idag ger lite extra slantar på februarilönen.

Kvällen ikväll tillbringades framför datorn streamandes Timrås hemmamatch mot Troja-Ljungby. Som vanligt då TIK möter lagen på nedre delen av tabellen blev matchen jämn och spännande men till slut vann vi ju efter straffar.

På måndag är det returmöte nere i Småland och då hoppas jag att mina rödvita hjältar är ett snäpp bättre fokuserade.

I så fall vinner de lätt för det var ganska tydliogt ikväll vilka som var det bättre laget. Men av någon anledning tycks Timrå ha det lite svårt att bara "städa av" matcher mot motstånd man borde vinna enkelt emot.

Å andra sidan är det ju förstås också på det sättet att lagen på nedre halvan av tabellen krigar lite extra hårt när de möter serieledarna. Men det måste TIK lära sig att hantera om man vill gå hela vägen och ta sig till SHL.

Därmed tillönskas mina kära ordbrukare en fantastisk helg i Skinnskatteberg, Falsterbo, Vikmanshyttan och Åbyggeby eller var ni nu finns.

Vi ses igen!

När andan faller på...


Av Göran - Söndag 21 jan 20:16

Får väl börja med att be om ursäkt utifall någon av er var dum nog att kopiera min V75-rad igår. Nära igen. Fem rätt men ingen utdelning på det den här gången. Men "nära" betalar ju inga räkningar.

Nåja, det är bara att bryta ihop och gå vidare och med en dåres envishet försöka igen och igen. Fast jag kanske ska sluta med att lägga ut förslagen här på bloggen och därigenom kanske fresta andra att förslösa sina pengar på spel och dobbel när man kanske borde hålla hårt i dem.

Å andra sidan är nog de flesta som läser här vuxna människor och både mogna och smarta nog att fatta sina egna beslut.

Sista natten är gjord nu och jag är ledig tills ni som har dagtiddsjobb blir lediga. På lördag morgon åker blåstället, skyddsskorna, hjälmen och hörselkåporna på igen för fyra nya skift innan det är dags för 14-dagarsledighet.

Seg dag idag, som alltid efter nattskiften. Har egentligen inte åstadkommit någonting utom att ta ner advenststjärnan från vardagsrumsfönstren. Innan dagen är helt över åker ljusstakarna i köksfönstren samma väg liksom de få juldukar jag lade fram för 1½ månad sen, lite drygt. Det är ju långt över tiden. Jag brukar inte ha julen kvar så länge men i år blev det så. Tur att det ännu inte blivit straffbart att låta ljusstakar och stjärnor lysa efter tjugondag Knut.

Under den kommande veckan ska jag småjobba lite i 4-5 timmar på tisdag eller onsdag. Men inget som kräver klädombyte utan rent skrivarbete som jag egentligen borde gjort för 2-3 veckor sedan. På torsdag är det sedan skyddskommitté och på fredagen ska protokollet skrivas. Så då fyller jag på mitt magra kompsaldo litegrann utifall att jag vill gå lite tidigare någon gång framöver. Och under min låååånga ledighet gäller det att hålla ögonen öppna utifall något skiftlag behöver övertidspersonal. I så fall gör jag nog ett eller ett par skift för att hålla även mars månads lön på en lite bättre nivå. P.g.a oregelbundna tider varierar ju våra nettolöner lite grann. Om jag t.ex har två veckor ledigt en månad och sen inte jobbar några helger när jag arbetar så blir lönen lägre än snittet månaden därpå. Då kan man endera bita ihop och se till att spara en slant från månaden före eller också hoppa in när folk på andra skiftlag är lediga, sjuka eller tar hand om sjuka barn.

Nåja, det ordnar sig säkert. Jag ska be min tama husmekaniker att tipsa sin chef om att jag kan tänka mig att komma ut och vara truckförare åt dem. Hans chef känner mig rätt väl och har ofta erbjudit mig övertid förut.

Hörde på radion i trucken inatt att det är kramens dag idag. Och jag som inte har fått en enda kram. Inte idag och inte på väldigt länge. Borde inte det vara en mänsklig rättighet? Fast... å andra sidan... då skulle man kanske behöva tvinga några människor att krama de där som ingen vill krama och då blir ju det en kränkning mot de som tvingas. 

Går det kanske att bygga en robot som fyller det behovet? Nej, jag tror inte det. För visst skulle man ju ganska enkelt skapa någon sorts atrapp att krama om men det skulle ju inte vara samma sak. För den man kramar ska ju helst uppskatta omfamningen och krama tillbaka. Gärna tillsammans med några uppskattande vänliga ord från en levande människa med ett hjärta som slår och som har en kroppstemperatur på c:a 37 grader.

Men du som har någon att krama tycker jag ska göra det innan dagen är över, om du inte redan har gjort det och sedan fortsätta med det så länge du lever. Inte behöver det vara någon speciell dag för det! Uppskatta varandra och visa kärlek och ömhet ska vi göra så fort vi får minsta chans. Jag ska också krama någon även om det får bli dotras lurvige kattoxe. För levande är han och han gillar närhet och ömhet, han också. Se där, det var ju inte så synd om mig som jag först trodde! Att vi är killar, bägge två, bryr han sig säkert inte om heller. Själv får jag väl låtsas att vi är idrottsmän och att han just gjort mål för laget. För då får ju killar kramas också!

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Blogkeen
Följ Tankar och betraktelser från en amatörfilosof med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se