Alla inlägg den 5 februari 2024

Av Göran - Måndag 5 feb 08:36

Det närmar sig presidentval i "Världens Bästa Land", enligt dem själva i alla fall. För en som surfar en hel del på Youtube blir det mer och mer tydligt för varje dag. Och vad jag sett hittills så är det Trump-motståndarna som är de mest aktiva med att försöka få USA och världen att ogilla den blonde miljardären.

När jag ser intervjuer med hans anhängare tänker jag på Ove, min tidigare arbetskamrat som alltid sa att amerikanerna är jordens dummaste folk. Jag förstår väldigt lätt vad han menade.

Men, som jag skrev här för kanske ett halvår sen så både håller jag med och inte. Jag säger istället att de är världens frivilligt mest okunniga folk.

Precis som i Europa har nästan alla där tillgång till all världens kunskap via internet. Men väljer att inte ta reda på fakta. Varför skulle de göra  det? De bor ju redan i världens bästa och friaste nation.

Där politiker i alla tider talat om det för dem med lagboken i ena handen och bibeln i den andra.

Förbluffande många, både yngre och äldre, tror på fullt allvar att Trump är så nära Jesus man kan komma ungefär. Själv fasar jag inför risken att han kanske kan bli vald en gång till.

Flera YT-kanaler visar upp Trump själv när han håller tal och gör bort sig. Igår kväll såg jag t.ex hur han stod i en talarstol och berättade om alla saker han skulle göra redan första dagen efter att han kommit tillbaka till makten.

Och det var inte lite, kan jag säga. 

När sen den dagen och kanske några till hade gått så skulle han minsann se till att få slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det skulle han klara av hur lätt som helst, påstod han. Inför de jublande massorna...

Och precis som här handlar politiken i första hand om att smutskasta motståndaren. Men de är ändå en bra bit före oss på det området. För ännu har i alla fall jag inte hört t.ex Magdalena Andersson kalla Kristersson för "bajsbyxa" som Trump gjorde om Joe Biden. Eller vice versa...

Sen är jag ju inte precis insatt i deras frågor och kan inte bedöma Bidens insatser i Vita Huset. Min känsla är att han är ganska "beige" om man jämför med tidigare innehavare av posten.

De brukar ju låta tala om sig, de där presidenterna i "världens bästa land". Det är väl egentligen bara Gerald Ford, under min livstid, som varit ungefär lika profillös.

Men, som sagt, skrämmande att inse hur otroligt obildade och okunniga väldigt många amerikaner är.

I ett av klippen jag såg talade de med en man i nästan min egen ålder som var bergsäker på att jorden är platt. På fullt allvar, alltså! Han var också 100% övertygad om att månlandningen 1969 aldrig ägt rum samt att det var tveksamt om Europa, Asien och Afrika ens existerade...

Ytterligare ett antal såna personer påstår också med emfas att Joe Biden inte finns. Att han dög innan han ens tillträdde och att en känd skådis (vars namn jag glömt nu) agerar i hans ställe för att hålla skenet uppe.

Och flertalet av dessa "hillbillies" är ju övertygade om att Trump egentligen vann det förra valet men att man bluffade in Joe Biden istället. Åberopande en massa väldigt underliga "fakta" som de hänvisar till. Behöver jag säga mer eller fattar ni vad som faktiskt är verklighet där borta på andra sidan pölen?

Man blir som lite mörkrädd...

För jag tror att det bara finns en handfull människor som verkligen skulle tjäna på att han blev president igen. Nämligen han själv med familj och resten av den rikaste procenten av USA;s befolkning.

Han tillhör ju den där lilla minoriteten som äger bortåt 80% av landets samlade tillgångar så dem lär han inte svika. Utan tillmötesgå deras krav om skattesänkningar och blunda för klimathotet som kräver rening från fabriker och fordon som rullar, flyter eller flyger omkring. Sånt kostar ju och det gillar inte de där snuskigt rika.

Men för städerskan, busschauffören, lagerarbetaren eller servitrisen på McDonalds lär inte livet bli lättare med Trump på tronen. Tvärtom. Och ändå är det just bland såna han har så stor stöd.

Sverige har förvisso sina fel och brister och de är skyhögt större än de flesta svenskar tror. Men skulle jag behöva välja mellan att stanna eller flytta till USA så blir jag garanterat kvar här alla dagar i veckan.

På Farmen fick jag igår, än en gång, uppleva den där skadeglädjen när nån med överdrivet självförtroende går på pumpen mot den han skulle vinna över med ena handen på ryggen, ungefär.

Pehr utklassade verkligen Andreas i "kilen" och ungtuppen fick åka hem. Lite vågat att välja en så tuff gren när han säkert utklassat honom även i en kunskapsgren.

Det enda negativa med det är väl att "pakten" nu lär behålla storbondeplatsen. Jag tror att han ger Tim en vecka till. Eller så ger han Jennifer chansen. Det får vi veta ikväll.

Han KAN förstås chocka med att göra sin överman, Pehr, till storbonde också och det skulle jag, i så fall, tycka vore en fin gest. Men med tanke på vad han sa till Pehr innan så tvivlar jag på det.

Därmed börjar det bli dags att snöra på sig skor med broddar, jacka och mössa och ge Thea hennes morgonrunda.

Sen ska jag laga shakshuka till frukost, Jag såg igår kväll att de två tomater jag har kvar började se en aning ledsna ut så då använder jag dem till frukosten innan det är för sent.

Han nu en riktigt härlig februarimåndag, kära ordbrukare i Bollebygd, Lovikka, Stenungssund och Ramsele.

Och i alla andra metropoler och avkrokar också, förstås!

Vi ses!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards