Alla inlägg den 17 februari 2024

Av Göran - Lördag 17 feb 10:31

När jag växte upp, genomled barndom, tonår och ungdom fanns det media som ville förvilla, lura och ibland rent av ljuga i oss saker. Skvallerblaskorna förstås som hade mentaliteten att "vägrar kändisen att uttala sig så skriver vi ändå". Och det gjorde de sannerligen. Många artister, skådisar och andra blev måltavlor för deras förtal som oftas var helt griper ur luften.

Det fanns också små obskyra månadsmagasin som kallade sig "En ding, ding värld" och annat som publicerade en massa tokerier och påhittade sensationer. Men de utgav sig ändå inte för att redovisa sanningar

Idag är det tusen gånger värre med den största förvillaren av dem alla - internet! Och  då framför allt sociala medier!

Dagligen får man värja sig mot fake news, falska nyheter som oftast vill få oss att besöka den eller den hemsidan. Givetvis med syftet att lura av oss pengar om vi har några.

Många av dessa avarter scrollar jag förstås bara förbi. Så sent som igår fick jag upp en ruta med Expressens logga överst och en braskande rubrik om att Anders Bagge gjort bort sig i direktsänd TV kvällen innan och nu var förtvivlad. Lite längre ner en likadan men då var det Pernilla Wahgren som fick agera ansikte. Och ytterligare en bit längre ner på sidan dök det upp fler såna "löpsedlar" med René Nyberg, Claes Malmberg och andra kända personer.

Vad syftet är med dessa fejk-löpsedlar vet jag inte exakt men de skulle väl knappast hålla på om de inte räknade med att, på något vis, tjäna pengar på det.

Mycket av gamla tiders kriminalitet har ju försvunnit mer eller mindre men flyttat sig till internet istället. Att rycka handväskor av gamla tanter är väl knappast så lukrativt längre eftersom allt färre bär kontanter eller annat av värde i dem numera. Då lönar det sig väl mer att leka bondfångare på nätet.

Och det måste väl finnas en hiskelig massa människor som går på de där bluffannonserna.

Minns ni t.ex den här som jag publicerat här förut?

 

Viss ser han väl belåten ut, Björn Borg, när han nöjt poserar med sitt utbetalningskort på nästan 98 Laxar?

Så då undrar jag hur många som tror på äktheten i iden bilden. Den visar ju en Björn i nutid, grånad och åldrad.

Sen ser det, för mig, ut som en kvinnohand som håller avin i nypan. Åtminstone är det en vänsterhand som håller den till höger om Björn. Men ok, just DEN saken går kanske att köpa.

Men det som verkligen gör mig orolig är ju logtypen på avin. PK-banken!

PK-BANKEN!!!

Som väl först uppgick i Nordbanken, som sen blev Nordea, för mer än trettio år sen och alltså därmed upphörde som varumärke.

Ringer inte varningsklockorna då så vet jag inte hur man är skapad mentalt. 

Men som sagt... Det MÄSTE väl finnas tillräckligt många som går att lura. Annars skulle det ju upphöra.

Sen kryllar ju sociala medier även av förnekare. Såna som vill få oss att tro att attackerna mot WTC för mer än tjugo år sen aldrig har hänt utan att det bara är vad makten i USA ville få oss att tro för att vi ska hata muslimer så mycket vi kan. Att bilderna av planen som flyger in i tornen och i Pentagon är fejkade filmer.

Eller att John F Kenndy, Olof Palme, Anna Lindh m.fl aldrig blev mördade. Att Covipandemin bara var bluff och att vaccinet mot det var till för att döda så många som möjligt.

Att man vid vaccinering får ett microchop insprutat i sin kropp så att "storebror" ska kunna ha ännu mer koll på en.

Att  månlandningen aldrig ägde rum utan bilder och filmer är tagna i Nevadaöknen.

Skulle nog kunna fortsätta ganska länge och i många av fallen undrar man vad syftet kan vara. Om man inte tjänar pengar på att lura folk, vill säga.

Tja, det kanske kan handla om att man får uppmmärksamhet från många, om så bara i form av kommentarer på internet. Eller också är det nån som vill försöka ta reda på hur korkade vi faktiskt är.

Och nästan dagligen får man sortera bort skräppost från inkorgen där man ser direkt att det är ren bluff. Jublande rubriker att jag vunnit x antal miljoner i det eller det lotteriet.

Nu är jag ju gammal nog att veta att ingen vinner ens en påse skit utan att först betal för sitt spelande. Har jag inte gjort det så har jag heller inte vunnit nåt!

Det hoppas jag istället göra när dagens V75 går av stapeln här på Sveriges midja. På Bergsåkers travbana väster om staden. Jag har haft tur förr där några gånger så en liten rad ska jag nog tota ihop.

Så håll tummarna för mig i eftermiddag, kära ordbrukare i Glommerträsk, Mörbylånga, Härryda och Flen.

Vem vet, kanske är jag en smått förmögen man när jag bloggar nästa gång!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards